Chris Cornell - Z rybího velkoobchodu mezi rockové legendy

Vydáno 20.05.2017 | autor: Dominik Pavliš

Americký rocker Chris Cornell se do historie hudby zapsal především jako frontman legendárních Soundgarden. Mimo to působil i ve skupině Audioslave a po dočasném rozpadu Soundgarden zkusil také dráhu sólového umělce, na níž vydal pět studiových alb. Jako zpěvák se pyšnil hlasovým rozsahem čítajícím čtyři oktávy. V Detroitu spáchal 17. května podle oficiálního závěru soudu sebevraždu.

Chris Cornell - Z rybího velkoobchodu mezi rockové legendy Chris Cornell - Z rybího velkoobchodu mezi rockové legendy


Smrt si říká rock'n'roll (295.) - Chris Cornell

Narodil se jako Christopher John Boyle 20. července 1964 ve městě, ve kterém se zrodil hudební žánr grunge - v Seattlu. Měl hned pět sourozenců a nebyl jediný, kdo se v rodině věnoval hudbě - Katy, Peter a Suzy hráli například ve skupině Inflatable Soule, Peter byl poté frontman newyorské rockové kapely Black Market Radio a Katy zpívala ve skupině s názvem Seattle Happy Hour Hero.

Soudní expert potvrdil, že Chris Cornell spáchal sebevraždu. Oběsil se v koupelně

Již jako dítě měl Chris Cornell velmi vřelý vztah k hudbě - když mu bylo 9 let, v suterénu sousedova domu našel velkou sbírku nahrávek Beatles, kterou poslouchal neustále dokola. Začal chodit na hodiny klavíru a poté přesedlal na bicí. Když se dostal do puberty, začal experimentovat s drogami a krást. V roce 1978 se rodiče rozvedli a rok na to odešel ze střední školy. Důvody byly dva - měl problémy s autoritami a chtěl pomoci své matce, která s ním zůstala sama. Začal proto pracovat v rybím velkoobchodě a stal se šéfkuchařem v restauraci.

STOUPAJÍCÍ SLÁVA SOUNDGARDEN

Počátkem roku 1980 začal hrát se svou první kapelou - The Shemps. V roce 1984 do ní na post baskytaristy nastoupil Kim Thayil, později člen Soundgarden. 

vložte odkaz, text nemažte

Soundgarden vznikli po rozpadu The Shemps v roce 1984. Původně hrál Cornell na bicí a zároveň zpíval. To vydrželo přibližně rok, než do kapely nastoupil Scott Sundquist na post bubeníka a Chris se mohl naplno věnovat zpěvu. V roce 1986 ovšem Sundquist kapelu opustil a nahradil ho Matt Cameron.

V této podobě skupina nahrála roku 1988 své první album s názvem Ultramega OK a následující rok Louder Than Love. Po personálních změnách vydali v roce 1991 desku Badmotorfinger a za jejich vrchol lze považovat album Superunknown (1994). Ta byla jejich nejúspěšnější - jen v Americe se jí prodalo kolem pěti milionů kopií. V roce 1997 se však kapela po přetrvávajících problémech uvnitř rozpadla.

RECENZE: Chris Cornell na Higher Truth posunul svou sólovou tvorbu k novému vrcholu

ZKOUŠEL ŠTĚSTÍ SÓLOVĚ I SE SUPERSKUPINOU

To dovedlo Cornella na sólovou dráhu a hned rok po rozpadu Soundgarden vydal svou první sólovku Euphoria Morning, která byla komerčně neúspěšná. V roce 2001 založil spolu se členy Rage Against the Machine superskupinu Audioslave. Než se roku 2007 rozpadli, stihli vydat tři studiová alba.

Audioslave

Reunion Soundgarden nastal v roce 2010 a ještě tentýž rok vydala kapela výběrové album Telephantasm. Definitivně poslední desku King Animal pustili do světa v roce 2012, Cornell pak stihl ještě jednu sólovku Higher Truth. 

POCHYBNOSTI KOLEM JEHO SMRTI

Ve středu 17. května požádala Cornellova žena Vicky Karayiannis po koncertě Soundgarden v Detroitu blízkého přítele, zda by ho mohl zkontrolovat na hotelovém pokoji. Po telefonátu se svým mužem totiž měla pochybnosti, jestli je v pořádku. Když Chris neotevíral, vyrazili dveře a v koupelně našli jeho mrtvé tělo se smyčkou kolem krku. Přivolaní záchranáři konstatovali smrt a tělo převezli na patologii.

Podle soudního experta spáchal sebevraždu, zpěvákova manželka však tuto verzi zpochybňuje. "Miloval své děti a nikdy by jim neublížil tím, že by si vzal život," říká a tvrdí, že když s ním po koncertě telefonovala, mumlal a choval se podivně. Podle ní se oběsil nevědomě pod vlivem léků na úzkost.

text: Dominik Pavliš

Témata: Chris Cornell, Soundgarden, Audioslave, grunge

zavřít