RECENZE: Škwor sází na sílu starejch scénářů

Vydáno 03.11.2015 | autor: redakce

Rozjetý Škwor dostál statusu jedné z  nejproduktivnějších tuzemských kapel posledních let a rovněž sezónu 2015 vyplnil albem, tentokrát studiovým. Stran repertoáru jede soubor již nějaký ten pátek setrvačností, takže od předchozí řadovky se novinka podstatně neliší.

RECENZE: Škwor sází na sílu starejch scénářů Škwor sází na sílu starejch scénářů

ŠKWOR
HLEDÁNÍ IDENTITY
Supraphon
15 trax / 43:04 min

Tracklist: Kolikrát…, To se holt stává, Za pevnou zdí, Hledání identity, Zprávy, 2014, Tit-a-nic, Jeden svět nestačí, Máme tu problém, Už to mám, Nemám rád, Miliónu hvězd se ptáš, Slavík, Dostaň mě z tý tmy, Jizvy na duších

Tihle bývalí metalisté definitivně našli svou parketu v sociální kritice, a přestože s většinou jejich výkřiků lze konec konců souhlasit, oněch negativ je do textů vsazeno až příliš a ještě k tomu okatě programově. Nebo že by byl Petr Hrdlička natolik frustrován? Neustálé stýskání na ekonomické, politické či společenské poměry od muzikanta, jemuž se v dané éře profesně evidentně dobře daří, působí poněkud pokrytecky. Jako když chlapi vášnivě láteří v hospodě na kdeco, ale v podstatě nic doopravdy měnit nechtějí. Ovšem národ je takto naladěn, takže je pravděpodobné, že posluchači budou na skeptickou tématiku plnou bezmoci, zmaru a pokřivených lidských charakterů slyšet, tím spíš, že texty jsou pojaty dost triviálně.

SOUTĚŽ o CD a vstupy na koncert Škwor

Také hudbu tvoří Škwor podle osvědčeného vzorce. Tempo se ustálilo vesměs ve střední rovině, zápis v notové osnově se příliš nekomplikuje a jde hlavně o dosažení co největší míry aktivované melodické potence. Pár obstojných pokusů Tomáši Kmecovi upřít nelze (Kolikrát…, 2014), avšak žádná excelentní hitová trefa tentokrát nenastala. A když už se ze šedi monotónnosti dere záblesk naděje, srazí skladbu slabikářově otrocká rýmovánka a děs, že doba fade outů se vrací (Slavík). Za spásnou výjimku lze považovat Hrdličkovo akustické milostné drama Máme tu problém se silným refrénem, formou zjevně navazující na úspěch Síly starejch vín. Tahle sázka jednoznačně vyšla.

Se sólovými výstupy se skrblí, strukturu pod drsnou skořápkou umírněně rockových songů oživuje tradičně především elektronika, které se oproti minulosti dostalo poněkud většího prostoru (za všechny Jeden svět nestačí) a písním to svědčí. Petr Hrdlička nedisponuje právě ohromujícím rozsahem, opírá se spíš o výraz a zabrousí dokonce na pomezí rapu (To se holt stává), přesto z hrdla dokáže vytěžit i silnější momenty.

Škwor: Snažíme se, aby bylo aktuální turné naším nejlepším a největším

Pravda, vytrhávat slova z kontextu je zákeřné, ale jak Škwor moc dobře ví, život už je takovej a tvrzení "...jiný místa a čas, ale scénáře jsou stejný..." (Nemám rád), prostě Hledání IDentity docela trefně charakterizuje.

BEST TRAX: Kolikrát…, 2014, Máme tu problém
ZKUS TAKY: X-Core – Life And Stuff, Kabát – Do pekla / do nebe, Aleš Brichta / AB Band – Deratizer

text: Daniel Folprecht

3,00

čtenáři

hlasuj
zavřít