RECENZE: Haim nahrály vynikající album. Na Women In Music Part III zpívají o svých trápení s nadhledem

Vydáno 10.07.2020 | autor: Tomáš Kocian

Sesterské trio Haim přichází se svou třetí studiovou deskou. U nás se o ní příliš nemluví, zato ve Spojených státech, odkud kapela pochází, se stala horkým zbožím.

RECENZE: Haim nahrály vynikající album. Na Women In Music Part III zpívají o svých trápení s nadhledem RECENZE: Haim nahrály vynikající album. Na Women In Music Part III zpívají o svých trápení s nadhledem

Haim

Women in Music Pt. III

Skladby:
Los Angeles, The Steps, I Know Alone, Up from a Dream, Gasoline, 3 AM, Don't Wanna, Another Try, Leaning On You, I've Been Down, Man from the Magazine, All That Ever Mattered, FUBT, Now I'm In It, Hallelujah, Summer Girl

16 skladeb / 41:40 min

Vydavatel: Polydor/ Vertigo Berlin/ Columbia

Este, Danielle a Alana jsou tři ženy, které na přebalu novinky Women In Music Part III stojí se zástěrou za pultem podniku připomínajícího masnu. Okolo visí salámy a další uzeniny a pohled trojice jako by naléhavě vyzýval k objednávce. Že by šlo o symboliku toho, jak jsou ženy v hudebním průmyslu vnímány?

TOP 7 sourozeneckých kapel: Larkin Poe, Haim, Kings Of Leon a další

Celou desku čítající šestnáct skladeb otevírá píseň Los Angeles. Na zajímavý začátek s lehce rozespalým saxofonem a vzpomínkami na dětství v městě andělů navazuje svižnější The Steps, tedy odlehčená kytarová skladba, v níž trojice s nadhledem rekapitluje neshody v partnerských vztazích. Právě v The Steps se začne rozvíjet téma, které se line celým albem - nezávislost život žen.

Každá ze sester si do studia přinesla své vlastní trápení a společně je zapracovaly do písní. Deprese v podání Danielle v závěrečné I've Been Down, kde zpívá o tom, jak je na dně a tak jí nezbývá nic jiného, než civět do stropu, ovšem nezní nikterak zlomeně.

TOP 7 videoklipů týdne: Haim synchronně tančí na asfaltu, Michal Hrůza si zaletěl do New Yorku

Man From the Magazine se zase opírá do problému sexismu a přitom odkazuje na jeden konkrétní rozhovor s novinářem. Čistý hlas zpěvačky zní za doprovodu kytary autenticky a skladba může místy evokovat například tvorbu Joni Mitchell. Jinde se na albu mihne song, v němž hrají prim syntezátory, a pro Summer Girl si umělkyně vypůjčily motiv od Lou Reeda. Na Haim je přitažlivé, že své příběhy neskrývají v jinotajích a raději ji přímočaře vyprávějí.

Haim na Women In Music Part III vyrostli ve velkou indie rockovou kapelu, spíš něž ve velké koncertní hale byste je ale viděli v malém klubu. Přesně tam by to totiž kapele slušelo nejvíce.

Haim nejsou žádnou uměle vytvořenou sourozeneckou kapelou fungující na základě zavedených vzorců a Women In Music Part III není hity nabušenou nahrávkou. Kromě již zmiňované The Steps se o ně trio ale pravděpodobně ani nesnažilo. To ale neznamená, že bez hitů nemá kapela co říct a po poslechu alba vám s úsměvem dojde, že přebal nové desky je vlastně dost trefný.

Text: Tomáš Kocian
Témata: Haim, Women In Music Part III

 

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít