TOP 10 zásadních písní Foo Fighters. Texty o hrdinech, drogách i lásce

Vydáno 30.03.2022 | autor: redakce

Foo Fighters jsou jednou z největších rockových kapel na světě. Jejich kariéra odstartovala v roce 1994, kdy ji založili bývalí členové Nirvany v čele s Davidem Grohlem. Tři léta na to se k nim přidal Taylor Hawkins, který nahradil bubeníka Williama Goldsmitha. Ačkoliv byly právě bicí jeho doménou, s Grohlem se čas od času vystřídal i za mikrofonem a než 25. března 2022 odešel do hudebního nebe, platil spolu s ním za nejpopulárnějšího člena formace. I ve vzpomínce na něj si proto připomeňme deset nejznámějších skladeb Foo Fighters.

TOP 10 zásadních písní Foo Fighters. Texty o hrdinech, drogách i lásce TOP 10 zásadních písní Foo Fighters. Texty o hrdinech, drogách i lásce

Monkey Wrench

Monkey Wrench je úvodním singlem z druhého alba Foo Fighters s názvem The Colour and the Shape. Písnička je metaforou na to, jak je člověk využíván a uvězněn ve vztahu. Dave Grohl nechce být ten, kdo se poflakuje kolem a nechá se využít jako nástroj, jen když ho člověk potřebuje. Přestože na originální nahrávce hraje na bubny on, videoklip k písni je prvním, ve kterém za bicí usedl už Taylor Hawkins.

Zemřel bubeník Foo Fighters Taylor Hawkins

Everlong

Everlong je často interpretována tak, že pojednává o drogových závislostech a zlozvycích Kurta Cobaina, spoluhráče Davida Grohla z Nirvany. Zpěvák Foo Fighters spekulace nicméně v jednom rozhovoru vyvrátil a řekl, že tuto píseň složil během jednoho z nejtěžších období svého života o Vánocích v roce 1996.
Skladba evokuje skutečnou lásku, pocit stydlivosti, ale i vzrušení z jakéhokoliv poprvé. Je to pocit, který je tak silný, že chcete, aby trval navěky. Přestože víte, že nikdy nic netrvá věčně. Ve videu se Grohl snaží chránit svou přítelkyni. Když vidí, že je v nesnázích, jeho ruka se abnormálně zvětší a zmlátí každého, kdo se jí pokusí ublížit. Videoklip je také parodií na film The Evil Dead.
Ačkoliv se Taylor Hawkins objevuje ve videoklipu jako bubeník, na originální nahrávce opět zahrál Dave Grohl. Hawkins totiž v době nahrávání ještě nebyl v kapele.

My Hero

Tato píseň je o hrdinech, které měl v životě kytarista a zpěvák Dave Grohl. Byli to obyčejní lidé, kteří dělali neobyčejné věci. Píseň je napsána z pohledu dítěte.
Videoklip zachycuje mladého muže zachraňujícího mnoho věcí ze svého domu, který je v plamenech, zatímco v něm kapela vystupuje. Mužova tvář není nikdy zobrazena, pravděpodobně proto, aby naznačovala, že hrdinové jsou lidé všedního dne. Zde platí stejně jako u předešlých dvou písní, že na originální nahrávce hraje na bicí Grohl.

Learn To Fly

Dave Grohl v jednom rozhovoru popsal Learn To Fly takto: „Je to o hledání nějaké inspirace, hledání známek života, díky kterým se budete cítit naživu. Je to vlastně jedna z mých nejméně oblíbených písniček na desce.“
Když se ale pak objevil 22. října 2021 v epizodě pořadu The Kelly Clarkson Show, moderátorka mu řekla, jak ji text dojal. Clarkson si myslela, že v písni našla hluboký význam. Grohl ji však dostal, když prozradil, že napsal Learn To Fly, protože se chtěl stát pilotem. „Chtěl jsem se naučit létat – to jsem taky udělal! To je všechno,“ vysvětloval.

Breakout

Tato píseň byla soundtrackem k filmu Já, mé druhé já a Irena (2000). Dave Grohl je dobrý kamarád Jima Carreyho, který ve filmu ztvárnil hlavní roli. Videoklip se odehrává v drive-in kině, ve kterém hraje právě zmíněný film a ztvárňuje 1,07m vysokého herce Tonyho Coxe, který se ve filmu objevil.

RECENZE: Více Nickelback, méně Nirvany. Nové album od Foo Fighters člověk jako by už slyšel

Dave Grohl ke skladbě řekl: „Breakout začal téměř jako vtip, jen jako slovíčkaření a vytahování se z vašeho typického zmučeného milostného příběhu. Má to vypadat trochu směšně, protože si nedovedu představit, že by někdo chtěl ukončit vztah jen proto, že má akné.“

Times Like These

Dave Grohl nazval Times Like These nejlepší písničkou, kterou kdy napsal. Burcující skladba se stala pro kapelu favoritem a jednou z pěti písní v jejich sestavě na koncertě Live Earth ve Wembley pro asi 80 tisíc lidí.

All My Life

All My Life má sexuální podtext. Poslechněte si text a uslyšíte narážky jako „líbí se mi to, ale nesnáším tu chuť“, „pořád dokola na kolenou“ a další. „Ta písnička je trochu sprostá. Použij fantazii!“ přiznal sám Grohl. Song je z desky One By One, která byla oceněna prestižní cenou Grammy za nejlepší rockové album.

Best Of You 

Tahle písnička je o tom, jak dosáhnout svého potenciálu. Každý má o sobě ve své hlavě nějaké tajemství a my se s nimi jen zřídka konfrontujeme. Je to vlastně sebereflektující píseň. Slovo „best“ zazní v písni celkem čtyřicetkrát. Videoklip je mixem různě se míchajících obrazů (vlny, zamilovaní lidé, ..) s vášnivým vystoupením kapely.

The Pretender

Frontman Dave Grohl to popsal jako „píseň s rychlejším tempem a razantním beatem, ve které je kousek Chucka Berryho“. Foo Fighters ji dali dohromady za pouhý den, zatímco jiné skladby na desce trvaly i několik týdnů. Píseň se zmiňuje o politických nepokojích a například o tom, že lidé nedostanou to, co jim bylo slíbeno.

Making a Fire

Making a Fire otvírá poslední vydané album Foo Fighters z roku 2021, které dostalo název Medicine at Midnight. „Nerad to nazývám funkovou nebo taneční deskou, ale je v mnoha ohledech energičtější než cokoliv, co jsme kdy dělali a bylo to opravdu myšleno tak, aby to bylo album na sobotní party.“ řekl Grohl. Jeho dospívající dcera Violet přispěla k této neúnavně nabubřelé písni harmonickými vokály.

Text: Pavlína Doláková, foto: archiv iREPORT a Rock Report
Témata: Foo Fighters, Dave Grohl, Taylor Hawkins, písně, top

zavřít