Lenny Kravitz

Vydáno 07.01.2012 | autor: redakce

Lenny Kravitz (celým jménem Leonard Albert Kravitz) je americký zpěvák, skladatel, herec a producent. Proslavil se především svou výjimečnou schopností kombinovat nejrůznější hudební žánry, včetně těch méně obvyklých. Většinu ze své tvorby si nazpíval a nahrál sám. Narodil se 26. května 1964 v Manhattanu v New Yorku.

Kravitz pochází z židovské rodiny, má ukrajinské (což je slyšet na jeho příjmení) a bahamské kořeny. Jako dítě s oblibou mlátil do hrnců a panví a v pěti letech začal hrát na kytaru a bicí. Jeho tatínek se osobně znal s věhlasnými hudebníky jako Ella Fitzgerald nebo Miles Davis a to malého Lennyho nesmírně ovlivnilo, v jeho lásce k hudbě ho plně podporovali oba rodiče. V roce 1974 se rodina kvůli práci matky přestěhovala do Los Angeles, kde se Kravitz zamiloval do rockové hudby. Kromě toho také docházel na střední školu v Beverly Hills spollu s hercem Nicolasem Cagem nebo kytaristou Slashem.

Hudební kariéra Lennyho ale nezačínala zrovna růžově. Hudební labely ho považovaly za "nedostatečně černého" nebo "nedostatečně bílého". a tak se hudebník naštval a nahrál si celé album sám. Pomáhal mu jen jeho známý, hudebník Henry Hirsch. Když už byla celá deska téměř nahrána, Kravitzovi se nakonec podařilo sehnat label - a to Virgin. Debutové album Let Love Rule vyšlo v září 1989 a vysloužilo si smíšené reakce kritiků, stejné to bylo i s prodeji: v USA album příliš neoslnilo, ve zbytku světa však ano. Další deska Mamma Said byla silně inspirována krachem v jeho osobním životě a jednalo se o první jeho desku, která prorazili do Top 40 amerického Billboardu, velký úspěch měl i singl It Ain't Over 'til It's Over

Vynikajících úspěchů se také dočkala deska 5 (1998), která obsahovala Kravitzův patrně největší hit Fly Away, který mu také přinesl první cenu Grammy. Všechna jeho následující alba pak měla střídavý úspěch.

Hudebník spolupracoval s celou řadou zvučných jmen. Kromě hudby se Kravitz věnuje také designu nábytku. 

Lenny Kravitz častokrát přijíždí i k nám, první pražský koncert absolvoval v roce 1996.

O jeho koncertu z roku 2014 jsme psali tady a o jeho dosud poslední návštěvě Česka v roce 2018 zde.

Diskografie:
Let Love Rule (1989)
Mama Said (1991)
Are You Gonna Go My Way (1993)
Circus (1995)
5 (1998)
Lenny (2001)
Baptism (2004)
It Is Time for a Love Revolution (2008)
Black and White America (2011)
Strut (2014)
Raise Vibration (2018)

Další články interpreta

zavřít