Kurt Cobain jako módní ikona. Mistr vrstvení, který se nebál ani dámských šatů

Vydáno 18.04.2022 | autor: redakce

Kurt Cobain se proslavil především svými písněmi, fanouškům se však v té době zaryl do paměti také svým jedinečným stylem oblékání, který ovlivnil nejen celou generaci devadesátek. Originální, instinktivní, pohodlný, opotřebovaný - přesně tak by se dal popsat. Cobain se nebál nosit dámské šaty, mezi jeho oblíbené kousky patřily flanelové košile a roztrhané džíny.

Kurt Cobain jako módní ikona. Mistr vrstvení, který se nebál ani dámských šatů Kurt Cobain jako módní ikona. Mistr vrstvení, který se nebál ani dámských šatů

Kurt Cobain byl dlouhou dobu na mizině. Po přestěhování z rodného města Aberdeenu do Seattlu žil dokonce nějakou dobu v autě. Jeho oblečení bylo směsicí z různých nalezišť, skladů a charit s oblečením. I přesto ho mnoho neměl, takže se často fotil ve stejných kouscích, díky čemuž se dal snadno napodobit.

Byl si vědom své vlastní hubenosti. Často nosil pytlovité svetry a dvoje džíny, aby vypadal objemněji. Jeho hubenost a závislost na heroinu také pomohly nastartovat „heroin chic“ vzhled.

Heroin chic byl styl popularizovaný v módě počátkem roku 1990. Byl charakterizovaný bledou kůží, tmavými kruhy pod očima, vyhublými rysy, kombinacemi mužských i ženských charakteristik a strunnými vlasy – všechny rysy spojené se zneužíváním heroinu nebo jiných drog.

Jaký byl tedy šatník Kurta Cobaina a čím se zapsal do světa módy?

Košile

Ikonický kousek grunge uniformy, který za svou nadčasovost vděčí Kurtu Cobainovi, je určitě flanelová košile. Cobainovi to všechno připadalo matoucí. Vždycky chtěl být slavným hudebníkem, ale ne módní ikonou. Přišlo by mu absurdní, že se flanelové košile tisknou na hedvábí a prodávají se za stovky dolarů. Historička módy Bronwyn Cosgrave říká, že „Marc Jacobs poslal celou grungeovou kolekci Kurtu Cobainovi a Courtney Love a ti ji zřejmě spálili“.  

Roztrhané džíny

Cobain nosil svou úzkost stejně dobře jako nosil džínovinu a ta byla vždycky stará, pískem ošlehaná, opotřebovaná a prolezlá dírami.

Svetry a kardigany

Doslova všechno, co měl na sobě, bylo naprosto nepřiléhavé, komicky obrovské a neohrabané. S velikou oblibou nosil oversized svetry. Čím více obnošeně působil, tím lépe. Přidejte k tomu pár děr a je to. V říjnu roku 2019 se konala aukce, kdy se dražil vytahaný vlněný svetr Kurta Cobaina, který měl na sobě na akustickém koncertu Nirvana’s MTV Unplugged. Vydražil za neuvěřitelných 8 milionů korun, a to i s propálenou dírou od cigarety.

Kožená bunda

Cobain byl mistrem vrstvení. Běžně nosil několik vrstev oblečení, které završil koženou bundou, která k jeho stylu nepochybně patří.

Obnošené tenisky

Značka, kterou Kurt miloval, je bezesporu Converse. Nosil laciné Chuck Taylor tenisky, na špičku boty si jednou napsal slovo „podpora“ jako vtip. Za celý svůj život totiž žádnou značku nepodpořil. Cobain dával najevo, že firemní kulturu zavrhuje. To, že nosil levné a roztrhané oblečení, bylo vyjádření proti kapitalismu.

Výrazné sluneční brýle

Jeho typické sluneční brýle Christiana Rotha a přerostlé svetry se staly absolutním vrcholem grunge stylingu.

Trička s motivy

Cobain pod kardiganem nebo flanelkou nejčastěji nosil trika s motivy, a to třeba i jiných kapel, přestože některé z nich kopírovaly Nirvanu.

Dámské šaty

Dámské šaty? Kurt Cobain byl v podstatě i feministickou módní ikonou. Často byl mužem dost na to, aby si dopřál i svou ženskost.

Perlička na konec

Cobain si na vlastní svatbu oblékl pyžamo. Údajně se tak rozhodl, protože byl příliš líný na to, aby si oblékl smoking.

Text: Pavlína Doláková, foto: archiv iREPORT
Témata: Kurt Cobain, Nirvana, oblečení, styl, móda

zavřít