Kapely, které vznikly na inzerát | Spice Girls: Z dívčí sestavy na zakázku popovou ikonou

Vydáno 20.03.2022 | autor: redakce

Wannabe – singl, se kterým v roce 1996 vtrhla dívčí skupina Spice Girls na popovou scénu, se ještě necelý rok od vydání držel na předních příčkách britských i světových hitparád. Kapela se stala ikonou své doby, vznikla přitom pouze kvůli penězům. Chris Herbert dal tehdy dívky dohromady díky inzerátu, který zveřejnil v časopise The Stage. Jak to ale bývá, více žen na jednom "smetišti" nedělá dobrotu. V roce 2000 se tak kvinteto rozpadlo.

Kapely, které vznikly na inzerát | Spice Girls: Z dívčí sestavy na zakázku popovou ikonou Kapely, které vznikly na inzerát | Spice Girls: Z dívčí sestavy na zakázku popovou ikonou

Když se na začátku 90. let Chris Herbert, syn známého talentového manažera Boba, který pomohl dosáhnout předních příček národní i mezinárodní scény kapelám Five, Hear’Say a The Honey’s a dalším, rozhodl vytvořit dívčí kapelu, která by se vyrovnala tehdy velmi populárním boybandům, netušil, jakou vlnu oblíbenosti popu tím vyvolá.

Jeho záměr byl však zpočátku čistě pragmatický. Nerozhodl se z lásky k hudbě, ale penězům. A tak v únoru roku 1994 zveřejnil v The Stage inzerát, který vyzýval mladé dívky k přihlášení se na konkurz do vznikající popové skupiny. Z původního počtu čtyři sta zájemkyň vybral pětici žen, která o dva roky později vtrhla na scénu se singlem Wannabe. S ním dosáhla čísla jedna v sedmatřiceti zemích světa.

Rok po rychlém vpádu na trh už byly Spice Girls tvořené členkami Melanie B (Mel B), Melanie Chisholm (Melanie C), Emmou Bunton (Baby Spice), Geri Halliwell (Ginger Spice) a Victorií Beckham (Posh Spice) na plakátech v pokojíčcích snad každé mladé slečny. Staly se svým kultivovaným a hravým šarmem pod sloganem „girl power“ feministickou alternativou k tradičním boybandům.

Pětice, která byla vybrána ze stovek žen pro svůj talent a zkušenosti v oblasti herectví a tance, spolupracovala tak dobře, že se brzy dívky staly spolubydlícími. Během doby, kdy byla píseň Wannabe na vrcholu oblíbenosti, článek v Top Of The Pop označil členky Spice Girls jako Ginger, Sporty, Posh, Scary a Baby. Tyto přezdívky skupinu pomohly proslavit jak u fanoušků, tak v médiích. Dívky přídavky přijaly a hrdě představovaly. Po zveřejnění singlu začaly pracovat na dalším, který vydaly pod názvem Say You’ll Be There, jež vydláždil cestu jejich debutovému albu Spice, kterého se prodalo kolem devatenácti milionů kopií po celém světě.

Na začátku roku 1997, kdy skupina vydala Girl Power!, sérii fotografií, textů písní a útržků životopisných údajů o členkách, se Spice Girls definitivně staly módními i hudebními ikonami. Známy byly svým divokým mladistvým vystupováním a tanečním doprovodem, který se stal neodmyslitelnou součástí všech jejich vystoupení.

Velká popularita ale kromě zisku přinesla rovněž ztrátu soukromí a mnoho záměrných i nezáměrných konspirací ze strany diváků i novinářů, kteří se skupinu snažili pošpinit a způsobit tak její rozpad. K tomu nakonec také došlo. Nejprve opustila skupinu Halliwel kvůli vyčerpání a názorovým rozdílům týkajících se kreativní oblasti. Ve čtyřech hudebnice roku 1998 projely Spiceworld Tour, které se stalo nejvýdělečnějším koncertem dívčí skupiny té doby vůbec.

Od roku 2000 se členky Spice Girls věnují svým soukromým kariérám. Většina zůstala u zpěvu, Victoria Beckham se začala naplno věnovat kariéře modelky. Spice Girls se v roce 2019 dočkaly velkolepého comebacku právě bez Beckham, ale šlo o naprostý propadák. Lidé z jejich koncertů kvůli mizernému zvuku předčasně odcházeli. Spekuluje se, že příští rok vyrazí kapela na turné znovu, ale tentokrát už i s Beckham.

Text: Františka Špačková, foto: archiv iREPORT
Témata: Spice Girls, inzerát, Melanie B, Melanie Chisholm, Emmou Bunton, Geri Halliwell, Victoria Beckham

zavřít