Blackmore's Night se řítí do Prahy: 5 největších milníků bouřliváka Ritchieho Blackmorea

Vydáno 28.06.2016 | autor: Dominik Pavliš

Blackmore's Night se 1. července po roce vrátí do Česka. Tajuplná cesta středověkou hudbou čeká na fanoušky tentokrát ve Velkém sále pražské Lucerny. Průvodcem bude Ritchie Blackmore, známý svou tvrdohlavostí, kvůli které vystoupil z několika projektů. 

Blackmore's Night se řítí do Prahy: 5 největších milníků bouřliváka Ritchieho Blackmorea Blackmore's Night přijedou 1. července do Prahy

VZNIK DEEP PURPLE

Blackmore se hudbě věnoval už od dětství, první kytaru mu otec koupil v jedenácti letech. V roce 1960 začal pracovat jako kytarista pro Joe Meek's music productions a zároveň se angažoval v několika skupinách. Původně byl členem instrumentální kapely The Outlaws.

Začátek jeho nejslavnější skupiny se datuje k únoru 1968, kdy Chris Curtis (bývalý bubeník kapely Searchers) oslovil Ritchieho, Jona Lorda - klávesy, Davea Curtise - baskytara a Bobbyho Woodmana na bicí. Tak vznikla skupina Roundabout - předchůdce Deep Purple. Už při prvních společných zkouškách bylo ale jasné, že osobnost Blackmorea se určitě nespokojí s tím, že má být jen členem v doprovodné kapele. Blackmore s Jonem Lordem tedy odešli během turné po Skandinávii a do nového uskupení přizvali zpěváka Roda Evanse, baskytaristu Nicka Simpera a bubeníka Iana Paice. Název Deep Purple přijali na prvním společném koncertě 20. dubna 1968. Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Tajemná cesta středověkem znovu v Praze: V červenci se vrátí Blackmore's Night

HLEDÁNÍ NOVÝCH SMĚRŮ

Třetí album skupiny se ale bohužel nevyvedlo podle plánů a vydavatelská firma Tetragrammaton zbankrotovala. Po tomto neúspěchu byl do skupiny pozván Ian Gillan a také Roger Glover. Nahráli zkušební skladbu Hallellujah, po které byli z kapely vyhozeni Evans a Simper.

 

V této obměněné sestavě bylo prvním nahraným albem Concerto For Group And Orchestra. Poté vznikly jedny z nejzásadnějších desek skupiny - Deep Purple In Rock, Fireball, Machine Head a Who Do We Think We Are?, které doplatilo na přetrvávající krizi mezi Blackmorem a Gillanem. Nelze opomenout ani živák Made in Japan, považován za jednu z nejlepších živých nahrávek 70. let. Smutnějším faktem je, že po tomto japonském koncertu ohlásil Gillan odchod od skupiny a spolu s ním se vytratil i Roger Glover, který se pozdějí dal na producentskou dráhu.

Letní koncerty, které nesmíte zmeškat (I.): Metalové opojení s Black Sabbath, Iron Maiden i Trivium

CESTA ZA VLASTNÍ VIZÍ

Kapela se po této zkušenosti nevzdala a přes inzerát našla zpěváka Davida Coverdalea, který předtím pracoval jako prodavač obuvi. Post baskytaristy obsadil Glenn Hughes a jejich společná práce v této sestavě vyústila v přelomové album Burn. Jenže jeho následovník Stormbringer už pro Blackmorea zajímavý nebyl, kvůli odklonu od klasické hudby Deep Purple k soulu a funku. Proto se s kolegy rozloučil a založil si vlastní skupinu - Rainbow. Do Deep Purple se pak vrátil v roce 1984 a byl jejich členem až do roku 1993. 

ZEMĚTŘESENÍ V RAINBOW

Po nahrání prvního alba svého nového projektu Rainbow - Ritchie Blackmore's Rainbow - vyhodil všechny muzikanty s výjimkou Ronnieho Jamese Dia. V nové sestavě nahráli album Rising a ke konci roku 1975 vyjeli na své prní turné, kde vznikl jejich první živák On Stage. Po několika dalších vyhazovech, kdy se střídali členové jak na běžícím pásu, se v letech 1977-1978 Blackmore rozhodl hudbu Rainbow výrazně zkomerčnět. Chtěl skončit se středověkými tématy, což se nelíbilo Diovi a skupině dal sbohem.

Ritchie chtěl nahradit Dia Ianem Gillanem, který na oplátku chtěl Blackmorea ve svém projektu, ale nakonec se nedomluvili. Znovu pozměněná sestava nahrála album Down To Earth a komerční úspěchy hitů All Night Long a coververze Since You've Been Gone na sebe nenechaly dlouho čekat.

vložte odkaz, text nemažte

I v této fázi kariéry se Blackmore ukázal jako silná vůdčí osobnost, která si do ničeho moc mluvit nenechá. To dokázal i loni, kdy skupinu po letech znovu obnovil s úplně novými členy. 

 

SETKÁNÍ S BUDOUCÍ MANŽELKOU A BLACKMORE'S NIGHT

Candice Night byla velká fanynka Rainbow a s Ritchiem se poprvé setkali, když si k němu přišla pro autogram v roce 1989. Dřive pracovala pro rozhlasové stanice v New Yorku a dohromady se dali roku 1991. Oba měli vášnivý zájem o renesanční hudbu, což je svedlo dohromady. Nejen hudebně, ale i lidsky - svoje životy totiž spojili v manželství. 

V současné době v Blackmore's Night působí také bubeník Malcolm Dick, klávesista Bard David of Larchmont, houslistka Gypsy Rose a baskytarista Earl Grey of Chamay. Prvním společným albem bylo Shadow of the Monn z roku 1997, které sklidilo velký úspěch především v Evropě. Krom něho nahráli dalších devět alb, přičemž poslední je z minulého roku - All Our Yesterdays. V této době je projekt hlavní pracovní náplní Ritchieho Blackmorea.

Ceny vstupenek na pražský koncert, který proběhne v pražské Lucerně 1. července, se pohybují od 890 do 1 590 Kč. Pořídit je můžete v síti Ticketpro. 

Témata: Blackmore's Night, Ritchie Blackmore, Deep Purple, Rainbow, rock

zavřít