OSA a Bohemia JazzFest vyhlašují Soutěž o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let

Vydáno 16.05.2021 | autor: redakce

OSA ve spolupráci s Bohemia JazzFest už podvanácté vyhlašují Soutěž o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let.  Její výherce získá od OSA šek v hodnotě 40 000 Kč na svůj hudební rozvoj a novou tvorbu a také možnost představit vítěznou skladbu při slavnostním předávání v rámci festivalového večera na Staroměstském náměstí po boku nejlepších českých i světových jazzmanů.

OSA a Bohemia JazzFest vyhlašují Soutěž o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let OSA a Bohemia JazzFest vyhlašují Soutěž o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let

O vítězné skladbě rozhoduje odborná pětičlenná porota složená z předních českých jazzových autorů. Tradičně v ní zasedá zakladatel a ředitel festivalu Rudy Linka či skladatel a pianista Emil Viklický. Každoročně skladby hodnotí také vítěz minulého ročníku. V tomto roce bude součástí poroty Štěpánka Balcarová, která loni zvítězila se svojí skladbou Czereśnie.

Ceny OSA si odnesli Jaromír Nohavica, Richard Krajčo i Petr Janda

„Často slýchávám názor, že hudební soutěže jsou nesmyslné - v hudbě se přece nesoutěží! To je pravda, v hudbě samotné o soutěžení samozřejmě vůbec nejde. Veškerá hudební ocenění vnímám tedy spíše jako formu podpory - nejen finanční, ale především psychickou! Komponování je velmi křehká věc a člověk se může často ocitnout na tenkém ledě. Proto skladatele vždy potěší, když dostane pozitivní zpětnou vazbu. Jsem velmi vděčná OSA a Bohemia JazzFest, že tento krásný pocit umožnili zažít už jedenácti českým skladatelům,“ uvedla ke své výhře Štěpánka.

 Do soutěže se mohou přihlásit autoři zastupovaní OSA, kteří v průběhu roku 2021 oslaví 35. narozeniny nebo jsou mladší. V případě, že splňují jednu z těchto podmínek, stačí poslat zvukovou nahrávku a notový zápis soutěžní jazzové skladby na e-mail sarka.jancikova@osa.cz, a to nejpozději do 18. června. Do soutěže lze přihlásit až dvě autorské skladby.

Bohemia JazzFest pořádá světoznámý jazzový kytarista Rudy Linka už od roku 2005 a každoročně nabízí bohatý program. Jedná se o jeden z největších letních jazzových festivalů v Evropě. Tradičně probíhá nejen v Praze na Staroměstském náměstí, ale i v Brně, Plzni, Domažlicích, Táboře, Liberci a vstupné je zdarma.

TZ, foto: OSA, Bohemia JazzFest
Témata: soutěž, OSA, Bohemia JazzFest, jazz

zavřít