ROZHOVOR | Lucie Bílá: Jsem komediant, který chce lidi bavit humorem, lidovkami, metalem i popem

Vydáno 04.08.2023 | autor: Aleš Materna

Rozhovor s Lucií Bílou proběhl po jejím společném vystoupení s kapelou Čechomor v pražské Chuchli. Byla tma, foukal studený vítr a my stáli za pódiem na travnaté ploše, zpěvačka však i přesto zůstávala milá a sdílná. Povídali jsme si nejen o přípravách turné právě s Čechomorem, ale i o kapele Arakain či spolupráci s umělci jako jsou Pokáč nebo Marek Ztracený.

ROZHOVOR | Lucie Bílá:  Jsem komediant, který chce lidi bavit humorem, lidovkami, metalem i popem ROZHOVOR | Lucie Bílá: Jsem komediant, který chce lidi bavit humorem, lidovkami, metalem i popem

Je krátce po prvním společném koncertě se skupinou Čechomor, v rámci vašeho turné nazvaného S láskou. Jaké pocity teď s tebou cloumají?
Ještě se celá chvěju. Doufala jsem, že to bude skvělé, ale že to bude takto super, to jsem netušila. Temperamentní, krásné, já jsem měla podobné pocity jako když zpívám se skupinou Arakain. Což je velice zajímavé, protože to publikum dnes reagovalo úplně stejně, spontánně, živelně, radostně, a to máme na Arakainech taky.

LIVE: Čechomor roztleskal dostihovou arénu v Chuchli, Lucie Bílá dojímala nadpozemským hlasem a pokorou

To mohu potvrdit. Reakce posluchačů dnes byly opravdu nadšené, podobné těm od fanoušků na skupinu Arakain, když jste hráli v únoru v pražské O2 Universum výroční koncert ke čtyřiceti letům skupiny...
Ona existuje opravdu jen dobrá nebo ta druhá hudba, a já tu druhou nedělám. (smích) Já si to užívám jak s Čechomorem, tak s Arakainem. 

V závěru koncertů s Čechomorem hráváte tvůj velký hit Láska je láska, ovšem ve zcela netradiční úpravě, kdy jste jej propojili s jejich písničkou Goralé. Koho a jak to spojení napadlo?
Vzniklo to zcela spontánně na zkoušce s kapelou. Základní nápad byl Petra Maláska, ale kluci z Čechomoru do toho začali hrát, spojili to s lidovkou a bylo to perfektní, to spojení vyšlo úžasně. Já se tedy vždy nejvíc těším na písničku Já se vdávat nebudu, to je pecka, viděl jsi sám, že to lidi zpívají s námi, z toho jsem měla velkou radost. Stejně tak když se lidé připojí, když písničce, se kterou jsme začínali i končili, Ej lásko lásko, to si zpívali naprosto všichni, včetně techniky v zákulisí. Bylo vidět, jak moc se jim to líbilo, zažívám díky tomu pocit velkého štěstí.

Jak dlouho jste nacvičovali s Čechomorem program na tohle a další společná vystoupení?
My jsme si mysleli, že spolu dáme tři písničky, a nakonec jich máme deset. (smích) A to ještě některé přibydou, protože nás to spolu tak moc baví. Krásné je to... Zkoušek bylo docela dost, ale důležitý byl i výběr společných písniček, ty jsme připravovali a ty správné hledali skoro rok... Ono se to nezdá, ale i lidová písnička se musí dobře vybrat. 

Slyšel jsem, že jste se potkali kdysi dávno na benzince...
Ano, před dvanácti lety. Tady je vidět, že když se máš s někým potkat, tak se s ním zkrátka potkáš. Třeba i u benzínky. (smích)

Impuls ke společným koncertům vyšel od koho?
Od kluků z Čechomoru. Jim na letošní rok vyšlo výročí 35 let, tak si řekli, že si nadělí něco pěkného, a nadělili si mě. (smích) A moc se mně líbí, že naše společné turné se jmenuje S láskou, takže když se podívám do diáře, s kým zítra hraju, tak hned uvidím, že hraji S láskou... A to jsem já. (smích)

Bylo těžké vybrat z toho množství tvých popových hitů písničky pro sólové vystoupení, tak, aby zapadly do vystoupení s Čechomorem?
My s mou báječnou kapelou a Petrem Maláskem společně hrajeme roky, tak myslím, že ten repertoár máme vychytaný. Už se moc nevracím, spíše některé starší písničky vyřazuju a přibírám nové. Ale je pravda, že občas se mi po některých zasteskne, takže je vrátím zpátky. Moje koncerty ovšem mají hodinu a půl, dnes to bylo jen padesát minut, takže jsem vybrala ty, u kterých se mi zdálo, že by mohly nejvíc rezonovat a souznít s publikem Čechomoru, více intimní skladby.

Není to někdy trochu složité, takhle přepínat z Čechomoru k Arakainu a pak ještě ke svým sólovým písničkám?
Já jsem komediant, který chce lidi bavit, humorem, lidovkami, metalem i popíkem, je jedno jakými výrazovými prostředky. Měla jsem i období, kdy jsem si říkala, že bych kapitolu s Arakainem už uzavřela, ale oni si mě kluci vždy nějak získají zpátky, zvláště ta naše pěvecká spolupráce s Honzou Toužimským je skvělá, je mi s ním na jevišti dobře že by to opravdu chybělo. Nejvíc mě potěšilo, když mi táta Arakainu Jirka Urban jednou napsal – děkuji ti, že s námi ještě pořád jsi. Tak já jsem si pak řekla, že tam tedy ještě zůstanu. (smích) Mám je ráda… Jdeme spolu cestou už šestatřicet let.

Čechomor a Lucie Bílá rozezpívali Velkou Chuchli

S Arakainem už zpíváš pěkně dlouho...
Ano, pěkně dlouho. Od roku 1987. (smích)

Aby toho nebylo málo, ještě bych připomněl například společné písničky s Pokáčem...
Musím říct, že mě Pokáč nepřestává udivovat, je to autor, kterého si vážím pro naši krásnou češtinu, jak vládne slovem, jak je rychlý, bystrý, vtipný, ale přitom i hluboký a báječný člověk zároveň... Spolupráce s ním mě moc baví a těším se z každého nového společného kousku...

Já byl nedávno na koncertě Marka Ztraceného v Edenu, co takhle nějakou společnou písničku s ním?
Marek mi napsal písničku Protože, kterou jsme dnes hráli, nebo i Mám ráda život. To je další obrovský talent mezi autor ...

Myslím třeba společný duet?
Tak to mě nenapadlo. Díky za tip. (smích). Klobouk dolů před tím, co se mu podařilo. To je majstrštyk. 

A připravuješ nějaké nové písničky?
Připravuju nové písničky i nový muzikál.

Text: Aleš Materna, foto: Kateřina Nováková, Patrik Černoch, archiv Lucie Bílé
Témata: Lucie Bílá, Čechomor, Arakain

zavřít