Lucerna zažije setkání bluesových králů, světového a českého. Vystoupí Buddy Guy a Luboš Andršt

Vydáno 07.11.2018 | autor: Dominik Pavliš

Velký sál Lucerny se 8. listopadu rozhýbe v rytmu toho nejlepšího blues, jaké lze ve světě slyšet. Přijede ho k nám vůbec poprvé zahrát sám jeho úřadující král, kytarista a zpěvák Buddy Guy se svou kapelou. Na již téměř vyprodaném koncertě mu bude sekundovat nejvyšší velmož české bluesové scény Luboš Andršt se svojí bluesovou sestavou.

Lucerna zažije setkání bluesových králů, světového a českého. Vystoupí Buddy Guy a Luboš Andršt Lucerna zažije setkání bluesových králů, světového a českého. Vystoupí Buddy Guy a Luboš Andršt

Buddy Guy je považován za největšího žijícího bluesového hudebníka, posledního stále aktivního pamětníka rozmachu elektrické bluesové scény v 50. a 60. letech. Jako kytarista doprovázel všechna velká jména první generace tohoto žánru: Muddyho Waterse, Howlin' Wolfa, Little Waltera či Willieho Dixona. Dlouhá léta vedl kapelu s fenomenálním harmonikářem Juniorem Wellsem. Za svůj zásadní vzor jej považovali či považují Jimi Hendrix, Keith Richards, Jeff Beck, Eric Clapton, Jimmy Page, Stevie Ray Vaughan či John Mayer.

John Mayall v pětaosmdesáti letech opět vystoupí v Praze. V březnu se svým blues zavítá do Fora Karlín

Získal řadu cen Grammy, Blues Music Awards a dalších hudebních i společenských ocenění. Je majitelem nejznámějšího chicagského bluesového klubu Buddy Guy's Legends. V současné době je na krátkém evropském turné na podporu nového alba The Blues Is Alive And Well. Vůbec poprvé zahraje v České republice - ve Velkém sále Lucerny.

Muzikantské kořeny letošního sedmdesátníka Luboše Andršta sahají až do druhé poloviny 60. let, kdy byl oporou kapely Framus Five Michala Prokopa, se kterou natočil album Město ER. V 70. letech se Andršt obrátil k moderní jazzrockové fúzi v čele vlastní kapely Energit. Blues Band založil na začátku 80. let a v jeho čele stojí dodnes. V kapele se vystřídala řada vynikajících hudebníků, u mikrofonu řada významných zpěváků - za všechny jmenujme Slováka Petera Lipu, američanku Tonyu Graves nebo Američana Ramblin Rexe.

V současné době v Blues Bandu zpívá harmonikář Marek Hlavica. V hudebním bloku, který bude hlavní hvězdě večera v Lucerně předcházet, doprovodí Luboše Andršta již zmíněný Marek Hlavica a Jan Holeček, zpěvák a varhaník kapely Energit. Jmenované podpoří hvězdná rytmika rockových legend Vladimíra Gumy Kulhánka (baskytara) a Jiřího Zelenky (bicí).

Luboš Andršt

V současné době je již většina kapacity koncertu vyprodána, poslední vstupenky jsou k dispozici v předprodejních sítích Ticketmaster a Ticketportal.

Témata: Buddy Guy, Luboš Andršt, blues

zavřít