Kabát

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

 

 

Dnes již legendární rocková kapela z Teplic působí na české hudební scéně bez personálních změn od roku 1989. Za svou více než 25 let trvající kariéru vydala přes desítku dlouhohrajících desek, kterých se prodalo přes 1 000 000 kopií. Jejich koncerty navštěvuje v průměru 20 000 lidí na jeden koncert a mezi největší kapelní úspěch se řadí koncert na pražském Vypichu roku 2014, kde se sešlo přibližně 70 000 fanoušků.

Začátek kapely se datuje na rok 1983, kdy baskytarista Milan Špalek společně s kamarády ze školy skupinu založil. Dále se postupně přidal zpěvák Josef Vojtek, bubeník Radek Hurčík a kytarista Tomáš Krulich.

Mezi léty 1989 – 1990 natočila kapela svou první demo nahrávku s názvem Orgazmus, které ovšem nikdy oficiálně nevyšla – mezi fanoušky se šířila na audiokazetách. V roce 1991 vydali Kabáti své debutové dlouhohrající album – Má jí motorovou. Této desky se prodalo celkově 69 000 kusů. Díky tomu skupina vyhrála cenu Anděl v kategorii Objev roku.

V roce 1992 skupina vydává koncertní album nazvané Živě!, které se nahrávalo na koncertech v Brně a Břeclavi. Na tomto albu je zaznamenána i skladba Žízeň, která se stala velkým hitem kapely. O rok později vyšla deska Děvky ty to znaj, kterou skupina natočila za pouhé dva týdny.

Desky skupiny vycházejí do roku 2006 v intervalu většinou 2-3 let a nedá se říci, že by některé jejich studiové album bylo neúspěšné. Kabáti již patří mezi legendární skupinu, která si stále pevně drží svou pozici.

 

Diskografie:

Má jí motorovou (1991)
Děvky ty to znaj (1993)
Colorado (1994)
Země plná trpaslíků (1995)
Čert na koze jel (1997)
MegaHu (1999)
Go satane go (2000)
Dole v dole (2003)
Corrida (2006)
Banditi di Praga (2010)
Do pekla/do nebe (2015)

Další články interpreta

RECENZE: Taylor Swift temnější pop reputaci nekazí

Recenze

vydáno 22.11.2017

"Stará Taylor nemůže jít k telefonu, je totiž mrtvá," říká Taylor Swift  mimo jiné na svém novém albu Reputation. Jaká je...

LIVE: Kabát rozpumpovali svými hity hokejovou arénu ve Zlíně

Recenze

vydáno 12.11.2017

Před měsícem kapela Kabát turné Do pekla/Do nebe zahájila, teď už se pomalu blíží ke konci. Pětičlenná formace v sobotu zahrála...

AUDIO: Dymytry vydali novou píseň Iluze. Tou avizují desku Reser

Audio

vydáno 05.11.2017

V roce 2016 vydala pražská pětice Dymytry , v jejímž čele stojí Jan "Protheus" Macků, desku A-G-R-O-N-A-U-T, která sklidila značný...

Kdo jede na podzimní turné (IV.): Jelen, Miro Žbirka, Richard Müller, Tata Bojs nebo Aneta Langerová

Style

vydáno 22.10.2017

Také závěrečný díl našeho velkého přehledu podzimních turné je nabitý zajímavými jmény. Zejména v předvánočním období nebude...

Mirai interview: Skládání písniček je proces mezi nebem a zemí

Rozhovory

vydáno 20.10.2017

Skupina Mirai vydává v pátek 20. října svou debutovou desku Konnichiwa, na které je i jeden z největších českých rádiových hitů...

Kdo jede na podzimní turné (III.): David Koller, Rybičky 48, Vypsaná Fixa a další

Style

vydáno 16.10.2017

O tom, že nabídka podzimních turné je v podání domácích interpretů letos opravdu bohatá, se můžete přesvědčit i ve třetím díle...

Kuly (Desmod) interview: Klavír nám do kapely přinesl nový zvuk

Rozhovory

vydáno 09.10.2017

Desmod patří mezi stálice slovenské scény a na svém kontě mají už nespočet hitů. Další jistě přibudou s novou deskou Molekuly...

Kdo jede na podzimní turné (II.): Kabát, Chinaski, Hentai Corporation a další

Style

vydáno 05.10.2017

O tom, že nabídka podzimních turné je v podání domácích interpretů letos opravdu bohatá, se můžete přesvědčit i ve druhém díle...

zavřít