TOP 5 comebacků roku 2019: S novou hudbou se hlásí AC/DC, The Cure i Avril Lavigne

Vydáno 03.03.2019 | autor: redakce

I letos se dočkáme několika zajímavých hudebních návratů. Ve studiu se objevili australští AC/DC i se zpěvákem Brianem Johnsonem, po jedenácti letech chystají novou desku ikoničtí The Cure. A zpět do kolotoče showbyznysu se vracejí i oblíbené skupiny devadesátých let Spice Girls nebo Backstreet Boys.

TOP 5 comebacků roku 2019: S novou hudbou se hlásí AC/DC, The Cure i Avril Lavigne TOP 5 comebacků roku 2019: S novou hudbou se hlásí AC/DC, The Cure i Avril Lavigne

 

AC/DC

O návratu legendárních AC/DC v téměř klasické sestavě se spekuluje už nějakou dobu. Americký novinář Eddie Trunk dokonce napsal, že AC/DC již dokončili novou desku. A v některých písníčkách mají být použity riffy zesnulého Malcolma Younga.

U návratu klasické sestavy AC/DC by údajně měl být i Cliff Williams

Po posledním turné k albu Rock Or Bust zbyl z nejslavnější sestavy pouze zakládající Angus Young. Indisponovaného zpěváka Briana Johnsona totiž na turné v roce 2016 nahradil Axl Rose z Guns N'Roses. V srpnu 2018 však byli před nahrávacím studiem v kanadském Vancouveru viděni společně bývalí členové AC/DC - Johnson a bubeník Phil Rudd, jenž kvůli problémům se zákonem odešel z kapely v roce 2014. Na jiném místě ve stejném městě pak byli spatřeni dokonce i ve společnosti baskytaristy Cliffa Williamse, jenž ohlásil v roce 2016 odchod do důchodu. Pikantní je, že právě ve Vancouveru nahrála formace poslední tři řadová alba. 


THE CURE

Od vydání třináctého alba The Cure uběhlo již dlouhých jedenáct let. Jak na konci roku 2018 přiznal frontman Robert Smith, čekání již bylo dost - kapela proto od začátku roku pracuje ve studiu na nových písničkách. Kdy vyjde následovník nahrávky 4:13 Dream a jak se bude jmenovat, ještě nebylo upřesněno. Lze však očekávat, že některé nové skladby ze čtrnácté desky zazní také na koncertních pódiích, jelikož skupina plánuje velké světové turné. Zahájí ho dvěma březnovými koncerty v Jižní Africe a čtyřmi květnovými v Austrálii, v průběhu léta pak projede takřka celou Evropu - 18. července se představí i českým fanouškům na festivalu Colours of Ostrava.

LIVE: The Cure potvrdili výjimečnou pozici u českých fanoušků

The Cure se rovněž objevili mezi patnácti nominovanými do Rokenrolové síně slávy pro rok 2019, po boku Def Leppard, Radiohead, Roxy Music, Rage Against the Machine, Kraftwerk či Janet Jackson.


SPICE GIRLS

V červnu se na pódia vrátí čtyři z pěti členek dívčí formace Spice Girls. Skupina se i bez Victorie Beckham, která upřednostnila jiné aktivity, rozhodla vystoupit na třinácti koncertech ve Velké Británii a Irsku. Od 24. května do 15. června se tam ukáže v největších městech, včetně Londýna, kde se představí na stadionu ve Wembley. Jako předskokanka vystoupí Jess Glynne.

Slavná pětičlenná britská dívčí parta vznikla v roce 1994 a na kontě má tři alba - Spice (1996), Spiceworld (1997) a Forever (2000). Na začátku milénia si po velkém úspěchu z devadesátých let dopřála pauzu, znovu se dala dohromady až v letech 2007/2008, kdy absolvovala světové turné. Naposledy se představila na závěrečném ceremoniálu londýnských olympijských her v roce 2012.


BACKSTREET BOYS

Znovu se připomínají i další hvězdy devadesátých let, američtí Backstreet Boys. Vznikli v roce 1993 a mají na svém kontě sedm nominací na cenu Grammy a přes 100 milionů prodaných alb. Stali se nejúspěšnějším boy bandem na světě. Koncem ledna 2019 vydali své deváté studiové album nazvané DNA. Písničky na desce jsou kombinací moderního popu a oblíbených žánrů všech členů kapely.

RECENZE: Album DNA je pro Backstreet Boys dobrou reklamou

Na podporu nahrávky pak od 11. května letošního roku vyrážejí na své největší a nejdražší halové turné po osmnácti letech. Jmenuje se DNA World Tour a během tří měsíců s ním objedou velké haly v Evropě i Severní Americe, nebudou chybět koncerty v londýnské O2 areně, pařížské AccorHotels areně či berlínské Mercedes-Benz areně. U nás se zastaví 22. června v pražské O2 areně.


AVRIL LAVIGNE

Překonala těžké onemocnění a hlásí návrat. Kanadská zpěvačka Avril Lavigne, která byla mimo jiné osmkrát nominována na Grammy a její hity Complicated či My Happy Ending zněly téměř ze všech rádií, se v únoru 2019 po šesti letech připomněla albem Head Above Water.

Po vydání eponymní desky z roku 2013 se Avril v prosinci stejného roku nakazila lymskou boreliózou, nemocí bakteriálního původu, která je obvykle přenášena klíšťaty. Půl roku strávila upoutaná na lůžko a z následků nemoci se zotavovala až do loňska. Tehdy po dlouhých pěti letech vyšel singl Head Above Water, jehož text je právě o překonání zákeřné choroby. Album nazvala stejně jako pilotní singl a první recenze naznačují, že se jedná o povedený comeback.

text: Aleš Materna

Témata: comebacky, AC/DC, Avril Lavigne, The Cure, Backstreet Boys, Spice Girls

zavřít