Kabát

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

 

 

Dnes již legendární rocková kapela z Teplic působí na české hudební scéně bez personálních změn od roku 1989. Za svou více než 25 let trvající kariéru vydala přes desítku dlouhohrajících desek, kterých se prodalo přes 1 000 000 kopií. Jejich koncerty navštěvuje v průměru 20 000 lidí na jeden koncert a mezi největší kapelní úspěch se řadí koncert na pražském Vypichu roku 2014, kde se sešlo přibližně 70 000 fanoušků.

Začátek kapely se datuje na rok 1983, kdy baskytarista Milan Špalek společně s kamarády ze školy skupinu založil. Dále se postupně přidal zpěvák Josef Vojtek, bubeník Radek Hurčík a kytarista Tomáš Krulich.

Mezi léty 1989 – 1990 natočila kapela svou první demo nahrávku s názvem Orgazmus, které ovšem nikdy oficiálně nevyšla – mezi fanoušky se šířila na audiokazetách. V roce 1991 vydali Kabáti své debutové dlouhohrající album – Má jí motorovou. Této desky se prodalo celkově 69 000 kusů. Díky tomu skupina vyhrála cenu Anděl v kategorii Objev roku.

V roce 1992 skupina vydává koncertní album nazvané Živě!, které se nahrávalo na koncertech v Brně a Břeclavi. Na tomto albu je zaznamenána i skladba Žízeň, která se stala velkým hitem kapely. O rok později vyšla deska Děvky ty to znaj, kterou skupina natočila za pouhé dva týdny.

Desky skupiny vycházejí do roku 2006 v intervalu většinou 2-3 let a nedá se říci, že by některé jejich studiové album bylo neúspěšné. Kabáti již patří mezi legendární skupinu, která si stále pevně drží svou pozici.

 

Diskografie:

Má jí motorovou (1991)
Děvky ty to znaj (1993)
Colorado (1994)
Země plná trpaslíků (1995)
Čert na koze jel (1997)
MegaHu (1999)
Go satane go (2000)
Dole v dole (2003)
Corrida (2006)
Banditi di Praga (2010)
Do pekla/do nebe (2015)

Další články interpreta

VIDEO: Z Tata Bojs jsou Pěšáci bílé stopy

Video

vydáno 15.09.2017

Tata Bojs  nahráli novou verzi hitu Pěšáci. Píseň, která získala před deseti lety cenu Anděl za skladbu roku, má zcela nové, a...

TOP 8 videoklipů týdne: Hurts tančí se zármutkem v duši, Harry Styles nahrával v Abbey Road

Video

vydáno 05.09.2017

Začátek září přináší v hudbě tradičně spoustu novinek a nejinak je tomu i letos. Své fanoušky potěšili U2 , Hurts , Calvin...

TOP 12 nejočekávanějších domácích alb podzimu: Mandrage, Ondřej Brzobohatý, Mydy Rabycad a další

Style

vydáno 04.09.2017

Ani letos na podzim se fanoušci domácí hudební scény nemusejí bát, že by v nabídce nových studiových alb nenašli někoho ze svých...

TOP 10 nejlepších písní Robbieho Williamse ušima dvou redaktorů

Style

vydáno 15.08.2017

Pražský koncert popové ikony se blíží, Robbie Williams se představí v Letňanech už v sobotu 19. srpna. Dva naši redaktoři, pro...

zavřít