FENOMÉN GRUNGE | Seattle sound na vrcholu aneb Ti nejslavnější a nezapomenutelní

Vydáno 11.04.2021 | autor: Aleš Materna

Grunge se stal na konci 20. století obrovským fenoménem, který přepisoval dějiny rockové hudby. Na špičku hitparád vynesl kapely jako Nirvana, Alice In Chains, Soundgarden, Pearl Jam či Stone Temple Pilots. A zcela smetl například do té doby oblíbený glam rock, kterému se nepokrytě vysmíval. Hlavně ve svém vrcholném období do poloviny devadesátých let ovlivnil ve světovém měřítku nejen rockovou, ale doslova celou soudobou hudbu. Přečtěte si druhou část článku zabývajícího se tímto směrem alternativního rocku.

FENOMÉN GRUNGE | Seattle sound na vrcholu aneb Ti nejslavnější a nezapomenutelní FENOMÉN GRUNGE | Seattle sound na vrcholu aneb Ti nejslavnější a nezapomenutelní

Ačkoliv zřejmě tou nejslavnější grunge kapelou zůstane již navždy Nirvana, mnohem starší z velké čtyřky takzvaného Seattle soundu jsou Soundgarden, kteří vznikli již okolo roku 1984 na troskách skupiny The Shemps. Páteří kapely byli zpěvák Chris Cornell, jehož hlas byl ostrý jako čepel břitvy, kytarista Kim Thayil a bubeník Matt Cameron. Baskytaristé se střídali, v nejslavnějším období let 1990-1996 jím byl Ben Shepherd. Ze všech grunge kapel byli Soundgarden nejvíce ovliněni hard rockem a kapelami Black Sabbath či Led Zeppelin.

FENOMÉN GRUNGE | Počátky Seattle soundu aneb Ti zapomenutí

Po prvním singlu Hunted Down a dvou EP Screaming Life a Fopp začali vydávat i delší nahrávky. První dvě alba Ultramega OK z roku 1988 a o rok mladší Louder Than Love ještě příliš fanoušky ani kritiky nezaujala, pořádný průlom nastal až s deskou Badmotorfinger z roku 1991. Přispěl k němu mimo jiné kontroverzní videoklip k písni Jesus Chist Post, který americká hudební MTV zakázala pod nátlakem náboženských uskupení hrát. A stížnosti plnily i hudební tisk, což byla pro Soundgarden velká a nečekaná reklama. Do absolutní rockové špičky pak pronikli albem Superunknown z roku 1994, k čemuž napomohl megahit Black Hole Sun, za něž kapela dostala dokonce ocenění Grammy.

Velice dobře bylo přijato i poslední album před rozpadem kapely v roce 1997, nahrávka Down on the Upside z roku 1996. Zpěvák Chris Cornell se poté vydal na sólovou dráhu, zpíval i v superskupině Audioslave (společně zde působil s muzikanty z Rage Against the Machine), bubeník Matt Cameron se přidal k další slavné kapele Pearl Jam. Soundgarden se znovu dali dohromady v roce 2010, o dva roky později vydali album King Animal a hráli společně až do roku 2017, kdy předčasné zemřel zpěvák Chris Cornell, jemuž do hrobu dopomohlo prokletí stylu grunge zvané drogy.

Drogy byly osudové i pro nejslavnější grunge skupinu říkající si Nirvana a téměř tak slavnou Alice In Chains. Nirvanu založili v roce 1987 kytarista a zpěvák Kurt Cobain a baskytarista Chris Novoselic. Bubeníci se často střídali. Stejně jako Soungarden byli ovlivnění hard rockem, ovšem brzy začaly převládat v jejich tvorbě punkové prvky. Zcela jistě byli nejpunkovější kapelou grunge velké čtyřky. Po debutovém albu Bleach z roku 1989, které upozornilo na kvality skupiny hlavně písní In a Girl, se za bicí posadil Dave Grohl.

A pak to přišlo. Náraz jménem Nevermind – jedno z nejzásadnějších alb rockové historie. Hity jako Smells Like Teen Spirit, Lithium, In Bloom či Come As You Are netřeba žádnému fanouškovi rockové hudby představovat. Album Nevermind z roku 1991 s ikonickou fotografií batolete plavajícího pod vodou a snažícího se zachytit jednodolarovou bankovku pověšenou na rybářském háčku, vystřelilo kapelu na hvězdný vrchol alternativního rocku. Koncerty Nirvany prosluly divokostí a byly často až na hranici šílenství, končily většinou v extatickém stavu muzikantů a totální demolicí všech hudebních nástrojů. Nirvana se téměř doslova přes noc stala mluvčí ztracené generace X na počátku devadesátých let.

Nejdražší kytara na světě. Nástroj Kurta Cobaina byl vydražen za 143 milionů korun

Jak uvádí Michael Azerrad v knize Nirvana – Come As You Are, „Nirvana dodávala sílu generaci, která sama žádnou sílu neměla“. Skupina však netoužila po slávě a ani na ni nebyla připravena. V té době Kurt Cobain i s manželkou Courtney Love brali heroin a zpěvák se psychicky propadal stále hlouběji. Stihl ještě s Nirvanou vydat album In Utero s hity jako Rape Me či Heart-Shaped Box, 5. dubna 1994 však pod vlivem drog spáchal sebevraždu.

Shodou okolností ve stejný den, jen o osm let později, 5. dubna 2002, zemřela na předávkování drogami další ikona stylu grunge, zpěvák skupiny Alice In Chains, Layne Staley. Alice In Chains vznikli stejně jako Nirvana v roce 1987. Se Stayleym kapelu založil kytarista Jerry Cantrell, společně si pak libovali v dlouhých ponurých dvouhlasých vokálech. Nejvíce ze všech byli ovlivněni metalem.

Velký ohlas vzbudili již debutovým albem Facelift z roku 1990 s velkým hitem Man In the Box, na vrchol se však prosadili hlavně deskou Dirt, vydanou v roce 1992. Hutná, depresivní, uhrančivá a temná nahrávka obsahuje rockové hity Down In the Holes, Them Bones či Would?, s texty ovlivněnými heroinovými prožitky zpěváka Staleyho. Pak však přišel postupný sešup dolů. Ačkoliv ještě akustické EP Jar of Flies přineslo silné melodie a momenty, album Alice In Chains z roku 1995 bylo již jen průměrné. Poté se Staley realizoval ve velice zajímavém a nedoceněném projektu Mad Season a Cantrell natočil sólové album, smrti Staleyho v roce 2002 však definitivně skončila éra grungeových Alice In Chains. Ti sice znovu povstali z popela v roce 2006 s novým zpěvákem Williamem Du Vallem, s nímž vydali zatím 3 alba a stále patří mezi výborné rockové kapely, to už je ovšem trochu jiná kapitola.

Poslední slavnou ikonou stylu grunge jsou Pearl Jam. Kytarista a zpěvák Eddie Vedder se přidal k dvojici Gossard a Ament v roce 1990 při nahrávání desky projektu Temple of the Dog. Padli si do noty a vznikla jedna ze zásadních Seattle skupin. Přidal se k nim kytarista Mike McCready a bubeník Dave Abbruzzese a za necelý rok poté natočili jiné legendární album Ten. Deska je plná nezapomenutelných hitů jako Jeremy, Even Flow, Alive, Once či Black.

Smutný až zlomený projev Eddieho Veddera připomínal Jimyho Morrisona, texty byly temné, nabité emocemi a zmarem, s častým sociálním kontextem. Rok po vydání desky již nikdo nepochyboval, že zde máme další vynikající skupinu. O rok později na druhém albu Vs potvrdili, jak výraznou skupinou jsou, a v podstatě jako jediní z celé slavné čtyřky udrželi nejen kvalitu, ale i soudržnost i po roce 2000. Do konce tisíciletí nahráli výborná alba Vitalogy, No Code a Yield. V téměr nezměněné sestavě (jen na pozici bubeníka nahradil Abruzzeseho v roce 1998 Matt Cameron) vydrželi až do současnosti a jejich novější alba i koncerty si udržují stále špičkovou kvalitu.

Kromě těchto stylotvorných ikon se ve světě vyrojily desítky dalších výborných kapel, které na styl grunge tu více, tu méně navazují. Bývají většinou označovaný jako post-grunge a namátkou bychom mohli uvést Foo Fighters, které stvořil bubeník z Nirvany Dave Grohl, výborné Stone Temple Pilots ze San Diega či třeba Creed. Ale to už je na jiný článek.

Text: Aleš Materna, foto: archiv iREPORT
Témata: grunge, Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Kurt Cobain, Chris Cornell, Alice In Chains, Temple of the Dog

zavřít