Ella Fitzgerald - Lady swing, která zpívala za 12 a půl dolaru týdně

Vydáno 10.06.2017 | autor: Roman Jireš

Jen málokterá zpěvačka během svého života i po své smrti ovlivnila tolik umělců jako první dáma jazzu Ella Fitzgerald. A nejde jen o její skvostný hlas v rozmezí tří oktáv, ale také o přístup k hudbě, kterou tato nekomplikovaná osobnost dokazovala až do svého skonu 15. června roku 1996, kdy ve věku 78 let zemřela v Los Angeles.

Ella Fitzgerald - Lady swing, která zpívala za 12 a půl dolaru týdně Ella Fitzgerald - Lady swing, která zpívala za 12 a půl dolaru týdně


Smrt si říká rock'n'roll (298.) - Ella Fitzgerald

Traduje se o ní, že od poloviny 90. let byla těžce nemocná, přesto jí nezáleželo na tom, zda ji na scénu dovezou na kolečkovém křesle. Měla operovaný kardiostimulátor, skoro neviděla a na jevišti musela sedět. Léta trpěla cukrovkou, kvůli níž jí v roce 1993 musely být obě nohy pod koleny amputovány. I tak na ni stále chodily davy lidí, aby si poslechli její hebký hlas v písních jako Summertime, Blue Skies nebo It Don't Mean A Thing. Není příliš hudebníků, kteří si hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy zasloužili více.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

POSLOUCHALA JI I ADELE

Fitzgerald proslula nejen jako interpretka s výjimečným jazzovým cítěním, ale také jako autorka stovek písní. Své improvizační vlohy uplatňovala při scatovém zpěvu a rozvinula pěvecký styl, který byl napodobován zejména v 50. a 60. letech a stal se populárním i v letech devadesátých. Kromě jazzu zasahovala i do dalších hudebních oblastí - zpívala blues, balady, gospely nebo soul.



Obdržela celkem 13 cen Grammy a nahrála přes 150 alb různých délek, jimiž proslavila písně zkomponované Richardem Rodgersem, Colem Porterem, Georgem Gershwinem, Dukem Ellingtonem, Jeromem Kernem či Irvingem Berlinem. Zazpívat si s ní byla čest pro takové hvězdy jako Louis Armstrong, Frank Sinatra, Count Basie, Duke Ellington nebo Benny Goodman. Slavná zpěvačka podnikala jedno turné za druhým, cesty omezila až po operaci srdce v roce 1986. Mnohokrát navštívila Evropu a své umění předvedla v roce 1969 také v pražské Lucerně.

vložte odkaz, text nemažte

Svým swingovým cítěním a improvizačními schopnostmi inspirovala řadu zpěvaček. Na její hudbě vyrostla i britská diva Adele, jedna z nejvlivnějších postav hudebního showbyznysu posledních let. Za následovnici Fitzgerald mnozí odborníci považují současnou americkou jazzovou vokalistku Diannu Reeves. Z českých zpěvaček byla v souvislosti s ní zmiňována například Vlasta Průchová a zejména Eva Pilarová, kterou spisovatel Josef Škvorecký v roce 1968 překřtil na "FitzPilarovou".

DRAMATICKÉ MLÁDÍ

"Královna songů" či, chcete-li, "lady swing" se narodila před sto lety, 25. dubna 1917. Její profesionální dráha zpěvačky začala v roce 1934, kdy byla angažována do orchestru Chicka Webba, od roku 1936 natáčela gramofonové desky. Nastupovala za honorář 12 a půl dolaru týdně (přitom plat hudebníka byl kolem 60 dolarů). Za rok nato už ovšem vydělávala desetinásobek. Po Webbově smrti vedla orchestr sama.

Předtím však rodačka z města Newport News ve státě Virginie prožila dramatické dětství a mládí. Její rodiče nebyli sezdáni, v patnácti letech přišla o matku, která zemřela při autonehodě. Krátce pobyla v sirotčinci, živila se jako barmanka v nevěstinci, měla oplétačky s policií a jistý čas dokonce žila životem bezdomovce.

Její první vystoupení se odehrálo v roce 1934 na soutěži mladých talentů v Harlemu v New Yorku. Původně byla sice rozhodnutá, že na pódiu bude pouze tančit, ale potom si to nechala přece jen rozmluvit a rozhodla se pro zpěv. Vybrala si dvě skladby z repertoáru Conee Boswell a nakonec tuto soutěž vyhrála. Zmiňovanou zpěvačku z The Boswell Sisters přímo zbožňovala. Později o ní řekla: "Máma jednou přinesla domů jednu z jejích desek, no a já si ji prostě zamilovala. Hodiny a hodiny jsem zkoušela zpívat tak jako ona."



Vrcholná kariéra Fitzgeraldové v letech 1959 až 1967 vydala na devatenáctidílný zpěvník s téměř dvěma a půl stovkami písní. Jako první zpěvačka populární hudby byla oceněna státním vyznamenáním pro umělce. Jak sama ráda říkala, celý život seděla na dvou židlích. Jedna byla jazzová, druhá popová.

text: Roman Jireš

Témata: Ella Fitzgerald, jazz, pop, lady swing

zavřít