VIDEOROZHOVOR | Michal Prokop: Nová deska je plná návratů a odkazů k mým vzorům

Vydáno 28.05.2021 | autor: Jarda Hudec

Zažil toho tolik jako málokdo z nás a umí o tom poutavě vyprávět. Možná i proto, že byl jeden čas moderátorem a dokonce politikem, jak známo. Michal Prokop je ale hlavně rocker a soulman, což právě stvrzuje devátým studiovým albem s Framus Five Mohlo by to bejt nebe.

VIDEOROZHOVOR | Michal Prokop: Nová deska je plná návratů a odkazů k mým vzorům VIDEOROZHOVOR | Michal Prokop: Nová deska je plná návratů a odkazů k mým vzorům

„Abych se vybudil natočit novou desku, potřebuju vnější impuls“, odpovídá Michal Prokop na otázku, co ho přimělo k nové tvorbě, a vyjmenovává důvody a podněty, které byly rozhodující. Novinkové album Mohlo by to bejt jiný nebe vychází po bezmála deseti let od poslední studiovky Sto roků na cestě a je dle zpěvákových slov plné návratů a odkazů k jeho hudebním nebo literárním vzorům. Pod celkem třinácti zveřejněnými skladbami najdeme podpisy takových osobnosti, jako byli či jsou Jiří Záček, Pavel Šrut, Petr Skoumal, či dokonce „bájné“ trio Ježek-Voskovec-Werich, ale i mnohem mladší autory.

BEZ LUBOŠE ANDRŠTA

V následujícím rozhovoru se mimo jiné dozvíte, jak bylo při natáčení těžké zastoupit zdravotně indisponovaného Luboše Andršta, s nímž se Michal Prokop přátelí a spolupracuje už takřka půl století. Renomovaný kytarista a vůdčí osobnost Framus Five ještě stihl zaranžovat několik skladeb, ale od listopadu loňského roku byl náhle a nedobrovolně „vyřazen ze hry“ a jeho roli se museli pokusit převzít jiní.

VIDEOROZHOVOR: Michal Prokop - Pracuji na novém albu, i když kmotřička smrt vyčistila řady mých spolupracovníků

MÁ VLAST S VILMOU CIBULKOVOU

Pilotním singlem alba je Má vlast – nikoliv ta Smetanova, nýbrž píseň na text, který Michal Prokop objevil v básnické sbírce Jiřího Žáčka Třetí poločas (2009): Verše „Ta země, která rodí kacíře a uhrančivě krásné zlatovlásky, kde všichni věří jen své nevíře a gramofony chrčí Škoda lásky… „ sedí dle Prokopa jak vyšité na tuto dobu. Dojem ze skladby umocňuje působivý videoklip v hlavní roli s Vilmou Cibulkovou v režii Michala Skořepy. Respektovaná herečka Prokopa potěšila tím, že pozvání k náročnému natáčení v nehostinném exteriéru přijala bez váhání.

KRÁSNÝ ZTRÁTY, TURNÉ I ŽEBŘÍK

Album Mohlo by to bejt nebe bude koncertně pokřtěno na zpěvákově festivalu Krásný ztráty 13. a 14. srpna ve Všeticích, na vyhlášení cen Žebřík a pochopitelně i na podzimním promo tour. Letošní sezónu Michal Prokop završí tradiční pražským Vánočním koncertem. Kvůli vynuceným personálním změnám ve Framus Five na postě kytaristy a klávesisty a za účelem nazkoušet nový repertoár bude muset kapela po letech do zkušebny…

Michal Prokop si přizval na vánoční koncert do Fora Karlín Ivana Hlase a Precedens

 

Michal Prokop & Framus Five budou jedni z hlavních koncertních hostů slavnostního vyhlášení Hudebních cen Žebřík – 3. září v areálu DEPO2015. Půjde o jediný koncert legendární kapely v tomto regionu v letošním roce.

 

Rozhovor: Jarda Hudec, foto: Lukáš Knoll, Lukáš Kadeřábek, Ivan Prokop, Radim Hromádko, video: Karel Holubička (Videostudio Polas)
Témata: Michal Prokop, Framus Five, Luboš Andršt, Vilma Cibulková, Michal Pavlíček, Krásný ztráty, Žebřík

zavřít