10 hudebních osobností, které nás v roce 2015 opustily

Vydáno 30.12.2015 | autor: redakce

Odešli velcí rockeři Lemmy Kilmister nebo Scott Weiland, ale i legenda blues B. B. King. Z českých osobností si smrt nečekaně přišla pro Otu Petřinu, na svůj divoký život doplatil Ice-B a vzpomínku si zaslouží i Ladislav Kantor, bývalý generální ředitel České filharmonie. 

10 hudebních osobností, které nás v roce 2015 opustily Ota Petřina zemřel v 66 letech. Foto: Karel Prchal

Lemmy Kilmister

Velká ztráta ochromila hudební svět jen pár dní před koncem roku. Ve věku 70 let zemřel 28. prosince Lemmy, legendární frontman Motörhead. Příčinou smrti byla rakovina, o které se dozvěděl jen dva dny před svým skonem. Lemmy založil kultovní metalovou kapelu v roce 1975 a ještě letos v červenci s ní hrál v Plzni na Rock For People Europe. Chystaný únorový koncert v Praze byl po jeho smrti zrušen, Motörhead se totiž rozhodli ukončit svoje působení.

Lemmy byl Motörhead, kapela oficiálně končí. Jak vzpomínají Ozzy Osbourne, Slash, Alice Cooper a další?



Ota Petřina

Výjimečný člověk a skvělý kytarista Ota Petřina, který působil také jako textař, zpěvák a kapelník, odešel na věčnost 11. července v 66 letech. V divadle Rokoko fungoval v doprovodné kapele Golden Kids, kde doprovázel Martu Kubišovou, Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře. V letech 1971 – 1974 vedl jeho skupinu Bacily, o 4 roky později vydal své debutové album Super-robot. Pro Petru Janů složil všechny skladby na její první dvě alba a podílel se na mnoha dalších projektech.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK’N’ROLL: Ota Petřina (201.)

Scott Weiland

Scott Weiland, narozen jako Scott Kline, původem z Kalifornie, byl znám především díky postu zpěváka v kapele Stone Temple Pilots, se kterou vydal v 90. letech 6 alb. Dále působil ve Velvet Revolver, Camp Freddy, The Wondergirls a několika dalších formacích. Smrt si pro něj přišla 3. prosince, kvůli jeho divokému životnímu stylu. Zemřel na předávkování drogami - v těle mu našli kombinaci kokainu, extáze a alkoholu.

Scott Weiland a jeho bouřlivý život rockera: drogy, spory i domácí násilí

B.B. King

Riley B. King, známější spíše jako B .B. King, pocházel přímo z kolébky blues Mississippi a byl bezpochyby jedním z nejlepších a nejuznávanějších bluesmanů světa. Ovlivnil tisíce hudebníků všech žánrů. Hudbě se profesionálně začal věnovat koncem 40. let a své první album s vypovídajícím názvem King of the Blues vydal v roce 1960. Roku 1987 mu byla udělena cena Grammy za celoživotní dílo. Zemřel ve spánku 14. května ve svém domě v Las Vegas v nedožitých a úctyhodných 90ti letech.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: B.B. King (192.)

Phil Taylor

Jeden ze zakládajících členů legendárních Motörhead přezdívaný "Philty Animal" opustil tento svět 11. listopadu po dlouhé nemoci v 66 letech. Příčinou smrti bylo selhání jater. Žil bouřlivý život, který se promítal i do jeho hry na bicí. Taylor se podílel na všech zásadních albech kapely, konkrétněji na Ace of Spades, Overkill nebo Bomber. V Motörhead působil s menší pauzou v letech 1975 – 1992.

Phil Taylor byl ikonou Motörhead, vlastní smrt přežil o 14 let

Ice-B

Závislost na alkoholu je mezi muzikanty poměrně běžná věc. Obětí se stal i frontman skupiny Elektrïck Mann Jan Bezděk, kterému nikdo neřekl jinak než Ice-B. V roce 2010 musel skupinu na 3 roky opustit z důvodu syndromu vyhoření. S kapelou hrající žánr na pomezí hardcoru, punku a hiphopu, s oblibou označován jako alko-rap, nahrál desky Hrubý styl, Zhorovy streety, Kokar pičkan a živák Ladí Neladí Live. Zemřel 21. listopadu na selhání orgánů v důsledku dlouhodobé závislosti na alkoholu.

ICE-B byl Bůh! Na démona alkohol byl však i on krátký

Joe Kubek

Ve věku pouhých 58 let zemřel na infarkt vynikající kytarista a mistr texaského bluesrocku Smokin' Joe Kubek. Stalo se tomu tak 11. října. Českým fanouškům byl dobře známý, koncertoval na festivalech Blues v lese i na nejvýznamnějším bluesovém festivale u nás – Blues Alive v Šumperku. V sedmdesátých letech doprovázel Freddieho Kinga a později spolupracoval s řadou dalších hudebníků. Společně s kytaristou Bnoisem Kingem tvořili dvojici. Od roku 1991 stihl vydat celkem 18 desek, včetně posledního z roku 2015 - Fat Man's Shine Parlor.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Joe Kubek (215.)

David Weingartner

Tento chomutovský rodák se narodil 25. ledna 1985 do hudební rodiny. Byl frontmanem úspěšné crossoverové kapely X-Left To Die, kterou v březnu roku 2004 založil a se kterou o pět let později vydal album Potešma. Skupina předskakovala Marilynovi Mansonovi na jeho brněnském koncertě. Publikum mimo alternativní scénu mohlo znát Davida z televizních soutěží - roku 2010 se zúčastnil show hledající herce do muzikálu Robin Hood, kde skončil druhý. V roce 2012 zkoušel štěstí v soutěži Hlas ČeskoSlovenska. Zemřel za záhadných okolností 29. srpna, kdy našli Davidovo tělo v říčce Chomutovka, která dosahuje maximálně 3 desítky centimetrů. Po soudní pitvě bylo shledáno, že se utopil.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: David Weingartner (208.)

Lynn Anderson

Country-popová zpěvačka Lynn Anderson se narodila 26. září 1947. Hudbě se věnovala již od dětství, především díky podpoře rodičů (její matka byla zpěvačka Liz Anderson). Svůj první singl s názvem For Better Or For Worse vydala v roce 1966 a o rok později vyšlo její debutové album. Jejím největším hitem byla píseň Rose Garden. Během sedmdesátých let vydávala jednu desku za druhou, avšak v průběhu následující dekády její aktivity poklesly. Za svůj život stihla nasbírat spousty ocenění, včetně ceny Grammy. Zemřela 30. července v nashvillské nemocnici na srdeční zástavu.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Lynn Anderson (206.)

Ladislav Kantor

Muž mnoha profesí. Krom působení ve vokální hudební skupině C&K Vocal byl také například politik, hudební dramaturg, hudební publicista, textař a pedagog – vyučoval tvorbu písňových textů na Konzervatoři a Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka až do roku 2001. Mezi další významné aktivity patřila funkce generálního ředitele České filharmonie v letech 1993 až 1995. Po dlouhé a těžké nemoci zemřel 26. července ve věku 69 let.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ladislav Kantor (203.)

Dominik Pavliš

zavřít