Ray Thomas - spoluzakladatel progrockových The Moody Blues, který prohrál boj s rakovinou

Vydáno 13.01.2018 | autor: Dominik Pavliš

Angličan Ray Thomas byl znám především jako spoluzakladatel rockové skupiny The Moody Blues. V té působil do roku 2002, kdy kvůli nemoci byl nucen kapelu opustit. Roku 2013 mu byl diagnostikován karcinom prostaty, na který o pár let později bohužel zemřel. Krom zpěvu hrál také na saxofon, harmoniku či flétnu. 

Ray Thomas - spoluzakladatel progrockových The Moody Blues, který prohrál boj s rakovinou Ray Thomas

Jeho hudební kariéra započala v 60. letech, když se připojil k birminghamskému sboru Youth Choir. Poté ho naplno pohltilo blues a rocková hudba. Začal se tedy jako zpěvák angažovat v různých městských kapelách, ze kterých můžeme jmenovat například Saints and Sinners nebo The Rambles.

Později se začal učit na harmoniku a společně s baskytaristou Johnem Lodgeem založil svou první kapelu s názvem El Riot and the Rebels, po několika letech fungování se k nim připojil klávesista Mike Pinder. Mezi jejich největší úspěchy jistě patří předskakování na koncertě The Beatles, který se konal v Tenbury Wells.

Thomasovi a spoluhráčovi Pinderovi se však začal v hlavách rodit nápad na založení nové kapely. Přizvali tedy ke spolupráci kytaristu Dennyho Lainea, bubeníka Graemea Edgea a baskytaristu Clinta Warwicka. Od té doby se začala psát historie nově založené kapely The Moody Blues. Věci nabraly rychlý spád a kapela se zanedlouho upsala pod Decca Records, u kterých vyšlo debutové album nazvané The Magnificent Moodies. To bylo kritikou velmi kladně přijato a obsadilo první příčky hitparád ve Velké Británii i v Americe.

Po personálních změnách, kdy z kapely odešel například baskytarista Warwick, skupina zakotvila na nějaký čas v trochu jiné podobě. K tomu došlo v letech 1967–1972, kdy se skupina právě v tomto období stala o to více známější díky průkopnickému orchestrálnímu zvuku. Mezi těmito lety také vydala sedm úspěšných studiových alb.

The Moody Blues vytvořili také svou nahrávací společnost s názvem Threshold Records, distribuovanou společností Decca ve Velké Británii a USA. První deska, kterou na ní vydali, nese název To Our Children’s Children’s Children. Jedná se o koncepční album, které pojednává o věčném životě.

Vydali celkem šestnáct studiových desek, přibližně šest záznamů z živých vystoupení a devět kompilačních alb. Ray Thomas vydal sólově dvě dlouhohrající desky – From Mighty Oaks z roku 1975 a o rok starší Hopes Wishes & Dreams. Obě vydala společnost Threshold Records.

Ray Thomas zemřel ve svém domě v Surrey 4. ledna 2018. Příčinou byla rakovina prostaty, se kterou několik let bojoval. Bylo mu 76 let.

Autor: Dominik Pavliš

zavřít