Slavné kapely předtím, než prorazily: Dlouhovlasý Chester z Linkin Park i opravář telefonů Pepa Vojtek z Kabátu

Vydáno 02.03.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Ani Slipknot, Linkin Park, Metallica a další dnes už v podstatě legendární kapely to v dobách svých začátků neměly jednoduché. Věděli jste, že Chester Bennington nosil dlouhé vlasy nebo že členové Slayer chodili v upnutých kalhotách? Pal'a Haberu zase až dodnes straší ve snech jeho slavné džínové kraťasy a Pepa Vojtek může vzpomínat na dobu, kdy pracoval jako opravář telefonů.

Slavné kapely předtím, než prorazily: Dlouhovlasý Chester z Linkin Park i opravář telefonů Pepa Vojtek z Kabátu Slavné kapely předtím, než prorazily: Dlouhovlasý Chester z Linkin Park i opravář telefonů Pepa Vojtek z Kabátu


Metallica

Metallica nebyla vždy kapelou, na kterou chodily tisíce lidí. Dobývat srdce metalových fanoušků začala až v roce 1986, kdy vydala dodnes vyzdvihované album Master of Puppets. Bylo to ještě v době, kdy žil Cliff Burtin, jeden z nejlepších baskytaristů všech dob. Rodák z Kalifornie se skupinou poprvé vystoupil 3. března 1983 a už z tehdejšího záznamu jeho první show s Metallicou je znát, jak vynikající hudebník to byl. Poslechněte si to sami.

RECENZE: Metallica a San Francisco Symphony podruhé - Odvaha, vize, futurismus a boření hranic

 


Slayer

Také skupině Slayer chvíli trvalo, než se dostala do povědomí fanoušků. Dnes už nepotřebuje přitáhnout pozornost svým oblečením nebo dostat své písně do rádií, ale bývalo tomu i jinak. Video z koncertu z roku 1983 dokazuje, že i členové této kapely si svou identitu museli postupně vybudovat. V jejich začátcích je totiž stejně jako další rockery zdobily těsné kalhoty a návleky na ruce.


Kabát

Pepa Vojtek je dnes známý především jako frontman kapely Kabát. Než se ale stal rockovou hvězdou, pracoval jako opravář telefonů a v rozhlasu. A i ostatní členové formace si vyzkoušeli, jaké je to vydělávat si manuálně. Radek Hurčík se dva roky živil jako zámečník, Milan Špalek dělal instalatéra, Tomáš Krulich technologa v údržbě potrubí a Ota Váňa elektromechanika. Skupina se dala dohromady už v roce 1983, kvůli odvedení několika jejích členů na vojenskou službu však aktivně hrála až od roku 1989.

Kabát zavítal před Vánocemi do klubu v Brně, věnoval nadaci Dejme dětem šanci přes dva miliony

 


Nirvana

Předtím, než se Nirvana v devadesátých letech minulého století stala jednou z ikon stylu grunge, byli její zakladatelé Kurt Cobain a Krist Novoselic zatvrzelí punkeři. Je téměř k nevíře, že se do dnešního dne povedlo uchovat záznam z prvního koncertu skupiny. Už jste ho viděli?

 


Red Hot Chili Peppers

Sledovali jste někdy film Trashin’ z roku 1986? V jedné z jeho scén si zahráli Red Hot Chili Peppers, kteří byli v té době teprve na začátku své hudební cesty. Představují tam vše, čeho se tehdy rodiče obávali pro své děti. 

Red Hot Chili Peppers pracují na novém albu s Johnem Frusciantem

 


Linkin Park

Víte, že Chester Bennington míval dlouhé vlasy? V době, kdy Linkin Park začínali, šlo o módu a ani frontman jedné z nejpopulárnějších amerických kapel nebyl výjimkou a dlouhý účes nosil. Jak se vám se svým "hárem" líbí?

VIDEO: Mike Shinoda z Linkin Park se na svém EP vyrovnává se smrtí Chestera Benningtona

 


Team

Dlouhým vlasům se nevyhnul ani Palo Habera, hlas slovenské formace Team a dlouholetý porotce SuperStar. Ten se navíc proslavil ještě krátkými upnutými džínovými kraťasy, které byly jeho poznávacím znamením. Nosil je snad všude. Módě prostě neporučíte...

 


Slipknot

Za pozornost stojí i nahrávka Shadowed ne příliš známé metalové skupiny Smakdab z devadesátých let. Proč znovu svět zaujala před pár lety? Vokály v ní totiž nazpíval Corey Taylor ze slavných Slipknot. Svou stopu na písni zanechal i další člen této skupiny - Joey Jordison, který ji produkoval.

RECENZE: Slipknot otevírají nové dimenze, aniž by se vzdálili od své podstaty

 


Halestorm

Když Lzzy Hale mluvila o písních, které jí změnily život, nezapomněla zdůraznit, že zatímco ostatní kolem ní poslouchali Backstreet Boys, ona měla nejraději Alice Coopera. A video z roku 1999 dokazuje, že si během rozhovoru nevymýšlela. Frontmanku skupiny Halestorm zachycuje, jak válí na klavír.

 

Text: Andrea Štipčáková

Témata: Metallica, Slayer, Kabát, Josef Vojtek, Nirvana, Kurt Cobain, Red Hot Chili Peppers, Linkin Park, Chester Bennington, Team, Slipknot, Halestorm

zavřít