Gregg Allman - Ten, který pro rock nespal ani nejedl

Vydáno 03.06.2017 | autor: Dominik Pavliš

Král jižanského rocku Gregg Allman spolu se svým bratrem Duanem Allmanem založil v roce 1969 kapelu The Allman Brothers Band. Bratr dva roky po založení zemřel, ale skupina s několika přestávkami definitivně ukončila svou činnost až v roce 2014. Gregg v 80. letech dále působil se svým Gregg Allman Bandem a vydal několik sólových alb.

Gregg Allman - Ten, který pro rock nespal ani nejedl Gregg Allman - Ten, který pro rock nespal ani nejedl


Smrt si říká rock'n'roll (297.) - Gregg Allman

Gregg se svým bratrem Duanem vyrůstal v rodném Nashvillu ve státě Tennessee. Už v dětských letech byli velkými fanoušky blues a dost času strávili u rádia, kde právě tento žánr poslouchali. Jejich otce zabil stopař, a tak výchova zbyla na samotnou matku. Ta se se s nimi poté přestěhovala do Datona Beach na Floridě.

Zemřel Gregg Allman, zakladatel The Allman Brothers Bandu. Bylo mu 69 let

Škole moc času nevěnovali, o to víc je zajímala hudba - hlavně blues. V obchodě s názvem Sears si za dvacet dolarů koupili svou první elektrickou kytaru a neustále se přetahovali, kdo na ni bude hrát. "Duane a já jsme to chytli jako nemoc," vzpomínal Gregg Allman v rozhovoru pro časopis Southern Living. "Nejedli jsme, nespali jsme, nemysleli jsme na nic než na muziku."

Historie kapely The Allman Brothers Band se začala psát ve městě Macon v Georgii koncem 60. let. Tu založil právě Gregg se svým starším bratrem Duanem, o kterém jsme v našem seriálu již také psali. Rychle se stal vůdcem skupiny a uznávaným kytaristou. Bohužel zemřel ve věku čtyřiadvaceti let po nehodě na motorce. Když byla kapela na vrcholu své kariéry, zněla jejich hudba v každém americkém rádiu a jejich alba se zařadila k těm nejpodstatnějším v rockové muzice.

The Allman Brothers Band

Na zjev dvakrát nedbali, hrávali v otrhaném džínovém oblečení, v němž byly zlatavé světlé vlasy Gregga Allmana ještě působivější. Hudebníci si byli blízcí jako rodina, často se setkávali třeba na hřbitově Rose Hill v Maconu.

vložte odkaz, text nemažte

Gregg v kapele obstarával zpěv a klávesové nástroje. Mezi hity, které složil, patří například It's Not My Cross to Bear, Midnight Rider, Ain’t Wastin’ Time No More či Melissa. Skupina často hrála coververze starých bluesových písní typu One Way Out nebo Statesboro Blues. Mimo jiné to byli právě oni, kdo předznamenali hudební žánr, kterému se později začalo říkat jižanský rock.

Obdivoval ho Eric Clapton a šlapal na paty Jimimu Hendrixovi, to byl Duane Allman

Prosluli také dlouhými kytarovými vyhrávkami mezi Duanem Allmanem a Dickeym Bettsem, kteří do své hry zapojovali prvky jazzu a hra místy připomínala jam session. Díky tomu natáhli některé skladby i na dvacet minut. Celkem vydali 18 studiových alb, z nichž poslední One Way Out vyšlo v roce 2004. Poslední koncert odehráli roku 2014 v New Yorku. Vystoupení trvalo čtyři hodiny.

"S velkou lítostí oznamujeme, že Gregg Allman, zakládající člen Allman Brothers Band, pokojně zemřel ve svém domově v Savanně ve státě Georgia," uvedly koncem května hudebníkovy webové stránky.

Už loni Allman ze zdravotních důvodů zrušil některé koncerty v rámci turné. Letos v březnu odřekl nasmlouvaná vystoupení na zbytek roku. Podle agentury AP Allman dlouhá léta užíval drogy a poté, co se nakazil žloutenkou typu C, musel roku 2010 podstoupit transplantaci jater.

text: Dominik Pavliš

Témata: Gregg Allman, Duane Allman, The Allman Brother Band, southern rock

zavřít