LIVE: Milovníci alternativní hudby dorazili do Brna. Pop Messe roztančili Young Fathers, Clark nebo Gilla Band

Vydáno 29.07.2023 | autor: Barbora Kubalová

V brněnském Bobycentru a jeho přilehlém okolí odstartoval třetí ročník festivalu pro milovníky alternativní (nejen) taneční hudby. Oproti jiným českým festivalům je Pop Messe stále docela malou akcí s prakticky rodinnou atmosférou, to mu ale nebrání přivézt do Česka ta nejzajímavější jména ze světové scény, která na jiných akcích u nás nenajdete.

LIVE: Milovníci alternativní hudby dorazili do Brna. Pop Messe roztančili Young Fathers, Clark nebo Gilla Band LIVE: Milovníci alternativní hudby dorazili do Brna. Pop Messe roztančili Young Fathers, Clark nebo Gilla Band

Pop Messe
Brno
28. 7. 2023

Hned při příchodu k areálu nás přivítal velký nápis #popmessebohuzelje, kterým pořadatelé narážejí na nešťastný článek místostarosty čtvrti Brno Královo Pole, který byl rozčarován, že festival se bude konat a rušit spořádané občany. U akce 90s Explosion už mu to ale tak moc nevadilo a narozdíl od Pop Messe, který má schváleno hrát venku jen do 23 hodin, mohou vzpomínky na devadesátky i zásluhou pana místostarosty znít Brnem až do brzkých ranních hodin.

Vzhledem ke špatnému stavu stadionu za Lužánkami se musí festival konat částečně i ve vnitřních prostorách Bobycentra. To s sebou nese jak pozitiva v podobě dostatek míst k sezení, když si chcete odpočinout, což ocenili určitě třeba přítomní rodiče s dětmi, kterých jsme v areálu potkali řadu. Zároveň mají vnitřní prostory i stinné stránky, jako je třeba prakticky nedýchatelný vzduch a dusno. Příští rok už se festival přesune na brněnský Velodrom a bude open air, což bude přeci jen příjemnější.

Program na hlavním pódiu otevřela Annet X s kapelou Champion Sound a i přes tuto nevděčnou zahajovací pozici přilákala k pódiu většinu přítomných a jak zmínila, i svou maminku.

Zatímco Annet se snažila publikum roztančit, následující projekt Fyield se snažil edukovat o klimatické krizi. Název vychází z tzv. field recordingu, kdy se skupina vědců vydala na "sonickou expedici" po Islandu a České republice, kde nahrála zvuky, kteté jsou běžnému posluchači skryté, např. tání ledovce, nebo tok ropy v ropném vrtu. Tyto zvuky byly zakomponovány do písní, což je zajímavý nápad, ale nemohu se ubránit dojmu, že ekologické sdělení zde převážilo nad uměleckým.

Mým největším objevem dne se stalo běloruské trio Dlina Volny, kteří svůj styl charakterizují jako brut-pop/dark-disco/post-punk. Jejich temné melodie podkreslené charismatickým hlasem zpěvačky, který připomínal projev Siouxie Sioux, roztančily celou našlapanou Kabinet múz stage.

Headlinerem prvního dne byla edinburghská senzace Young Fathers, kteří sbírají pochvaly kritiků i fanousků jako na běžícím páse. Očekávání tedy byla obrovská a byla naplněna beze zbytku, přestože v ústřední autorské a vokalní trojici jeden ze členů chyběl. Energickému vystoupení to ale na síle neubralo, koneckonců ho vydatně zastoupila vokalistka.

Young Fathers byli poslední kapelou, která se v pátek představila na hlavním pódiu. Vzhledem k tomu, že festival má povoleno "rušit noční klid" jen do 23. hodiny, britský DJ Clark i všichni následující umělci už vystupovali na dvou vnitřích stageích v Bobycentru.

Dnes se můžeme těšit na pokračování multižánrové jízdy, v rámci které vystoupí třeba 7krát3, Ventolin, Sunnbrella, Kalle, Berlin Manson, Hudson Mohawke a samozřejmě Tommy Cash.

Text: Barbora Kubalová, foto: Michal Myška (Pop Messe)
Témata: Pop Messe, Annet X, Fyield, Dlina Volny, Young Fathers

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít