RETRO 2000| Lenny Kravitz: Nejsem lepší než kdokoliv jinej

Vydáno 09.02.2023 | autor: iREPORT

Retrospektivní cyklus Dvě dekády v hudbě přináší sondu do historie, konkrétně do období 1991 – 2010, očima tehdejší hudební publicistiky. Vybrané články z časopisu Rock Report, respektive REPORT, jsou doplněny dobovými fotografiemi a dalšími digitalizovanými materiály z bohatého redakčního archivu. V roce 2008 jsme se sešli s Lennym Kravitzem, který nám prozradil, jakou měl vizi ohledně chystaného alba It Is Time for a Love Revolution a zavzpomínal také na Milese Davise.

RETRO 2000| Lenny Kravitz: Nejsem lepší než kdokoliv jinej RETRO 2000| Lenny Kravitz: Nejsem lepší než kdokoliv jinej

Letos byl u nás hned dvakrát. Nejdřív za byznysem. To když před Rudolfinem natáčel reklamu pro oděvní firmu. V červnu už přijel s docela jinými úmysly. V O2 areně zvěstoval v rámci turné Love Revolution příchod lásky. Ještě než ale přivedl několikatisícihlavý dav do varu, podařilo se REPORTU jako jedinému časopisu s Lennym Kravitzem promluvit.

Poslední album má úderný název a jasné poselství…
Láska, revoluce lásky, Bůh, dobro. Temná strana vítězí, na světě je příliš mnoho negativity a já jsem si řek`: Udělejme revoluci! Revoluci lásky. Je to osobní věc, neznamená to, že bys musel vstoupit do nějaký organizace. Je to o tobě a o způsobu, jakým každej den žiješ.

Kritici desku chválí, časopis Rolling Stone se vyjádřil, že je to tvůj nejlepší počin vůbec. Souhlasíš?
Všechny moje alba jsou jiný, nemůžu je srovnávat. Myslím, že tohle se fakt povedlo, na druhou stranu všechny ostatní jsou odrazem doby, kdy vznikly. Takže pro mne jsou všechny takový, jaký by měly bejt.

Miles Davis byl génius 

Doslechl jsem se, že podporuješ Baracka Obamu. Myslíš, že má na to něco změnit?
To je velmi těžká otázka. Protože systém je nastavenej tak, že se ptáš – kolik toho vlastně může udělat? Kdo ve skutečnosti řídí svět? Doufám, že něco změní, ale to se teprve uvidí. Nicméně se mi líbí co říká a co reprezentuje. Ta změna ale leží především na lidech.

Od roku 1997 pracuješ na další desce Funk...
Ještě dýl. Od roku 95, myslím. Pokouším se ji dodělat. Systematicky na ní pracuju a dolaďuju ji. Rád bych ji vydal co nejdřív. Bude to vlastně taková Love Revolution 2. Měla by bejt syrově funková. Uvidíme, jak to dopadne.

Když jsi byl kluk, chodil k vám na návštěvu Miles Davis. Vzpomínáš si na něj?
Znal jsem ho celej život, byl úžasnej, génius. Bylo zajímavý bejt mu nablízku.

A tvoje nejoblíbenější Milesovo album?
Bitches Brew. Taky Ascenseur pour L'échafaud. Tohle album je nádherný. Stejně jako Kind Of Blue. Miluju, když je divokej, psychedelickej a experimentuje.

Rocker kreativec

Před třemi lety jsi založil firmu Kravitz Design, která navrhuje nábytek a interiéry. Sám navrhuješ, a nebo na podnik jen dohlížíš zpovzdálí?
Ne, ne, ne! Jsem designér. Jsem součástí firmy. Nedělal bych to jenom proto, aby nesla moje jméno. Musím se všeho kreativně účastnit. Návrhářství mě začalo zajímat už před lety. Když jsem si mohl dovolit vlastní bydlení a začal jsem ho zařizovat, tak jsem do designu proniknul. Zjistil jsem, že mě to baví stejně jako hudba.

Jsi rocková hvězda, uctívají tě miliony lidí, jak se udržuješ při zemi?
Hele, já jsem úplně obyčejnej chlápek. Vychovali mě pokorný lidi, který celej život tvrdě pracovali. To, co dělám, je požehnání od Boha a já z toho nevyšiluju. Snažím se myslet střízlivě. Nejsem lepší než kdokoliv jinej.

Text původně vyšel v časopise Rock Report č. 9/2008. 

Text: Petr Kořínek, foto: EMI, Tomáš Martinek, archiv Rock Report/iREPORT
Témata: Lenny Kravitz, Miles Davis, rozhovor, retro 2000

zavřít