LIVE: Young Fathers bylo pódium v Brně malé, skvěle se předvedli i WWW

Vydáno 14.10.2015 | autor: redakce

Brněnský showcase festival ITCH MY HA HA HA, podporující současnou nemainstreamovou hudební scénu, svedl na jedno pódium dvě hvězdy propojující rap s elektronikou. Byli jsme u toho.

LIVE: Young Fathers bylo pódium v Brně malé, skvěle se předvedli i WWW Young Fathers hráli v brněnském Kabinetu Múz

YOUNG FATHERS, WWW
KABINET MÚZ, BRNO
13. 10. 2015

Koncert Young Fathers a WWW proběhl v Kabinetu Múz, kde ho před vystoupením hlavních hvězd zahajovala i uzavírala DJka Mary C. Po ní už ale vykopávali míč WWW se sérií dalších tří skladeb z Neurobeatu, prozatím bez bubeníka Pavla Fajta. Neurobeat není žádnou konzervou, Sifon si se skladbami neustále hraje, ať už plánovaně nebo spontánně přímo na místě, takže v refrénech pak přibývají smyčky a rostou další vícehlasé vrstvy jako třeba ve skladbě Kouř.

Bubeníka Pavla Fajta přizvali na pódium skladbou Atomová včela z prozatím posledního stejnojmenného alba, v ní si střihli se Sifonem dlouhé intro. Po několika kouscích z této desky se vrátili do minulosti Lexikonem, při kterém se přes oproštění od elektroniky strhla na pódiu "čirá subbasová anarchie“. Sifon tedy musel hraní přerušit a začít skladbu znovu. V jeho závěru pak přidal beat boxovou pasáž, za níž si vysloužil hlasité uznání publika. Závěrečná série patřila opět Atomové včele, přičemž Pikolu provázely projekce sestříhané z mateřského filmu Pouta.



Young Fathers začali poněkud nešťastně – šíleným zvukem přeexponované elektroniky, v němž se úplně ztrácely vokály. To se v průběhu koncertu naštěstí zlepšilo, ale už od začátku bylo znát, že jsou to interpreti pro větší pódia, než Kabinet Múz může nabídnout. A to jednak z hlediska zvuku, ale i čistě z prostorových důvodů, protože kde hrají Young Fathers, skáče na pódiu všechno, včetně (obzvláště) nezbytné techniky, kterou bylo zapotřebí na svém místě dodatečně přidržovat.

FOTOREPORT: Young Fathers rozpálili před Prahou také Brno

Jejich set list byl tvořen převážně skladbami z nejnovějšího alba White Man Are Black Man Too, v těsném závěsu jej následovaly skladby z předešlého alba Dead, za nějž obdrželi prestižní ocenění Mercury Prize. Těžko říct, co mělo během večera větší úspěch, jestli psychedelická elektronika nebo popovější "zpěvácké“ skladby jako třeba Shame, každopádně předvedli vyvážený koktejl toho všeho, okořeněný (pro ně typickými) vlivy různých kultur. Ty vystoupily na povrch ještě více, když v závěru připomněli všem přítomným: "We are all refugees!“

Spojit do jednoho večera WWW a Young Fathers bylo po dramaturgické stránce geniálním krokem, pro Young Fathers bychom na naší scéně vyváženějšího partnera asi nenašli. Kdo se dostavil, neprohloupil. Kdo bude dnes na jejich koncertě v Praze v MeetFactory, také určitě litovat nebude, i když se bude muset obejít bez WWW.

text: Nikola Illeová, foto: Leoš Horký

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít