LIVE: Závěr Brutal Assaultu: Od nejtvrdších kytar k 80's synťákům, vzývání prastarých kultů a chilli soutěži pro otrlé

Vydáno 13.08.2023 | autor: Jakub Gerlich

Třetí den v josefovské pevnosti nám naservíroval rozmanitou směs žánrů, vystoupili například Perturbator, Zeal & Ardor nebo Knocked Loose. A pro ty, kterým zrovna nehrál jejich headliner, tu byla stále hromada zábavy. Co všechno jsme vyzkoušeli?

LIVE: Závěr Brutal Assaultu: Od nejtvrdších kytar k 80's synťákům, vzývání prastarých kultů a chilli soutěži pro otrlé LIVE: Závěr Brutal Assaultu: Od nejtvrdších kytar k 80's synťákům, vzývání prastarých kultů a chilli soutěži pro otrlé

Brutal Assault
Jaroměř, Pevnost Josefov
11. a 12. 8. 2023

Páteční dopoledne jsme rozjeli se slovenskými Catastrofy, které jsme stihli zmínit už v minulém reportu. Po těch ochutnáváme další pivka a dobroty jako z MasterChefa (mimo různých burgerů a wrapů jsme stihli vyzkoušet i vynikající falafel a dobře známé chlebíčky). Jsme tu ale hlavně kvůli hudbě, a tak vyrážíme na 13. hodinu pod hlavní stage, kde nás rozdivočí thrashem plným skvělé nálady rakouští Insanity Alert. Skvělá nálada, zábavné texty a rozdávání cedulí do publika s texty/pokyny. Z těch nejvíc zarezonoval oboustranný transparent s parafrází na Iron Maiden, “run to the pit, mosh for your life”. Zkrátka další parádní životabudič, pochvalu posíláme i za Alfa na plachtě!

Jedním z deathcore želízek v ohni žhavého pátečního slunce jsou pak dánští CABAL, kteří do nás buší, jako by nebylo žádné zítra. Sick rozbíječka! U tvrdých kytar v moderním pojetí zůstáváme dál, přichází pro mě hlavní hvězda třetího dne, američtí Knocked Loose. Bohužel horko a únava třetího dne dělá svoje a nezvládnu si tuhle moshovačku užít tak naplno, jak bych chtěl. To však neznamená, že by tahle Kentucky parta něco odflákla, kytary ve skluzu se zařezávají proklatě hluboko a poctivě jsme samozřejmě spočítali všechny červy! Corovou rubačku si dáváme i v podvečer na Obscure stagi s newyorským HC punkem s crossover thrash přesahy, Cro-Mags. Další z kultovních záležitostí, doplněná o srdíčková sdělení, která dělají hardcore hardcorem.

 

Před večerním programem si užíváme odpočinek na krásném Bastionu X, kde vládnou post-apo nájezdníci Convoy, ale taky táborák s buřty nebo 7 různých piv do skla včetně velmi osvěžujícího kyseláče. Zde kromě sil nabírám i odvahu a vyrážím si zvýšit tep do legendární Pit of Doom. Zde řádící satanistický kult Mesu Betesh mi dává pořádně zabrat a místním podzemím mě prohání rychleji než kombinace piva a třešní. O tomhle děsuplném zážitku ale nebudu psát víc, dopřejte si tuhle challenge a vyrazte to příště vyzkoušet sami.

Stabilizovat rozklepané nohy, vrátit dech do normálu a rychle běžíme směr švýcarský avantgardní metal s názvem Zeal & Ardor. Obrovsky kreativní a umělecky skvěle propracované vystoupení doplněné o super vizuální stránku a dobrou náladu doplňoval ze vzduchu i horkovzdušný balón. Na Brutalu jsme prvně, ale už teď je jasné, že tady jsme doma!

O poslední super překvapení se nám po desáté večerní postará francouzský Perturbator. Po pravdě si nejsem jistý, co čekat, rozhodně tohle ale nenudilo ani chvíli. Synthwave orgasmus, ze kterého ani vizuálně nemůžeš odtrhnout oči, každý song je jiný, každý song baví a kdo by měl strach, že je to “málo metal”, tak kytarových prvků se v této živé performance našlo taky habakuk.

Před odchodem do říše nočních můr nastřádaných v místním podzemí, si dáváme ještě jednu netradiční věc, a to český black metal Cult of Fire. Velmi zajímavá a vizuálně neotřelá pecka, hojně inspirovaná hinduismem a buddhismem? Nejsem religion expert, tak se omlouvám, jestli tohle pletu. Kytaristé sedící na klínech obrovských hadů, rohatý zpěvák Vlad, mraky dalších perliček, které obohacují netradiční dojem a připomínají mi dětské nepříjemné pocity z rituálů v druhém díle Indiana Jonese a obětí bohyni Kálí.

Sobota, den poslední. Co nás ještě čeká? Trivium, Napalm Death, Terror, ale také extrémní soutěž v pojídání chilli, Plechová Huba.

Nestoupá jen dobrá nálada, ale bohužel i počet stupňů Celsia a slunečních paprsků. Počasí dává pořádne zabrat a tak dnes ještě o něco víc dáváme pozor na pitný režim a dostatečné chlazení. I tak ale prostě nejde stihnout všechno. Zahajující progmetalové Obsidious nestíháme, a začínáme tak poctivým poledním rozmanitým core triem na hlavních pódiích ve složení Spy, I Built The Sky a Ithaca. Teprve asi tři roky hrající hardcore punk Spy rozhýbává pár prvních mosherů posledního dne a griluje crowd stejně jako počasí. Instrumentální show úplně jiného rázu, ale snad ještě větší zábavností, pak přiváží australští I Built The Sky. A evropské bandy reprezentují britší hardcoreoví Ithaca v čele s nezaměnitelnou zpěvačkou obdařenou top hlasem, Djamilou.

 

Před posledním obědem stíháme na menší stagi i francouzský avantgardní metal Hypno5e. Zaplnit žaludky a chytit si místo na 80 minutách plných nejžhavějších myslitelných papriček, mléka a kýblů na blití. Ve spalujícím vedru, které zpříjemňuje sprškou člen místního Convoye se jmenovkou “Valentino Rosí”, totiž startuje soutěž Plechová Huba. První místo po 16 zničujících chodech obhajuje loňská vítězka Alex. Ta si odváží kromě sežehlého hrdla a bolebřichu nepředstavitelných rozměrů i lupen na další ročník Brutalu a sluchátka Marshall. Pokud byste toužili po takovém zážitku, doporučuju pořádný trénink. Jedna z nejhorších papriček a mini porce veganského vindaloo (za vgn varianty na chilli soutěži smekám, tohle jinde fakt nezažijete) bylo mojí plechovou hubou i trávícím traktem vyzkoušeno za vás. A tohle byl teprve Brutal Assault!

Uhasit požár a stihnout aspoň kousek moldavských Infected Rain s půvabnou frontwoman Lenou Scissorhands. Zase se musím opakovat, ale i tenhle set výtečně baví. Nihilistickou řežbu nám pak dává okusit Anaal Nathrakh a těšíme se na pro nás hlavní tahák závěrečného odpoledne. Legendární hardcore z LA, Terror. Pohybem se klasicky nešetřilo, mosheři rozbíjeli dav side to side tanečky a stagediveři jezdili opravdu jeden za druhým. S tím se pojí další pochvala, kterou musím vyseknout pro BA crew, a to za péči o všechny plovoucí tanečníky. Supermilý přístup, starostlivé odchytávání, úsměvy všude a žádnej bullshit.

Jedním z posledních žánrových oživení je naše první návštěva malé Octagon stage, kde už pódium ovládá francouzské screamo nebo post-HCčko, chcete-li, Birds in Row. Roztomilý až lehce stydlivý projev zpěváka a tíživá emíčková nálada, doplněná o vždy aktuální poselství proti násilí a netoleranci. Grindcoreový štěkot nás pak přivál pod Sea Shepherd stage, kde totální bordel a divočinu plnou svatovítských tanců rozjeli legendy Napalm Death. Harmonogram je však nabitý a energie není neomezená, proto už 20:45 začíná náš poslední set plný velkých očekávání, našláplý energický metal Trivium. Tohle je zakončení, jak má být a posilnění na cestu. Výkon ušatého zpěváka Matta Heafyho je totiž naprosto legendární a kdyby byl na stagi sám, věřím, že by to utáhnul i tak. Kromě novinky In The Court of The Dragon (krásní draci se svítícíma očima mimochodem hlídají i kapelu na pódiu), si dáváme i oblíbené pecky Strife nebo Heart From Your Hate. A tady se s fesťákem loučíme.

Poděkování a pochval by se našla hromada a určitě některé zapomenu. Takže jednoduše, letošní Brutal nemůžu jinak, dávám jasných 10/10 a nezbývá než doufat, že novější hudební směry a žánrově rozmanitější lineup nás čekají i příští rok. Tady jsme totiž určitě nebyli naposled! Díky Brutale!

Text: Jakub Gerlich,  foto: Pavla Dolanská
Témata: 
Brutal Assault, Perturbator, Zeal & Ardor, Knocked Loose, Trivium, Napalm Death, Terror, Anaal Nathrakh

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít