Phil Taylor byl ikonou Motörhead, vlastní smrt přežil o 14 let

Vydáno 05.12.2015 | autor: redakce

Po letošním letním vystoupení Motörhead na plzeňské části festivalu Rock for People by jeden řekl, že pro tuto rubriku spíše dozrává "šéf" Lemmy Kilmister. Ale 11. listopadu ho předběhl bouřlivák bubenické scény známý jako Philthy Animal Taylor. Bylo mu 61 let. Mezi příčinami smrti bylo uváděno selhání jater.

Phil Taylor byl ikonou Motörhead, vlastní smrt přežil o 14 let Motörhead s Philem Taylorem v sestavě (uprostřed).

Smrt si říká rock'n' roll - Phil Taylor (221.)

"Uplynulé noci zemřel můj drahý přítel a bratr. Nějakou dobu byl nemocný, ale to nijak nezmírňuje bolest, když to přijde. Znal jsem Phila od jeho 21 let, měl tvrdou povahu," konstatoval jeho bývalý spoluhráč z Motörhead Eddie Clarke. "Hráli jsme s Philem dlouho a naštěstí jsme spolu udělali nějakou fantastickou hudbu. Mám na tu dobu mnoho vzpomínek, odpočívej v pokoji, Phile," napsal na Facebook.

Taylor se podílel na všech zásadních albech Motörhead, jakými jsou například Overkill, Bomber či Ace of Spades a živá nahrávka No Sleep 'til Hammersmith. Ve skupině působil s menší přestávkou v letech 1975 až 1992. Loni v listopadu se s bývalými kolegy Kilmisterem a Clarkem sešel na scéně při vzpomínkové koncertu v National Indoor Arena v Birminghamu, ale nebubnoval. Při klasické pecce Ace of Spades jen zamával davu a odešel. Přítomní netušili, že ho většina z nich vidí naposled.

 

PROBLÉMOVÝ BUBENÍK

Phil Taylor se narodil 21. září 1954 v anglickém Haslandu. Byl součástí klasického tria Motörhead ve složení Kilmister, Taylor a Clarke, když v kapele nahradil jejich prvního bubeníka Lucase Foxe. Lemmy se později nechal slyšet, že jedním z důvodů jeho přijetí byl vedle nespokojenosti s Foxem také fakt, že Taylor měl auto a mohl je vozit do studia.

Už od začátku působení v kapele se mu nevyhýbaly problémy. Záhy byl zatčený za opilství a výtržnictví, v roce 1980 si poškodil vaz poté, co ve zkoušce síly zvedl nad hlavu svého kamaráda a musel hrát s nákrčníkem. Když si později při rvačce zlomil ruku, hrál s pomocí pásky. kterou si přidělal k ruce paličku. Musí se uznat, že Taylor skutečně žil nekompromisním stylem odpovídajícím hudbě Motörhead.

V roce 1984 z jedné z nejhlučnějších kapel světa odešel a následující rok vystupoval s Waysted, heavymetalovou bandou zformovanou kolem baskytaristy UFO Peta Waye. Hrál také s Operator a v roce 1986 byl součástí turné skupiny Frankieho Millera. K Motörhead se vrátil o rok později. "Vždycky jsem litoval svého odchodu. Řekněme, že jsem si vzal tříletou dovolenou," prohlásil.

BUBNUJ POŘÁDNĚ, NEBO JDI

V Motörhead se svým trochu vzteklým bubnováním vydržel do roku 1992. Ovšem na albu March Or Die hraje už jen v písni I Ain't No Nice Guy, poté dostal padáka pro slabé výkony za bicími. Album dokončili bubeníci Tommy Aldridge a Mikkey Dee. Od roku 2005 do roku 2008 Taylor hrál a nahrával ve skupině s názvem Web Spider. V roce 2007 krátce pracoval na projektu Capricorn s bývalým kytaristou z Danzig Todd Youthem. Také další jména jeho příležitostných spolupracovníků budí respekt fanoušků tvrdé muziky - kytarista a zpěvák Phil Caivano (Monster Magnet), baskytarista Corey Parks (Nashville Pussy), Chris Holmes (W.A.S.P.) nebo parta Overkill, která si dala jméno podle hitu Motörhead. Sporadicky hrál na bubny i s Mickem Farrenem a Deviants, kde hostoval na několika jejich albech.

Už v roce 2001 Taylor údajně zemřel v důsledku onemocnění AIDS, což se nakonec ukázalo jako lež. Smutná zpráva z letošního listopadu je však bohužel pravdivá. Kilmister pro časopis Classic Rock uvedl, že ztratil jednoho ze svých nejlepších přátel. Připomněl také bývalého kytaristu Motörhead Michaela "wurzela" Burstona, který zemřel v roce 2011. "Opravdu mě sere, že si smrt vzala někoho, jako je Taylor, a nechala na živu George Bushe," prohlásil.

Roman Jireš

zavřít