Příběh českého hitu: Michal Prokop a Framus Five - Kolej Yesterday

Vydáno 24.06.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Píseň Kolej Yesterday vyšla na stejnojmenné čtvrté desce Michala Prokopa a skupiny Framus Five, patřící mezi nejzásadnější alba tuzemského rocku. Skladba je od prvních tónů rozpoznatelná svou charakteristickou klávesovou figurou, díky níž získala potřebný groove i nostalgickou atmosféru. Prokop ji dodnes pokládá za nejdůležitější píseň své kariéry.

Příběh českého hitu: Michal Prokop a Framus Five - Kolej Yesterday Příběh českého hitu: Michal Prokop a Framus Five - Kolej Yesterday

Michal Prokop ji slyšel poprvé na demosnímku, který byl natočený v domácím studiu v Břevnově u tehdejšího spoluhráče z Framus Five Lubora Šonky. „Když mi píseň Lubor pustil, byl jsem ohromen. Bylo v ní vše podstatné – klávesový riff, Skoumalova velmi civilní interpretace. A právě jeho naprosto civilní, vyprávěcí způsob zpěvu byl důvodem, proč jsem nějakou dobu váhal, jestli můžu skladbu zpívat zrovna já, do té doby expresivní zpěvák. Ale bylo to tak silné, že jsem to zkusil,“ prozradil Michal Prokop pro iREPORT.

VIDEOROZHOVOR | Michal Prokop: Nová deska je plná návratů a odkazů k mým vzorům

O nazpívání Koleje Yesterday ho tehdy přesvědčily i názory producenta alba Ladislava Kantora a houslisty Jana Hrubého. „Jednoznačně řekli: ‚Tohle musíš zpívat!‘ Použili tedy poněkud jiný slovník, ale to se nehodí publikovat. Tak jsem do toho šel, zaplaťpánbůh,“ vzpomíná s úsměvem Prokop.

Pavel Šrut do písně vtělil vzpomínky Luboše Pospíšila. „Luboš dokonce o skladbě mluví v dokumentu Aleny Činčerové a v něm tu konkrétní kolej, na které na škole žil, ukazuje,“ říká Prokop, který sám na koleji nikdy nebydlel. Dokonce se traduje, že měla být píseň původně nazpívaná právě Pospíšilovou kapelou 5P.

„V osmdesátých letech Petr Skoumal s Pavlem Šrutem nepsali písně přímo pro někoho konkrétního. Vždy je vytvořili a nabízeli v okruhu několika spřízněných duší. A logicky, když Kolej Yesterday vznikla na motivy Pospíšilova vyprávění, nabídli ji nejdřív jemu. Jenže on se s kapelou rozhodl, že se jim nehodí do repertoáru a odmítl ji. Mně ji nabídl Láďa Kantor, který už ji hrál s C&K Vocalem.“

Michal Prokop a Framus Five se ve Svitavách dočkali ovací vestoje

Právě Kantor měl od začátku jasno v tom, že půjde o titulní věc čtvrtého alba Framus 5, které vyšlo v roce 1984 u Pantonu. „Že bude silná, to jsem tušil. Ale tehdy mi samozřejmě nemohlo dojít, že bude klíčovou písní celé mé kariéry,“ dodává Michal Prokop.

Kolej Yesterday je do jisté míry opředená tajemstvím. Michal Prokop v ní zpívá o „vejbuchu“ a ozáření, skladba přitom vznikla tři roky před tragédií v Černobylu. Jak Pavla Šruta ale napadlo psát právě o tomto tématu, se už bohužel nikdo nedozví.

„Nerad se ptám na to, jak text básník míní. Mně ta trocha tajemna u textů vyhovuje, a to dodnes. Pavel v nějakém rozhovoru řekl, že tím vejbuchem mínil osmašedesátý. Ale to nevysvětluje ty vlasy, co tenkrát ještě holkám rostly, ani to ozáření, které hrozilo jenom od slunce, že? Takže trocha tajemna zůstává nezodpovězena,“ osvětluje Prokop.

Michal Prokop a Framus Five budou jedni z hlavních koncertních hostů vyhlášení Hudebních cen Žebřík - 3. září v DEPO2015 v Plzni.

Text: Jarda Hudec, Andrea Štipčáková, foto: archiv Michala Prokopa, Lukáš Kadeřábek, Supraphon
Témata: Michal Prokop, Framus 5, Luboš Pospíšil, Ladislav Kantor, Pavel Šrut, Petr Skoumal, Kolej Yesterday

zavřít