Zemřel jazzrockový kytarista Dean Brown, často hrával v Česku

Vydáno 29.01.2024 | autor: iREPORT

Dean Brown byl jedním z nejlepších jazzrockových a fusion kytaristů na světě. Zemřel 26. ledna v osmašedesáti letech v Los Angeles. Spolupracoval s Ericem Claptonem, Georgem Dukem nebo Marcusem Millerem. Často se vracel do České republiky a hrál i s tuzemskými interprety, mimo jiné s Pavlem Jakubem Rybou.

Zemřel jazzrockový kytarista Dean Brown, často hrával v Česku Zemřel jazzrockový kytarista Dean Brown, často hrával v Česku

Příčinou úmrtí Deana Browna byla agresivní forma rakoviny. Zprávu o jeho smrti oznámila manželka Ruth, o které podle slov muzikanta Pavla Jakuba Ryby mluvíval Brown s velkou láskou. „Jeho odchod ve mně zanechává prázdnotu, kterou už nikdo nedokáže vyplnit. Bolí mě duše ze ztráty hudebního génia, skvělého partnera a milujícího společníka. Jeho hudba byla nejen odrazem jeho talentu, ale také soundtrackem našeho společného života,“ uvedla.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Dodala, že životní filozofií Browna bylo heslo: „V hudbě jsou jen dvě pravidla. Musí být krásná a člověk se díky ní musí cítit dobře.“ „Deanův odkaz přetrvává v rytmech a melodiích, které tak mistrně vytvořil. Jeho hudba bude žít dál,“ uzavřela prohlášení Ruth.

Smrt Browna zasáhla také baskytaristu Pavla Jakuba Rybu. „Děkuji ti, že jsi se mnou hrál a zúčastnil se mých projektů. Byla to fantastická škola, velká radost a velká sranda. Vůbec mě nenapadlo, že když jsi mi v prosinci 2023 nahrál na mé nové CD kytaru, že to bude naše poslední spolupráce,“ napsal Ryba na sociální sítě s tím, že zmíněné album vyjde v květnu.

Dean Brown hrál v několika kapelách, než se přestěhoval do New Yorku a připojil se k sestavě Billyho Cobhama. Zároveň pracoval na sólových projektech, se kterými několikrát vyrazil na turné. Nahrával s Ericem Claptonem, Marcusem Millerem, Billym Cobhamem, Georgem Dukem nebo Victorem Baileyem.

Brown se často vracel také do České republiky. Úzce spolupracoval například se zmiňovaným Pavlem Rybou, se kterým v roce 2008 vyrazil na šňůru.

red, foto: FB Deana Browna, FB Pavla J. Ryby
Témata: Dean Brown, Pavel Jakub Ryba, jazz, smrt

zavřít