BIZÁR TÝDNE: Jazz zahraný na dudy? Švédská hudebnice překvapila americké posluchače

Vydáno 07.04.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Když se Gunhild Carling zeptala publika v newyorském Central Parku, zda by chtělo slyšet swingovou píseň zahranou na dudy, tvářilo se skepticky. Švédská muzikantka se však nenechala odradit a překvapila všechny, kteří ji v tu dobu poslouchali.

BIZÁR TÝDNE: Jazz zahraný na dudy? Švédská hudebnice překvapila americké posluchače BIZÁR TÝDNE: Jazz zahraný na dudy? Švédská hudebnice překvapila americké posluchače

Gunhild Carling je švédská jazzová multiinstrumentalistka, která proslula především hrou na trombon. Vedle něj však umí také na několik dalších nástrojů, jako například na trumpetu, piano, harmoniku, kytaru, flétnu nebo dudy.

BIZÁR TÝDNE: Andrej Babiš má vlastní píseň. „Jak se vám dejchá?,“ ptá se

A právě hrou na dudy před několika lety zaujala posluchače v Central Parku v NYC. Ti jí příliš nevěřili, když jim oznámila, že jim zahraje na tento nástroj nějakou swingovou skladbu. Když ji však slyšeli, nečekala Carling na potlesk dlouho. Originální pojetí jazzového standardu je nyní opět hitem na sociálních sítích.

Její talent oceňují také lidé na sociálních sítích. „Nikdy jsem nic podobného v životě neslyšet. Frank Zappa by tuhle neuvěřitelnou ženu chtěl mít na albu,“ napsal jeden z komentujících na Youtube.

Gunhild Carling je ve Švédsku známou osobností. V roce 2014 se účastnila tamní taneční soutěže Let´s Dance, vystupovala také k výročí svatby krále Carla XVI. Gustafa a jeho manželky Ruby a především vydala několik úspěšných alb. V současné době žije v Kalifornii.

Text: Andrea Štipčáková, foto: FB Gunhild Carling
Témata: Gunhild Carling, dudy, jazz, swing

zavřít