Zemřel Frank Farian, zakladatel Boney M. Na kontě měl hity Rasputin a Daddy Cool

Vydáno 25.01.2024 | autor: iREPORT

Ve věku 82 let zemřel zakladatel Boney M. a Milli Vanilli Frank Farian. Zpěvák v roce 2022 podstoupil těžkou operaci srdce, od které se jeho zdravotní stav zhoršoval. Informaci o jeho úmrtí přinesla společnost Allendorf Media.

Zemřel Frank Farian, zakladatel Boney M. Na kontě měl hity Rasputin a Daddy Cool Zemřel Frank Farian, zakladatel Boney M. Na kontě měl hity Rasputin a Daddy Cool

Frank Farian zemřel ve svém domě v Miami na Floridě. „Svou energii, nápady a nekonečnou kreativitu si udržel až do konce. V poslední době pracoval na nové hudbě pro No Mercy a Milli Vanilli a plánoval produkci nového velkého muzikálu. Současně pracoval na šestidílném televizním seriálu o hudební tvorbě,“ stojí v prohlášení na Facebooku Fariana.

Bobby Farrell - Zpěvák a tanečník Boney M, který ale mnohdy ani nezpíval

V rozdělaných produktech Fariana bude pokračovat nadace, která nese jeho jméno. Zavázala se zachovat jeho celoživotní dílo a zároveň podporovat nové talenty přesně tak, jak by si to muzikant přál. „Jeho hudba tak bude žít dál,“ je uvedeno ve zprávě na sociální síti.

Frank Farian se narodil jako Franz Reuther v německém Kirnu. Pod uměleckým jménem vystupoval od svých přibližně dvaceti let, proslavil se nejen jako zpěvák, ale také producent a skladatel. Spolupracoval například s Meat Loafem nebo Steviem Wonderem.

V roce 1976 vydal Farian album Také the Heat off Me pod pseudonymem Boney M. Následně do svého projektu přizval další hudebníky včetně Bobbyho Farrella, jemuž právě Farian svůj hlas propůjčil. Dlouho fanoušci netušili, že Farrell ve skutečnosti zpívá na playback. Na svém kontě měla kapela hity jako Daddy Cool, Rasputin, Sunny, Ma Baker nebo Brown Girl in the Ring.

Stál také za vznikem Milli Vanilli, kteří si na konto připsali v roce 1990 skandál, když se zjistilo, že na předávání cen Grammy nezpívali naživo a nikdo z účinkujících na pódiu nebyl zpěvákem. Ocenění Grammy bylo následně sestavě odebráno a rychle nabytá sláva velmi rychle opadla.

V roce 2022 podstoupil Farian operaci srdce, kdy mu lékaři implantovali prasečí srdeční chlopeň. Ačkoliv mu zákrok zachránil život, jeho zdravotní stav se v posledních měsících zhoršoval. Zemřel 23. ledna 2024.

red, foto: FB Franka Fariana
Témata: Frank Farian, Boney M., Milli Vanilli, smrt

zavřít