NIRVANA: 20 kroků k nesmrtelnosti (II. část)

Vydáno 02.04.2020 | autor: redakce

Tohle nikdo nečekal. Když se odrbaná a lokální kapela ze Seattlu dostala na první příčky světových hitparád, i z dnešní perspektivy se dá s klidným srdcem mluvit o zázraku. Nirvana na začátku devadesátých let dostala do mainstreamu melancholii a bolest, dříve nemyslitelná témata a emoce. Fanoušci rozervanou upřímnost Cobainovy tvorby ocenili a hudební dějiny začaly psát novou kapitolu. Tohle je dvacet kroků k nesmrtelnosti.

NIRVANA: 20 kroků k nesmrtelnosti (II. část) foto: archiv iReport

Nirvana dnes patří na piedestal revolucionářů populární hudby stejně jako Elvis Presley, Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Sex Pistols, Madonna či Michael Jackson. Představujeme dvacet schodů ke zlaté, dvacet kroků k nesmrtelnosti - byť hlavní motor toho všeho byl smrtelný jako všichni ostatní. První část článku najdete zde

NIRVANA: 20 kroků k nesmrtelnosti (I. část)


11. GRAMOTŘESENÍ (leden 1992)

Po drtivém a nečekávaném úspěchu desky Nevermind se začínají velké nahrávací firmy náramně zajímat o dosud ignorovanou americkou nezávislou scénu. "Nikdo nečekal, že Nirvana prorazí tak mocně, ani Geffen. Najednou zavětřili prachy a začali nasmlouvávat všechno, co jen trochu naplňovalo podstatu takzvané nezávislosti. Nabídli smlouvu i nám, ale po třech deskách zjistili, že z nás velký kapitál nevytřískají," vzpomíná Mark Arm z Mudhoney.

 

12. SVATBA (24. únor 1992)

Prý to byl jen chvilkový rozmar, že se ti dva 24. února 1992 na Havaji vzali. Svatba byla nejdříve plánována na Svatého Valentýna, ale ještě nebyly připraveny všechny náležitosti. Courtney Love byla tou dobou již těhotná a za družičku jí šla jakási náhodná místní žena, svědkem Kurta byl Dylan Carlsson, jeho dávný přítel ze Seattlu. Pozváni byli i Grohl a Krist. Ovšem poté, co se Courtney ostře obula do Novoselicovy manželky Shelli, která upozorňovala na to, že jsou oba novomanželé těžce závislí na drogách, kolegové z kapely na obřad nepřijeli. Spor se fatálně promítl i do vztahů v kapele, mezi nimi to už nikdy nebylo jako dřív.

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany


13. READING (30. srpna 1992)

Skupina hýbe světem a už dlouhé týdny před tradičním festivalem v britském Readingu šumí éterem otázky typu: Bude to jejich poslední vystoupení? Je Kurt Cobain mrtvý? Ta srpnová neděle však vejde do dějin hudby jako obrovský triumf kapely a vztyčený prostředníček všem, kteří její úspěch podceňují a tvrdí, že zmizí jako pára nad hrncem. Cobain si navíc vymínil, že sám sestaví menu vystupujících posledního dne, který tak patřil jen jemu.

V programu se proto objevili jeho favorité L7, Melvins, Pavement ale i Bjorn Again, což je tribute kapela popových hvězd ABBA, které Cobain miloval. Rob Leslie z Bjorn Again vzpomíná: "Nikdy na ten den nezapomenu. Nejdříve jsme chtěli vynechat Smells Like Teen Spirit, kterou jsme normálně při koncertech hráli, ale sám Kurt nás poprosil, ať ji zahrajeme. Tančil na straně pódia a neuvěřitelně se bavil."


14. ALL APOLOGIES (1993)

"Kéž bych byl v pohodě jako ty" nebo "Beru na sebe všechnu vinu" jako dva citáty z depresivního textu písně, která, více než jiné, dokládá tehdejší těžké Cobainovy fóbie a deprese. Vyšla na albu In Utero.


15. HEART-SHAPED BOX (1993)

Vrchol alba In Utero s drásavým textem "Kéž bych mohl přenést tvou rakovinu na sebe a sežrat ji, když černáš". Poté, co firma Geffen shledala producentský originál Stevea Albiniho příliš syrový, remixoval skladbu, stejně jako drtivou většinu desky, Scott Litt, producent R.E.M.

Kurt Cobain z Nirvany: Génius proti své vůli


16. SINGL S JESUS LIZARD (březen 1993)

„Když jsme poprvé začali mluvit o split-singlu, s Nirvanou jsme se potkali úplně poprvé,“ říká David Yow, frontman dnes již neexistujících Jesus Lizard z Chicaga. „Hráli jsme s nimi na jednom z festivalů, myslím, že to bylo někdy v roce 1990, a dost se nám líbili.“ Cobain se myšlenky nevzdal a společné dílo vyšlo v březnu 1993, Nirvana dodala zcela novou píseň Oh, The Guilt. Nahrávka dosáhla dvanácté příčky britského žebříčku, což byl největší úspěch Jesus Lizard do té doby. „Až na to, že prodej té desky neměl nic společného s námi, ale jen a pouze s Nirvanou,“ směje se při vzpomínce na raritu David Yow. 


17. PAT SMEAR V NIRVANĚ (říjen 1993)

„V jednom interview k vydáním desky In Utero Cobain řekl, že Nirvana měla být vždycky čtyřčlenná kapela, ale nikdy nenašli toho pravého do kvarteta. Tak jsem si řekl, že to budu já,“ vysvětluje kytarista Pat Smear, který dříve působil v losangeleských The Germs a dobře se znal také s Courtney Love. Jaké však bylo jeho překvapení, když se mu ozval sám Kurt! „Prostě mi zavolal a zeptal se mě, jestli bych nechtěl do jeho kapely.“ Na zkoušce v Seattlu se seznámil i s dalšími členy, baskytaristou Kristem Novoselicem a bubeníkem Davem Grohlem, a všichni společně poté vyjeli na turné k novému albu. Po konci Nirvany založil Smear s Grohlem Foo Fighters.


18. NIRVANA PROTI METALU (od prosince 1991)

Hair metal je označení pro „vlasatý“ heavy metal hraný svalnatými muži v kožených kalhotách či glamrockery s nařasenými hřívami. Tento subžánr byl hlavní atrakcí dorůstající americké mládeže v osmdesátých letech, album Nevermind ale vše změnilo. Někdejší žebříčkové stálice typu Motley Crue, Whitesnake, Bon Jovi, Poison, Cinderella a Skid Row musely ustoupit „alternativní revoluci“. Některé spolky takzvaných pudlrockerů, například Warrant, chtěli zachytit ujíždějící vlak: „Zkoušeli jsme i změnit oblékání, ale nefungovalo to.“ Další umělci byli přímo vyhozeni firmami.

Bret Michaels z kapely Poison situaci glosoval slovy: „Myslete si o kapelách osmdesátých let, co chcete, ale když jsme hráli, byla to ta pravá rock’n’rollová party. Proč by měl někdo v třiadevadesátém chodit na koncerty Nirvany nebo Mudhoney? Proč bych měl platit za depresi?“ 


19. BOWIE (1993)

Titulní song The Man Who Sold The World ze stejnojmenného opusu Davida Bowieho z roku 1970 zařadil Cobain překvapivě do playlistu MTV Unplugged. Nirvana byla právě v půli turné k albu In Utero a Cobain alespoň naoko vzdal svůj šílený boj mezi tíživou popularitou rockové hvězdy a punkovou upřímností. „Kdo ví, ale já ne / Já se ještě nezbláznil / Tak pojď / A seznam se s člověkem, který prodal svět.“


20. UNPLUGGED IN NEW YORK (18. listopadu 1993)

První akustické zkoušky a poslech pásků dopadly rozpačitě a například Pat Smear vzpomíná, jak se do vystoupení kapele příliš nechtělo. Cobain pro jistotu přišel se setlistem, který manažery z vydavatelství i MTV doháněl k šílenství. Chyběly velké hity jako Lithium a Smells Like Teen Spirit, zařazeno bylo hned šest coververzí.

Čtveřici Cobain, Novoselic, Grohl a Smear na pódiu posetém květinami posílilo duo z The Meat Puppets, Curt a Cris Kirkwoodové.

Úleva přišla až při samotném koncertu. Nervozita v přímé úměře s vřelým přijetím obecenstva opadala a výsledek se nakonec nemusel pranic upravovat. Producenta akce Alexe Colettiho ale mrzelo, že Cobain odmítl přídavek. Na konci první písně se Kurt nuceně usměje do kamery. Koncert kapela odehrála necelých pět měsíců před Cobainovou smrtí.

Text původně vyšel v listopadu 2002 v tištěném vydání časopis Rock Report. Aktualizovanou verzi přinášíme při příležitosti nešťastného výročí úmrtí Kurta Cobaina, který zemřel vlastní rukou 5. dubna 1994. 

foto: DGC Records, Geffen Records, Universal Music

Témata: Nirvana, Kurt CobainDave Grohl, Krist Novoselic, Mudhoney, Sub Pop

zavřít