NIRVANA: 20 kroků k nesmrtelnosti (I. část)

Vydáno 01.04.2020 | autor: redakce

Tohle nikdo nečekal. Když se odrbaná a lokální kapela ze Seattlu dostala na první příčky světových hitparád, i z dnešní perspektivy se dá s klidným srdcem mluvit o zázraku. Nirvana na začátku devadesátých let dostala do mainstreamu melancholii a bolest, dříve nemyslitelná témata a emoce. Fanoušci rozervanou upřímnost Cobainovy tvorby ocenili a hudební dějiny začaly psát novou kapitolu. Tohle je dvacet kroků k nesmrtelnosti.

NIRVANA: 20 kroků k nesmrtelnosti (I. část) NIRVANA: 20 kroků k nesmrtelnosti (I. část)

Nirvana dnes patří na piedestal revolucionářů populární hudby stejně jako Elvis Presley, Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Sex Pistols, Madonna či Michael Jackson. Představujeme dvacet schodů ke zlaté, dvacet kroků k nesmrtelnosti - byť hlavní motor toho všeho byl smrtelný jako všichni ostatní. Druhá část textu zde.

 

1. LOVE BUZZ (1988) 

První nahrávka a první singl. Píseň původně nahrála holandská skupina Shocking Blue v roce 1968, verze Nirvany je stylově dekadentní, s názvuky metalu a punku, jasně demonstruje Cobainovu lásku k distorznímu, špinavému zvuku kytary. Začíná se mluvit o novém hudebním žánru, jmenuje se grunge. Debutový singl vyšel později na albu Bleach.

ROCKBLOG: Kurt Cobain a Nirvana očima českých muzikantů

2. ABOUT A GIRL (1989)

Skrytá mezi hrubozrnnými fláky debutu Bleach, vysmívala se už tehdy stylově zprzněná balada About A Girl nastupujícímu bubblegumovému punku. O pět let později jí vdechl Cobain nový rozměr akustickou a dechberoucí verzí na MTV Unplugged In New York. 

3. NIRVANA VE ČTYŘECH (duben 1989)

Kytarista Jason Everman byl po vydání debutu Bleach do kapely přizván hlavně pro živá vystoupení. Everman, přítel tehdejšího bubeníka Chada Channinga, má však přesto kredit na obalu debutu, byť nenahrál ani notu. Už v srpnu se loučí, do kapely totiž nikdy nezapadl: "Pořád jsem se cítil odstrčený, o mé písně nebyl zájem, ani lidsky jsem si s nimi neporozuměl." Everman později epizodně působil v Soundgarden a Mind Funk. V současnosti se již hudbě profesionálně nevěnuje, naposledy o něm bylo slyšet v souvislosti s parašutistickým výcvikem, létání bylo vždy jeho hobby. 

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany

4. TURNÉ SUBPOP (říjen až prosinec 1989)

Seattleské vydavatelství SubPop v roce 1989 tipovalo, že největší průlom z jeho řad se podaří Mudhoney, na Nirvanu moc nemyslelo. Kytarista Mark Arm vzpomíná: "Nirvana byla jako náš mladší bratr, ale my tehdy byli daleko populárnější." Obě kapely vyjely na společné turné, třetím do party byl soubor Tad. Mezníkem v jiném vnímání hierarchie grunge byl londýnský koncert 27. října 1989, kdy Nirvana excelovala a poprvé se výrazně zapsala do srdcí fanoušků neopakovatelným vystoupením.

5. SLIVER (1990)

Singl, na němž pohostinsky hraje bubeník Dan Peters z Mudhoney, tvoří jakýsi předěl mezi punkovou syrovostí debutu a harmonicky bohatším Nevermind. Pod touto nahrávkou je již rovněž podepsán Butch Vig, budoucí producent alba Nevermind. Šestiskladbové demo se stalo základem zmíněného alba. Skladba Sliver vyšla až v roce 1992 na kompilaci Incesticide, která obsahuje raritní skladby z raných let.   

6. PŘICHÁZÍ DAVE GROHL (25. září 1990)

Poté, co z Nirvany v září 1989 odchází původní bubeník Chad Channing, nemůže kapela najít tu správnou náhradu. Epizodně se v souboru mihli Dan Peters z Mudhoney a další, jenže až s příchodem Davea Grohla ze Scream to zafungovalo. „Slyšel jsem Bleach a bylo to dobrý,“ vzpomíná Grohl a pokračuje: „Pak se Scream rozpadli a já se přihlásil do konkurzu. Když jsem poprvé uviděl Kurta, působil na mě jako malý kluk. Jako někdo, kdo skočí ze střechy, aby zjistil, jestli umí lítat. On a Krist Novoselic byli tak jiní než všichni, které jsem do té doby znal, vyrůstali spolu, zpočátku jsem se cítil trochu jako outsider, bylo mi smutno a byl jsem osamocený. V Seattlu jsem nikoho neznal, spal jsem na gauči, ve tři se stmívalo, pak tři týdny v kuse pršelo a v televizi byl největším hitem Lynchův seriál Twin Peaks. Ale ta muzika, kterou jsme spolu dělali, byla magická, komunikovali jsme přes hudbu. Bylo to nepopsatelné.“ 

Kurt Cobain z Nirvany: Génius proti své vůli

7. SVÉRÁZNÝ OHOZ (25. říjen 1991)

Riki Rachtman, jeden z moderátorů tehdejšího rockového pořadu Headbanger's Ball na MTV, se chystal k interview s novými hvězdami, jejichž frontman se nedostavil v kůži, jak by pořadu tehdy slušelo. Co víc, Kurt Cobain byl zkouřený pod obraz a nebyl schopen komunikace. Svérázný oděv, konkrétně kanárkově žlutý plášť s obřím límcem, nakonec vysvětlil jako jakési feministické stanovisko. "Spíš tím chtěl asi říct: 'Nechte mě na pokoji, chci do postele.' Bylo mu všechno úplně fuk, kašlal na to, co tomu řeknou diváci," vzpomínal Rachtman.

8. LITHIUM (1991)

Ne náhodou byl první singl přelomového alba Nevermind pojmenován po tehdy populárním antidepresivu. Skladba byla také z těch (společně třeba s pozdějším velehitem Smells Like Teen Spirit), které dokládaly tendenci kapely více se přiblížit chlapskému obecenstvu. „Jsem hnusnej, ale to je oukej, protože ty taky,“ řve Cobain.

9. SMELLS LIKE TEEN SPIRIT (2. května 1991)

Inspirován svou tehdejší přítelkyní Kathleen Hannah, která měla na zdi pokoje načmárán nápis "Kurt smells like Teen Spirit" v odkazu na americký deodorant, napsal Kurt písničku, která Nirvanou pomalu a k překvapení všech vynesla na první příčku americké hitparády. 

Skladbu nahráli ve Studiu A v kalifornském Van Nuys za producentského dohledu Butche Viga. „Nutil jsem je hrát tu píseň pořád znovu a znovu, až skřípali zuby a pak měla konečně tu správnou šťávu. Chodil jsem po studiu jako lev a říkal si: 'Panebože, to je ale síla,'“ vzpomíná Vig a Novoselic dodává: „Ze začátku to nebylo nic speciálního, prostě jsme nahrávali další věc. Až bylo všechno hotovo, měl jsem pořád silnější pocit, že jsme nahráli něco velkého. Pamatuju si, jak jsem si s Kurtem říkali: 'Kurva, vždyť to zní jako Pixies, lidi nás za to ukamenujou.'“ Singl oficiálně vyšel 10. září 1991 a už na konci října byl zlatý.

10. NEVERMIND (24. září 1991)

Do prestižního žebříčku Billboardu proniklo nové album na 144. pozici, rychle ale začalo stoupat a začátkem listopadu už dosáhlo 35. příčky a o měsíc později, přesně 28. prosince, padl další historický milník - Nirvana se ocitla na samotné špici. Pikantně odsunula na druhé místo samotného Michaela Jacksona s albem Dangerous. Korunu všemu nasadila ceremonie MTV Awards, při které kapele předával cenu za Nejlepší video Jacksonův dvojník.

Album Nevermind Nirvany slaví 27 let: Příběh soundtracku života teenagerů

Text původně vyšel v listopadu 2002 v tištěném vydání časopis Rock Report. Aktualizovanou verzi přinášíme při příležitosti nešťastného výročí úmrtí Kurta Cobaina, který zemřel vlastní rukou 5. dubna 1994. 

foto: DGC Records, Geffen Records, Universal Music

Témata: Nirvana, Kurt CobainDave Grohl, Krist Novoselic, Mudhoney, Sub Pop

zavřít