Zemřel kytarista Luboš Andršt, hrával s Energit nebo Framus Five

Vydáno 20.12.2021 | autor: redakce

Ve svých třiasedmdesáti letech zemřel kytarista Luboš Andršt, který hrával s kapelami Energit, Jazz Q, Framus Five nebo Blues Bandem. Se zprávou přišel jeho dlouholetý kamarád a spoluhráč Michal Prokop.

Zemřel kytarista Luboš Andršt, hrával s Energit nebo Framus Five Zemřel kytarista Luboš Andršt, hrával s Energit nebo Framus Five

„V noci na dnešek zemřel můj nejstarší spoluhráč, úžasný muzikant a spolužák v rockové škole, jak vždycky říkával, Luboš Andršt. Budeme na něj zítra vzpomínat v Lucerně,“ uvedl Prokop, kterého v úterý čeká vánoční koncert. Toho se má účastnit také Petr Janda, Andrštův bratranec. Kytarista a skladatel pravděpodobně podlehl následkům dlouhodobé nemoci.

Příběh českého hitu: Michal Prokop a Framus Five - Kolej Yesterday

Na kytaru začal Andršt hrát ve svých čtrnácti letech. Jeho počátky doprovázely kapely Roosters, P-67, Colour Images, Double Time a Blues Company Ltd. Od roku 1970 byl členem Framus Five, která se později na sedm let rozpadla. Dohromady se opět dala v roce 1978, sestava spolu pak vystupovala až do devadesátých let, kdy svou činnost ukončila z důvodu angažmá Michala Prokopa na politické scéně. O deset let později se však dala znovu dohromady, letos vydala své nové studiové album Mohlo by to bejt nebe…

Kromě Framus Five hrál Andršt také s Energit, Jazz Q nebo Blues Bandem, vystupoval rovněž v jazzovém duu s pianistou Emilem Viklickým či kytarovém duu se Zdeňkem Hráškem. V osmdesátých letech nahrával se skupinou Collegium Musicum Mariána Vargy dvojalbum Divergencie a byl autorem vzdělávacího pořadu v České televizi uváděným pod názvem Kytarová linka.

red, foto: David Webr
Témata: Luboš Andršt, Michal Prokop, Framus Five, smrt

zavřít