LIVE: Brutal Assault, den první. Neskutečné tempo, bláto everywhere a totální euforie

Vydáno 10.08.2023 | autor: Jakub Gerlich

První den na Brutalu přinesl nejnabitější sestavu kapel z celého programu. While She Sleeps, Beartooth, Agnostic Front, Heaven Shall Burn, Meshuggah a hromada dalších hvězd. Bylo to divoké a nezastavilo nás ani všudepřítomné bahníčko (snad ne na hřišti).

LIVE: Brutal Assault, den první. Neskutečné tempo, bláto everywhere a totální euforie LIVE: Brutal Assault, den první. Neskutečné tempo, bláto everywhere a totální euforie

Brutal Assault
Jaroměř, Pevnost Josefov
9. 8. 2023

Je středeční poledne, my přijíždíme do Jaroměře a vezeme s sebou i brutální bouřku (haha, jakou jinou). To zapříčiňuje náš kapku pomalejší start a pár problémů nastává i se samotným páskováním kvůli nefunkčním čipům. Zkušené harcovníky ale nic takového nerozhází a jedeme od začátku do plných. Náš program začíná 13:30 na menší Obscure stage s německými Rising Insane. Ti nám předvádí klasický příjemný metalcore, crowd je sice zatím poloprázdný, ale nikomu to nevadí. A i když se zpěvák omlouvá za svou komunikaci v angličtině, věnování coveru Blinding Lights od The Weeknda zamilovanému páru na kopečku nám rozněžní naše metalová srdéčka.

Druhá odpolední přitvrdí a dáme si deathcore z New Jersey, a to Fit For An Autopsy. Pod pódiem už je příjemně plno, sluníčko svítí a kytary i growly řežou do živého! Opět představení na výbornou a headbangovali i moroví doktoři v katakombách. Po malé pauze následuje náročný dvoják. Bostonští Slapshot nás svým HC-punkem rozsekají víc než stroje z Mountfieldu a v půlce přebíháme na set, který je pro nás asi do TOP 3 celého dne, a to Bleed From Within. Moderní skotský metal ve skvělém provedení v různých polohách. Scott a jeho parta si celý set mega užívali a kdo rozuměl jeho akcentu, zjistil, že tohle byl zatím jejich nejvíc užitý set z aktuální tour.

Už víme, jak se dělá metal, metalcore i hardcore dnes. Teď ale zjistíme, jak vznikl ten nejlepší NYHC. Přivítejte legendu New Yorku, Agnostic Front! Tohle je škola poctivé lopaty a true HCčka. Že týpkům jako Stigmanovi táhne na 70? I prd velebnosti. For their family, for their friends udělali totální bordel a úsměv vyčaroval mosh s věkovou rozmanitostí cca 15-75 let. A teď už následuje můj headliner středy, Beartooth, na které jsem čekal dlouhých šest let. Teď možná nebudu objektivní, výkon asi měl pár much, ale u věcí jako The Lines, Hated nebo In Between jsem prožíval až teenkovské vzrušení a nutno dodat, že jsem nebyl sám. Calebův zpěv místy nebyl 100%, ale nasazení mělo snad 666 %. To potvrzuje i závěrečný skok mezi lidi a dlouhý radostný crowdsurf s kytárkou. Fuckin' beautiful!



Po Beartooth rychle přebíháme na další oblíbence, a to Lionheart. Atmosféra i výkon LHHC party jsou určitě lepší než třeba na Mighty, stíháme Beastie Boys cover a zařveme si i povinné “Welcome to The West Coast!”. Přicházející tmu pak od deváté vítáme s brutálním nástupem německých Heaven Shall Burn. Ale tma opravdu není. Nebe totiž, jak název předurčuje, hoří, a ne málo! Marcus nás překvapil ostře puštěným hárem a výkon této full vegan bandy (vegan uličku a místní top chilli burger pochválím později) byl fantastický. Že by se blížil konec? Ani náhodou! Další rychlý přeběh na boční Obscure Stage, kde začínají While She Sleeps. Vzhledem k tomu, že je letos vidíme potřetí, nutno uznat, že tenhle výkon byl hudebně asi nejslabší. Energie ale byla na maximu a pod pódiem se odehrál mayhem jaký nezažil ani Mad Max. “Pane Lawrence, uvezu to?” Tohle ne. Tohle neuvezeš, to bylo krejzyyy! Jediná výtka anti-bullshit lidí, a to spíš směrem k Brutalu - příště prosím větší stage a delší čas než 40 minut. Das ist wenig - to je málo.

Po WSS dáváme ještě závěr Meshuggah, jednoho z hlavních headlinerů Brutalu, kteří klasicky předvádí skvělou instrumentálně-světelnou show a jak by řekl Domo Hašek, oni baví! Závěrem večírku nás dostihuje únava, kterou zkoušíme rozehnat vikingským rituálem se severskými Heilung. Zajímavé, sektoidní, podmanivé, ale po nějakém čase, pokud nejste vyloženě fanouškem, trošku monotónní.

Proto po zastávce ve stánku s absintovou limčou navštěvujeme ještě menší stage, kde řádí HC-punkoví Converge. Tohle vystoupení má brutální grády, jen škoda, že už nejsme jediní, kdo nemá sílu protancovat své zabahněné střevíčky. Proto míříme umřít ke stanům a doufáme v noční návštěvu morových doktorů, ať jsme ráno hezky fresh. Což se vyplnilo, dnes ve čtvrtek už jsme stihli od 10:30 další HCčko v podání Capra a těšíme se na odpolední šlágry jako Get The Shot a Malevolence i večerní legendy Sepultura nebo In Flames. See you in the moshpit a zítra čau!

Text: Jakub Gerlich,  foto: Pavla Dolanská
Témata: Brutal Assault, While She Sleeps, Beartooth, Agnostic Front, Heaven Shall Burn, Meshuggah, Slapshot, Bleed From Within, Heilung

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít