TOP 7 zásadních textů z pera Kurta Cobaina

Vydáno 05.04.2021 | autor: Dominik Pavliš

Kurt Cobain se rozhodl svůj život ukončit v pouhých sedmadvaceti letech. Znamenalo to nejen konec samotné Nirvany, ale i obrovskou ztrátu pro hudební svět. Cobain se bezpochyby krom citu pro kvalitní kytarové riffy vyznačoval také skvělými texty, které rozhodně stojí za pozornost.

TOP 7 zásadních textů z pera Kurta Cobaina TOP 7 zásadních textů z pera Kurta Cobaina


Smells Like Teen Spirit

Notoricky známá skladba Smells Like Teen Spirit byla bezpochyby jednou z nejslavnějších hymen devadesátých let. „Teen Spirit“ byl název ženského deodorantu, který používala Tobi Vail z kapely Bikini Kills, která se stala Kurtovou přítelkyní. Její kamarádka na stěnu Cobainova pokoje napsala „Kurt smells like teen spirit“. Onen nápis mu přišel tak poetický, že dle něj pojmenoval skladbu. Tuto rebelskou píseň později začal sám autor nenávidět. Nechápal její úspěch a za důležitější písně na legendární desce Nevermind považoval především In Bloom, Lithium a Come As You Are.

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany

Lithium

Text popisuje příběh muže, který se po sebevraždě své partnerky obrátil k náboženství. To považoval za poslední možnost, jak zůstat naživu a neudělat stejnou věc. Cobain se inspiroval u katolické rodiny, ve které v roce 1987. Její působení přirovnával k účinkům Lithia – tehdy velmi užívaného antidepresiva. Skladba též „popisuje“ bipolární poruchu, která se projevuje silnými výkyvy nálad. Refrén můžeme tedy přirovnat k mánii a sloky naopak k depresi.

Heart–Shaped Box

Název písně znamená v překladu "krabička ve tvaru srdce". Byla inspirována zálibou Kurtovy manželky Courtney Love právě ve sbírání krabiček ve tvaru srdce. Text ke skladbě však Cobain napsal až po zhlédnutí dokumentu o dětech trpících rakovinou. Když přehrával riff písně své manželce, zalíbil se jí natolik, že ho chtěla použít do své kapely Hole. Se slovy „fuck off“ však zpěvák tento nápad ihned zamítl.

Kurt Cobain z Nirvany: Génius proti své vůli

Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle

Frances Farmer je jméno herečky pocházející ze Seattlu, kterou ve čtyřicátých letech zavřeli na jedenáct let do blázince kvůli jejím politickým názorům. Z křivdy se, bohužel, nikdy nevzpamatovala. Cobain v textu zpívá o tom, jak mu chybí dokonce i pocit smutku, jelikož necítí již absolutně nic – hlavní příznak těžké deprese, kterou trpěl. Kurt údajně podle herečky pojmenoval svou dceru Frances Bean Cobain.

About A Girl

V případě About A Girl se jedná o první milostnou píseň Nirvany. Cobain později přiznal, že předtím, než skladbu napsal, poslouchal tři hodiny album Meet the Beatles. To kvůli tomu, aby se dostal do správného rozpoložení. Skladbu složil pro svou tehdejší přítelkyni Tracy Maranderovou poté, co mu začala vyhrožovat, že ho vyhodí ze svého bytu, pokud si okamžitě nenajde práci. Z Kurtova pohledu se jednalo o tak křehkou skladbu, že ji zprvu vůbec nechtěl na první desku Nirvany zařadit.

Rape Me

Jedna z kontroverzních a sarkastických písní Nirvany. Text pojednává o znásilnění dívky mužem, který jde za svůj čin do vězení, kde je znásilněný on sám. Cobain touto písní vyjádřil ženám svou podporu a vymezil se proti násilí vůči nim. Na obalu desky je namísto skutečného názvu písně uvedeno Waif Me (v překladu „chudinka já“), z obav vydavatelství prodávat desku ve velkých obchodních řetězcích. Rape Me je též písní pojednávající o rezignaci člověka, který je natolik zničen, že mu již nezáleží vůbec na ničem.

NIRVANA: Kurt Cobain zažehl černou záři nad popem. Z jeho odkazu těží Billie Eilish i rapper Lil Nas X

Drain You

Drain You, v překladu „vysát tě“, je písní o lásce. Dle Kurta představují dvě děti ve skladbě dvě osoby, které láska přivedla do stavu dokonalé nevinnosti. Nahrávaní skladby trvalo déle, než tomu bylo u ostatních songů. Producent desky Butch Vig musel zpěvákovi dokonce lhát, že se původní stopa Drain You vymazala, aby ho přiměl ji nahrát znovu. V písni můžeme slyšet pískání gumové kachny, s níž si hrají děti ve vaně.

Text: Dominik Pavliš, foto: archiv iREPORT
Témata: Kurt Cobain, Nirvana, Courtney Love, Frances Bean Cobain, grunge, Smells Like Teen Spirit 

zavřít