TOP 5 písní napsaných na počest Kurtu Cobainovi

Vydáno 05.04.2019 | autor: Filip Pešta

"Lepší shořet než vyhasnout," napsal Kurt Cobain 5. dubna 1994, a následně si sáhl na život. I když už se nedozvíme, jakou hudbu by vytvářel nyní, jeho odkaz žije i pro nové generace fanoušků. Cobainova smrt byla velkou tragédií pro celý hudební svět, někteří z jeho kolegů dokonce museli svůj žal vyjádřit písní. Dali jsme dohromady pět nejlepších skladeb, které o něm vznikly. Jaká je podle vás nejlepší?

TOP 5 písní napsaných na počest Kurtu Cobainovi TOP 5 písní napsaných na počest Kurtu Cobainovi

 

RED HOT CHILI PEPPERS - TEARJERKER

Dopis od "Red Hotů" dostal Kurt Cobain v podobě písně Tearjerker z alba One Hot Minute z roku 1995. Zpěvák Anthony Keidis popsal jeho smrt takto: "Zasáhlo nás to a všichni jsme to pocítili. Nevím proč se s ním tolik lidí ztotožňovalo. Byl milovaný, milující a tak trochu neškodný. Všechno to jeho křičení a temnota, byl prostě roztomilý. Píseň obsahuje milé kytarové akordy a ne příliš ladícího Keidise, což nevadí - zpívá přeci od srdce." "Měl jsem rád tvý fousky a důlek ve tváři," zní část textu hudební kondolence nejen pro Cobainovy fanoušky.  

RECENZE: Kurt Cobain a jeho příběh od kolébky až do hrobu

PATTI SMITH - ABOUT A BOY

About A Boy je ódou pro všechny zesnulé přátele a vrstevníky Patti Smith. Patří mezi ně její manžel Fred, bratr Todd, fotograf a vizuální umělec Robert Mapplethorpe a také frontman Nirvany Kurt Cobain. Píseň se objevuje v tracklistu alba nazvaného Gone Again z roku 1996.

NEIL YOUNG - SLEEP WITH ANGELS

Kurt Cobain napsal kus textu Neila Younga My, My, Hey, Hey ve svém dopise na rozloučenou. "Když jsem se dozvěděl, že zemřel, utrpěl jsem hlubokou ránu," tak znělo Youngovo vyjádření, které dalo vzniknout skladbě Sleeps With Angels. Stejnojmenné album z roku 1994 mu zajistilo nominaci na Grammy.

THE CRANBERRIES - I STILL REMEMBERING

"A co Kurt Cobain? Zůstane zde jeho přítomnost?" zpívá Dolores O' Riordan na albu To The Faithful Departed z roku 1996. Samotnou frontmanku slavné irské rockové kapely potkal podobný osud. Nešťastnou náhodou se utopila ve vaně, kvůli nadměrné konzumaci alkoholu.

Dolores O'Riordan z The Cranberries – geniální hlas, milující matka a hlas Irska

REM - LET ME IN

Zpěvák kapely REM Michael Stipe měl tušení, že se s Kurtem v jeho posledních dnech něco děje, a tak se jej snažil přemluvit pod záminkou společného nahrávání v Seattlu. Navrhl mu dokonce, že pro něj pošle osobního řidiče a zaplatí mu letenku. Bohužel neuspěl. Když Kurt spáchal sebevraždu, vznikla píseň Let Me In. Cobainova žena Courtney Love věnovala kapele jednu z jeho kytar. Jednalo se o levoruký Fender, jehož zvuk formace v nahrávce použila.

text: Filip Pešta

Témata: Kurt Cobain, Nirvana, Michael Stipe, Dolores O'Riordan

zavřít