Sex, drogy, rock'n'roll. Lemmy Kilmister žil i hrál vždycky naplno

Vydáno 02.01.2016 | autor: redakce

Člověk se opravdu nemá rouhat. Když jsem nedávno psal o úmrtí bývalého bubeníka Motörhead Philthy Animal Taylora, vyslovil jsem kacířskou myšlenku, že jsem po letošním koncertu v Plzni spíše očekával odchod Lemmyho Kilmistera. A už je to tady! Frontman legendární britské heavymetalové skupiny Ian Fraser Kilmister, přezdívaný Lemmy, zemřel na rakovinu 28. prosince v Los Angeles, kde žil. Bylo mu 70 let. Už nikdy neuslyšíme jeho otevření koncertu proslulou větou - "We are Motörhead and we play rock'n'roll."

Sex, drogy, rock'n'roll. Lemmy Kilmister žil i hrál vždycky naplno Sex, drogy, rock'n'roll. Lemmy Kilmister žil i hrál vždycky naplno

Smrt si říká rock'n'roll (225.) - Lemmy Kilmister 

"Lemmy zemřel po krátkém boji s mimořádně agresivní rakovinou," uvedla skupina na svém Facebooku. O nemoci se prý dozvěděl teprve v sobotu 26. prosince, tedy dva dny před smrtí.

Lemmy byl Motörhead, kapela oficiálně končí. Jak vzpomínají Ozzy Osbourne, Slash, Alice Cooper a další?

Je jasné, že pořadatelé okamžitě zrušili společný koncert Motörhead, Saxon a Girlschool, který se měl uskutečnit 18. února v pražském Foru Karlín. "Vstupné se bude vracet oproti nepoškozené vstupence v místě zakoupení či převodem na účet v případě zakoupení lístku online od 6. ledna," uvedl za pořádající agenturu NuCoast Productions Patrik Svitek.

ROCKER JAK MÁ BÝT

Baskytarista, zpěvák a skladatel Kilmister založil Motörhead v roce 1975. Předtím působil v mnoha méně známých kapelách, například Rainmakers a Motown Sect. V roce 1967 pracoval jako jevištní technik pro amerického kytaristu Jimiho Hendrixe. V roce 1971 se jako baskytarista přidal k rockové skupině Hawkwind, odkud byl po čtyřech letech vyhozen kvůli drogám. Z nich se údajně vyhýbal snad jen heroinu. Dobře si rozuměl také s alkoholem. Sám tvrdil, že vypije denně láhev whisky. V posledních letech ale prý přešel kvůli cukrovce na vodku s džusem. A jako správný rocker vychovaný atmosférou 60. a 70. let se chlubil, že má na svém kontě více než tisícovku žen.

RECENZE: Motörhead hrají stále stejně, přesto opět skvěle

Motörhead, kteří vydali na dvě desítky alb, jsou řazeni mezi průkopníky heavy metalu, přestože Lemmy vždy tvrdil, že hraje "jen rokenrol".

DRSŇÁCI TRUCHLÍ

Ohlasy na úmrtí Kilmistera dokazují, jak moc byl oblíbený u svých početných fanoušků i kolegů z rockového světa. "Ztratil jsem jednoho z nejlepších přátel," prohlásil například Ozzy Osbourne, pro kterého Lemmy napsal text k hitu Mama, I' ́m Coming Home .

"Byl naprosto unikátní," řekl kytarista Queen Brian May.

"Slova o Lemmym nikdy nebudou dostatečná, tak jen říkáme: sbohem lorde Lemmy, díky za hudbu a koncerty," uvedla v prohlášení skupina Judas Priest.

"Svět ztratil jedinečný charakter. Naši upřímnou soustrast rodině a přátelům a Motörheads všude. Se spoustou lásky a respektu," vzkázali členové Iron Maiden.

"V jednom starém Rock Reportu je pod článkem o Motorácích kresba, kde je zobrazené zničené město po jaderné válce a všichni jsou mrtví. Na troskách sedí Lemmy a saje z flašky Jacka Danielse. Dneska to Lemmy sice zabalil, ale možná někdy po konci světa odněkud z kanálu zasípe: Bastardi, furt jsem tady!," napsal jeden z jeho fanoušků v internetové diskuzi.

10 hudebních osobností, které nás v roce 2015 opustily

"Dejte si drink nebo si jich dejte několik. Sdílejte své vzpomínky. Oslavujte život, který tenhle laskavý a úžasný muž sám oslavoval tak bouřlivě," uvedli zbylí členové Motörhead Mikkey Dee a Phil Campbell.

KONEC MOTÖRHEAD

Nikoho také nemohlo překvapit, že se bubeník Mikkey Dee se nechal slyšet, že úmrtím jejich frontmana skupina končí.

"Lemmy představoval Motörhead. Nebudeme dělat turné či jiná vystoupení. Už nebudou alba. Ale značka přežívá a Lemmy stále žije v srdci každého," řekl Mikkey Dee deníku Expressen s tím, že Lemmy byl v poslední době po každém koncertu velmi unavený. "Bylo neuvěřitelné, že byl s to vůbec hrát," podotkl.

Tuzemští příznivci jejich hlasitého rock'n'rollu mohou alespoň navštívit film o Kilmisterovi. Americký snímek z roku 2010, který mapuje tři roky jeho života plného žen, alkoholu, drog a hudby, uvedou česká kina pod názvem Lemmy 14. ledna příštího roku.

"Nedokážeme vyjádřit náš šok a smutek, na to neexistují slova. Řekneme k tomu víc v následujících dnech, ale teď, prosím, pouštějte Motörhead nahlas..." dodali na Facebooku zbylí členové Motörhead. Přesně tak by prý Lemmy chtěl, aby se na něj vzpomínalo. Takže volume doprava a nasaďte třeba Ace of Spades ze stejnojmenného alba z roku 1980! A k tomu třeba toho panáka Jacka Danielse...

Roman Jireš, foto: archiv, Petr Tibi

 

zavřít