John Abercrombie - Progresivní jazzman, který se rád vracel do Česka. V Praze hrál i pro Václava Klause

Vydáno 26.08.2017 | autor: Roman Jireš

Když 22. srpna ve věku 72 let zemřel na srdeční selhání americký jazzový kytarista John Abercrombie, vyvolalo to velkou pozornost zejména v jazzových kruzích i v České republice. Abercrombie, který se během své více než čtyřicetileté kariéry zařadil mezi nejlepší jazzové kytaristy, totiž v Česku často hrál a vystupoval i s tuzemskými hudebníky. 

John Abercrombie - Progresivní jazzman, který se rád vracel do Česka. V Praze hrál i pro Václava Klause John Abercrombie - Progresivní jazzman, který se rád vracel do Česka. V Praze hrál i pro Václava Klause


Smrt si říká rock'n'roll (309.) - John Abercrombie

Už první ze svých téměř padesáti alb Timeless natočil v roce 1974 spolu s americko-českým klávesistou Janem Hammerem a bubeníkem Jackem DeJohnettem. Abercrombie hrál s mnoha špičkovými muzikanty, mezi nimiž byli kromě Hammera i další čeští exulanti - kontrabasisté George Mraz a Miroslav Vitouš.

FOTOREPORT: John Abercrombie v Českých Budějovicích

Abercrombie hrál i s českým triem Roberta Balzara, se kterým vydal v roce 2009 CD s názvem Tales. "Záměrem nebylo mít na desce velké jméno, ale nahrávat s muzikantem, který mě hodně ovlivnil a oslovil. Mile nás překvapilo, že to byl přesně ten člověk, kterého jsme si podle jeho hudby představovali," uvedl tehdy ke spolupráci Balzar.

ČASTÝ HOST V ČESKU


Uznávaný kytarista se zasloužil o rozvinutí možností progresivního jazzu a post bopu. Často vystupoval v České republice. Hrál třeba v roce 2006 v rámci cyklu Jazz na Hradě pořádaného tehdejším prezidentem Václavem Klausem, s Miroslavem Vitoušem, o čtyři roky později v klubu Jazz Dock v Praze nebo v červnu 2014 v rámci festivalu Prague Proms v pražském Obecním domě. V roce 2014 byl spolu s jazzovým saxofonistou Joem Lovanem hostem pořadu Na plovárně.



"John Abercrombie je úžasný. Když jsem přišel do New Yorku v roce 1985, začal jsem s ním studovat a po letech jsme se stali výbornými kamarády, natočili jsme spolu čtyři desky a jeli na turné. Hráli jsme mimo jiné v Mnichově, kde je sídlo společnosti ECM, u které celý život nahrával," vzpomínal pro Českou televizi jazzový kytarista českého původu Rudy Linka. "Bylo tam tolik lidí, až jsme měli všichni pocit, že je to takový rozlučkový koncert. Bylo to velmi příjemné a také dojemné - a vlastně to tak opravdu bylo, protože to bylo jedno z posledních Johnových vystoupení." S Linkou koncertoval Abercrombie i v roce 2003 v pražském Paláci Akropolis.

Zemřel kytarista John Abercrombie, který propojil jazz s elektronikou

OVLIVNIL MODERNÍ JAZZ

Rodák z Port Chesteru v New Yorku Abercrombie vystudoval hudební školu Berklee v Bostonu. V letech 1967 až 1968 začínal v triu varhaníka Johnnyho Hammonda Smithe, později ve skupině Chica Hamiltona. Na koncertech stál po boku dalších slavných jazzových hudebníků: bubeníků Billyho Cobhama a Joea Barona nebo houslisty Marka Feldmana.

Jeho prvními významnými nahrávkami byla dvě alba s jazzrockovou skupinou Dreams v roce 1970, postupně se dopracoval ke komornějšímu a lyričtějšímu výrazu. V roce 1975 založil formaci Gateway, s níž zpřístupnil širšímu publiku svůj osobitý progresivní styl, kterým ovlivnil vývoj moderního jazzu.

text: Roman Jireš, foto: Petr Tibi (České Budějovice 2009)

Témata: John Abercrombie, Rudy Linka, jazz

zavřít