NIRVANA: Filmové dokumenty, které se snaží vysvětlit nevysvětlitelné

Vydáno 06.04.2020 | autor: iREPORT

Z fenoménu Nirvana a osobnosti Kurta Cobaina dodnes vyzařuje neuvěřitelný magnetismus. Život i smrt samotného Cobaina jsou navíc zahaleny rouškou jen těžko prostupitelného tajemna. Filmových dokumentů, které se snaží nahlédnout do pomyslné říše za zrcadlem, vzniklo hned několik. 

NIRVANA: Filmové dokumenty, které se snaží vysvětlit nevysvětlitelné NIRVANA: Filmové dokumenty, které se snaží vysvětlit nevysvětlitelné

Montage of Heck (2015)

Kdy se Kurt poprvé pokusil o sebevraždu? Jaká byla jeho první sexuální zkušenost? Co pro něj představovaly chronické bolesti žaludku? Ceněný tvůrce Brett Morgen vytvořil snímek, který zřejmě představuje vrchol toho, co o Nirvaně na poli dokumentu vzniklo. Film Montage of Heck získal právem řadu ocenění: je působivou podívanou po vizuální stránce, spoustu záběrů tvoří animace vycházející z Cobainových výtvarných děl. Kromě způsobu provedení nabízí také mnoho nových informací. Tahle věc zkrátka rozhodně stojí za vidění!

NIRVANA: Démoni uvnitř Cobaina. Kde se vzali? A obstál by jako výtvarný umělec?


Kurt Cobain
: About a Son (2006) 

Jako výchozí materiál pro film Kurt Cobain: About a Son slouží rozsáhlý rozhovor, který Cobain poskytl rok před svou smrtí. Rozebírá v něm svůj vztah s Cortney Love, Nirvanu, popularitu a dětství, které ho hluboce poznamenalo. Obrazový doprovod tvoří záběry z průmyslové krajiny Aberdeenu, odkud Cobain pochází. Dokument nabízí spíše meditativní pohled do jádra zpěvákovy osobnosti, jeho vizuální složka ale rozhodně není takovým spektáklem nápadů, jako je tomu u Montage of Heck, i tak má ale mezi filmy o téhle rockové legendě určitě své místo!

 

Soaked In Bleach (2015) 

Film, který měl premiéru ve stejný rok jako oceňovaný Montage of Heck (ale na rozdíl od něj sklidil spíše rozporuplné reakce), nenabízí pokus o hlubší vhled do zpěvákovi osobnosti a vlastně v něm moc nejde o Nirvanu. Soaked In Bleach totiž jen znovu vytahuje na světlo světa teorii, podle které Kurta Cobaina nechala zabít jeho žena Courtney. Bylo to se smrtí frontmana kultovní kapely úplně jinak? Dokument nenabízí nějakou finální odpověď, ale rozehrává další otázky. Jak si na ně odpovědět a zda vůbec stojí za to si je pokládat, to už záleží zcela na samotném divákovi.  

NIRVANA: 20 kroků k nesmrtelnosti (I. část)


Kurt & Courtney (1998)

Další film, který se zaměřuje spíš na nevyjasněnou smrt Cobaina. Na rozdíl od snímku Soaked In Bleach navíc divákovi docela výrazně podsouvá svou teorii a celý se nese v ještě bulvárnějším duchu. Inu, proti gustu... 

NIRVANA: 20 kroků k nesmrtelnosti (II. část)

Text: Marek Blažíček

Témata: Kurt Cobain, Nirvana, dokument

zavřít