TOP 10 zahraničních videoklipů roku 2019 podle iREPORTu: Epičtí Rammstein, hororová Billie Eilish i animovaní Coldplay

Vydáno 11.01.2020 | autor: redakce

Zahraniční tvůrci mají podstatně větší rozpočty na videoklipy než ti čeští. A je to vidět. Po přehledu nejlepších domácích klipů uplynulého roku si připomeneme, co zásadního se loni urodilo ve světě. 

TOP 10 zahraničních videoklipů roku 2019 podle iREPORTu: Epičtí Rammstein, hororová Billie Eilish i animovaní Coldplay TOP 10 zahraničních videoklipů roku 2019 podle iREPORTu: Epičtí Rammstein, hororová Billie Eilish i animovaní Coldplay


Deutschland
- Rammstein

Samozřejmě že tu epický, téměř desetiminutový videoklip mapující historii celého Německa nemohl chybět. Je to dokonce tak promakaný videoklip, že jsme k němu museli napsat celý analytický článek, který vysvětluje, co tam vlastně všechno vidíte.

TOP 10 článků roku 2019 na iREPORTu: Rammstein na všechny způsoby, Muse v Letňanech i pražský Majáles

 

Cellophane - FKA Twigs

FKA Twigs je potomkem tanečníků. A než se rozjela její pěvecká kariéra, tančila ve spoustě videoklipů. V klipu k songu Cellophane se tedy rozhodla předvést něco ze svého umu. Neuvidíte jen její pohyby u tyče, nakonec se dostane do fantaskního světa, který má asi znázorňovat nebe. Není to všechno úplně zřejmé. Klip natočil Andrew Thomas Huang, který často pracuje s Björk.

 

Ausländer - Rammstein

Aneb jak jednoduše a v necelých pěti minutách ukázat, jak kolonizování a osidlování ovlivňuje kulturu a národy. Video režíroval častý spolupracovník skupiny Jörn Heitmann, natáčelo se na opuštěném ostrově s původním obyvatelstvem, které si to očividně dost užívalo...

 

Old Town Road - Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus

Je to chytlavá písnička, o tom není pochyb. Však také klip k ní patří k těm nejsledovanějším za celý minulý rok - přes 400 milionů zhlédnutí už něco znamená. Rapper Lil Nas X je z dob Divokého západu seslán do současnosti a dává se dohromady s Billy Ray Cyrusem, taťkou Miley Cyrus. Závodí na koni s autem, dále vidíme virální tanečky, hostuje tu Chris Rock nebo Diplo... Je tu prostě všechno.

 

Summer Girl - Haim

Tenhle videoklip natočil známý oscarový režisér Paul Thomas Anderson (Až na krev, Magnolia) a jeho rukopis je v něm patrný. Roztřesená kamera, žluté tóny. Paul Thomas Anderson už s kapelou Haim spolupracoval sedmkrát. Trojice sester, Danielle, Este a Alana, se v klipu postupně svléká. Pokud rychle přetáčíte na konec, asi budete zklamaní - dívky se totiž nesvléknou úplně.

 

We’ve Got to Try - The Chemical Brothers

Videoklip vypráví o vzniku Psí planety. Kdo by nechtěl vidět, jak se zrodí něco jako planeta plná psů (a nechtěl by tam hned letět v nějaké té lodi Elona Muska). Je tu bizarno, napětí (chvíli to vypadá, že pes zemřel!) i emoce.

LIVE: Top 5 druhého dne Metronome festivalu - Chemical Brothers, David Byrne i domácí Mydy Rabycad

 

Bury a Friend - Billie Eilish

Billie Eilish si ve svých klipech libuje v hororové atmosféře a Bury a Friend není samozřejmě žádnou výjimkou. Song pojednává o snových útěcích před venkovním světem. Znamená klip vizuální reprezentaci spánkové paralýzy? Nebo je to metafora pro obavu z osamění? Kdo ví, ale když si člověk pokládá takové otázky, je to znamení, že se divá na kvalitní snímek.

LIVE: Pavouci, jekot a pláč. Billie Eilish poprvé vystoupila v Praze

 

Land Of The Free - The Killers

Videoklip vytvořil známý hollywoodský režisér Spike Lee a je o důležitém tématu. Nebo spíše tématech - mexických imigrantech, zbraních a násilí. The Killers dali Spikovi Lee volnou ruku, ať vytvoří, co bude chtít, a on se rozhodl natočit v podstatě dokument.

 

Daddy - Coldplay

Videoklip pro Coldplay vytvořila animační společnost Aardman, která stojí za skvělými filmy jako Wallace a Gromit nebo Slepičí úlet. Nápaditě zde tvůrci kombinují digitálně namalované pozadí, klasicky animované loutky a 2D animace.

TOP 15 nejpamátnějších koncertů u nás (II.): Paul McCartney, Madonna, Depeche Mode, Linkin Park i Coldplay

 

Here Comes the Cowboy - Mac DeMarco

A na závěr si dáme halucinogenní trip. Here Comes the Cowboy vyšla jako titulní skladba nového alba Maca DeMarco a videoklip k ní režíroval Cole Kush. Je to něco tak originálně divného, že na to asi nikdy nezapomenete.

Text: Aleš Harazim

Témata: Coldplay, The Killers, Billie Eilish, Chemical Brothers, Haim, Rammstein, FKA Twigs

zavřít