Dave Grohl se se smrtí Kurta Cobaina doposud nesmířil

Vydáno 04.08.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Ačkoliv Nirvana působila na hudební scéně pouhých sedm let, zanechala za sebou nesmazatelnou stopu. Příběh Kurta Cobaina rezonuje i v dnešních mladých, pro mnohé zůstává obrovským kytarovým vzorem. V rozhovoru pro BBC se o něm rozvyprávěl jeho bývalý parťák a bubeník Nirvany David Grohl. Přiznal, že se smrtí Cobaina se asi nikdy nesmíří.

Dave Grohl se se smrtí Kurta Cobaina doposud nesmířil Dave Grohl se se smrtí Kurta Cobaina doposud nesmířil

Nirvana je považována za první grungeovou kapelu. Vznikla v roce 1987, kdy ji založili Kurt Cobain a Krist Novoselic. Bubeníků se v sestavě vystřídalo hned několik, nejvýznamnějším byl ale bezesporu Dave Grohl, který byl s Nirvanou od jejího druhého alba Nevermind. To skupině otevřelo spoustu hudebních cest.

ROCK BLOG | Kurt Cobain za sebe nechal mluvit své činy. Odmítal sexuální násilí a bavil chaotickým vystupováním

Smrt Cobaina Grohla v roce 1994 velmi zasáhla a dlouho o ní nedokázal mluvit. „S Nirvanou to byla hotová smršť. Všechno se událo tak rychle. Bez varování to explodovalo, a pak to všechno jako lusknutím prstu jen tak zmizelo,“ uvedl frontman Foo Fighters v rozhovoru pro Hot Press. „Jakmile to skončilo, nedokázal jsem si představit, že bych ještě někdy vstoupil na pódium nebo si sednul na bubenickou stoličku a pokračoval bych v hudbě. Hlavou by mi neustále promítaly srdcervoucí vzpomínky na Kurta.“

Uplynula dlouhá doba, než si uvědomil, že jediná věc, která ho vyléčí, bude právě hudba. Roky nahrával vlastní písně, aniž by je někomu pustil. Právě s koncem Nirvany se k tomu odvážil. Vznikly tak Foo Fighters, kteří v roce 2024 oslaví neskutečných třicet let.

Nirvana pro mě hodně znamenala, mnohem víc než pro všechny ostatní. Byl jsem její součástí a byl jsem ještě dítě. Naše životy se rázem změnily. A pak naše srdce zlomila Kurtova smrt. Stále to zpracovávám. Je to dlouhodobý proces, mluvím o tom s přáteli i rodinou, a to mi pomáhá. Vysvětluji vše svým dětem, které milují Nirvanu. Budu se s tím smiřovat celý život,“ uvedl Grohl pro BBC.

Minulý rok v rozhovoru pro Classic Rock Grohl dokonce uvedl, že si občas představuje, že Cobain žije. „Sním o tom, že Nirvana stále existuje, že jsme stále kapela. Stále mám sny o tom, že na nás čeká prázdná aréna, kde budeme hrát. Ale sám od sebe si Smells Like Teen Spirit nezahraju. Píseň mi jen pokaždé připomene toho, kdo je za ni a další krásné songy zodpovědný a už tady s námi není. Je to hořkosladký pocit.“

red, foto: archiv iREPORT
Témata: Nirvana, Kurt Cobain, Dave Grohl

zavřít