FENOMÉN GRUNGE | Počátky Seattle soundu aneb Ti zapomenutí

Vydáno 08.04.2021 | autor: Aleš Materna

Hudební styl grunge se stal na konci 20. století obrovským fenoménem, který přepisoval dějiny rockové hudby. Na špičku hitparád vynesl kapely jako Nirvana, Alice In Chains, Soundgarden, Pearl Jam či Stone Temple Pilots. A zcela smetl například do té doby oblíbený glam rock, kterému se nepokrytě vysmíval. Hlavně ve svém vrcholném období do poloviny devadesátých let ovlivnil ve světovém měřítku nejen rockovou, ale doslova celou moderní hudbu.

FENOMÉN GRUNGE | Počátky Seattle soundu aneb Ti zapomenutí FENOMÉN GRUNGE | Počátky Seattle soundu aneb Ti zapomenutí

Grunge vznikl v polovině 80. let minulého století ve státě Washington a spojován bývá zejména s městem Seattle a tamní nezávislou nahrávací společností Sub Pop, kterou založili Bruce Pavitt a Jonathan Poneman. Jeho kořeny hudebně sahají od hardcore a punku přes hard rock a heavy metal až k indie a alternativnímu rocku. Mezi hudebníky a skupiny, které tento styl formovaly a inspirovaly, lze zařadit jména jako Jimi Hendrix, The Doors, Led Zeppelin, MC-5, Sex Pistols, Black Sabbath, The Stooges, Sonic Youth, Dinosaur Jr., Killdozer nebo Black Flag.

ANKETA | Fenomén grunge: české rockery nejvíce ovlivnili Nirvana, Pearl Jam i Alice In Chains

Složení nástrojů je klasické - elektrická kytara, basa, bicí, a zpěv, zvuk kytar je často zašpiněný díky použití efektů a ruchů a vynikají silnými riffy. Na rozdíl od punku se ale objevují i složitější harmonie a instrumentace nebo pomalejší tempo skladeb. V textech se mísí vztek a apatie, jsou často velmi ponuré. Mezi nejčastější motivy patří odcizení, touha po svobodě a deprese. Nevyhýbají se ani dříve tabuizovaným tématům, jakými jsou drogy nebo sebevražda.

Také vzhledově je grunge dobře rozpoznatelný. Staré oblečení, kostkované flanelové košile, roztrhané džíny, vytahané svetry a kotníkové tenisky Converse. Styl oblékání, který byl okolo Seattlu kvůli chladnému podnebí běžně rozšířený, ale díky grunge se z něj stala móda. S nevýrazným oblékáním je spojena i nechuť k pompézním představením, kostýmům, efektům a světelným show. Grungeové koncerty byly nabité syrovostí a energií díky propojení publika s kapelou.

Počátky - ti zapomenutí…

Za první grunge kapelu je považována Green River. Existovala sice jen několik let, ale její členové stáli později u zrodu mnohem slavnějších skupin Mudhoney, Mother Love Bone, Temple of the Dog a Pearl Jam. Právě Marku Armovi z Green River a později Mudhoney bývá připisován samotný název stylu, který prý vznikl ze slangového slova grungy a znamená špinavý, roztrhaný.

Jiná legenda však tvrdí, že jistý novinář přirovnal sound seattleských kapel ke zvuku znějícímu při leštění parket a podle značky leštěnky se stylu začalo říkat grunge. Poprvé v tištěné formě bylo slovo grunge použito na přebalu EP Dry as a Bone od Green River, které vyšlo u Sub Pop v červenci 1987. Se samotnými počátky grunge jsou však také spojeny dnes již téměř zapomenuté kapely Tad, Skin Yard, Love Battery, Gruntruck, Malfunkshun, My Sister´s Machine, Seaweed či Hammerbox, z nichž každá vydala několik alb, nahrávek a kompilací, do širšího povědomí se však nedostaly.

Předehra - ti slavnější…

Po rozpadu Green River, po kterých zbyla dvě alba Come On Down (1985) a Rehab Doll (1988), založil zpěvák Mark Arm kapelu Mudhoney, známou svým ostrým garážovým zvukem. Sebou přetáhl i kytaristu Steva Turnera a působili po celá devadesátá léta, vydali mimo jiné desky Mudhoney (1989) a Piece of Cake (1992). Druzí dva z Green River, kytarista Stone Gossard a basák Jeff Ament, založili kapelu Mother Love Bone. Jako zpěváka přibrali Andyho Wooda, stihli s ním však natočit jen jedno EP Shine (1988) a album Apple (1989), než zpěvák v roce 1990 podlehl své závislosti na drogách.

LIVE: Poslední z posledních. Pearl Jam Praze připomněli, jak zní grunge

Gossard a Ament se poté spojili s bubeníkem Mattem Cameronem a zpěvákem Chrisem Cornellem (oba Soundgarden) a vytvořili jednorázový projekt Temple of the Dog jako poctu zemřelému Woodovi. Na vysoce ceněném stejnojmenném albu z roku 1991 se objevil také zpěvák Eddie Vedder, s Cornellem nazpíval úspěšný duet Hunger Strike, a s oběma hudebníky z Mother Love Bone položili základy jedné z nejslavnější grunge kapel vůbec - Pearl Jam.

Opomenout nelze ani skupinu Melvins, která stejně jako později mnohem slavnější Nirvana pocházela z městečka Aberdeen, vzdáleného 100 kilometrů od Seattle. Na rozdíl od většiny grunge kapel jim nikdy nescházel humor, který přenášeli i do svých textů a koncertů. V čele se svérázným kytaristou a zpěvákem Rogerem Buzzy Osbornem vydali několik alb, z nichž nejznámější je Stoner Witch z roku 1994. Dodnes jsou bráni jako vzor pro všechny post-grunge, psychedelické a alternativní kapely.

A z Ellensburgu nedaleko Seattle pocházeli také hromotluci Screaming Trees, kterým vévodil svým hluboko posazeným hlasem zpěvák Mark Lanegan, jenž vydával a stále vydává i samostatná alba. Největšího komerčního úspěchu dosáhli s deskami Sweet Oblivion z roku 1992 a Dust z roku 1994.

V příštím díle: Na vrcholu – nejslavnější a nezapomenutelní

Text: Aleš Materna, foto: archiv iREPORT
Témata: grunge, Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Kurt Cobain, Chris Cornell, Temple of the Dog, Green River

zavřít