Plná moc k přepisu vozidla - kdy je potřeba a kde seženete vzor?

Vydáno 20.05.2022 | autor: iREPORT

Někdo má strach z hadů, jiný z pavouků a někdo ze tmy. Existují i lidé, jejichž největší obava tkví v nutnosti něco zařizovat na úřadě. Při pohledu na šroubovaný jazyk, kterým jsou oficiální formuláře napsány, se tomu snad ani nelze divit. Provoz a zejména pořízení vozidla se bohužel bez války s byrokratem neobejde. Nikdo ale neříká, že se s ním musíte utkat zrovna vy.

Plná moc k přepisu vozidla - kdy je potřeba a kde seženete vzor? Plná moc k přepisu vozidla - kdy je potřeba a kde seženete vzor?

V naší zemi, kde většina lidí kupuje ojetý a ne nový vůz se zřejmě nejčastěji motorista setká s úředníkem, pokud řeší přepis vozidla. I když to zprvu vypadalo komplikovaně, od roku 2015 je možné vyřídit jej v rámci jedné návštěvy úřadu. Není totiž třeba vůz nejdříve odhlásit v místě bydliště původního majitele a následně přihlásit v místě bydliště toho nového. Oba akty se řeší najednou a je navíc jedno, ve které obci s rozšířenou působností úřad navštívíte. Pokud se bojíte front ve vašem městě, můžete vše vyřídit v menší obci, kde bývá menší tlačenice.


Co mít s sebou při přepisu vozidla?

Kromě vyplněné žádosti je třeba mít s sebou i velký a malý technický průkaz, doklad o uzavřeném povinném ručení (tzv. zelenou kartu), protokol o provedené evidenční kontrole a kupní smlouvu na vůz. Před samotným přepisem je tak třeba sjednat zákonné pojištění a navštívit stanici státní technické kontroly.

Předpokládá se přitom, že úřad navštíví jak prodávající, tak i kupující. Ježí se vám z představy domlouvání společného termínu vlasy? Nebojte, vše může vyřešit listina nazvaná plná moc k přepisu vozidla. S její pomocí může celý převod vozidla zařídit pouze kupující nebo pouze prodávající. Záleží, kdo komu plnou moc vystaví. Je dokonce možné využít i službu někoho třetího, kdo obdrží plnou moc od obou účastníků transakce. Máte-li tedy ve svém okolí někoho, kdo se v návštěvách úřadů a úředníků vyžívá, máte vyhráno. A pokud ne, nezoufejte. Existují i firmy, které nabídnou pomocnou ruku a za poplatek celý přepis vyřídí za prodávajícího i kupujícího.


Co musí plná moc obsahovat?

Jak by ale taková plná moc k přepisu vozidla měla vypadat? Jedná se o úřední a právní dokument, takže musí mít některé náležitosti, bez kterých ji úředník na přepážce prostě odmítne. Zjednodušeně lze říci, že musí přesně definovat, kdo, koho a k čemu pověřuje tak, aby nebylo možné ji použít k něčemu jinému. Nejde ani tak o možnost zneužití vaší důvěry zplnomocněnou osobou. Úřad prostě potřebuje vědět, že člověk, který přišel přepis vozidla vyřídit, je oprávněn k tomu, co se snaží udělat. Jak to tedy má vypadat konkrétně?

Musí být uveden zmocněnec i zmocnitel. Konkrétně jde o jejich jména a příjmení, bydliště, rodné číslo, případně IČO a sídlo, jedná-li se o právnické osoby. V plné moci je třeba dále přesně definovat, k jakému úkonu je smluvena. Přesně specifikováno musí být i vozidlo, u nějž má dojít ke změně majitele. Nezapomeňte tedy uvést tovární značku, model, VIN kód a celou registrační značku.

Platnost plné moci můžete ustanovením v ní omezit i časově, například na konkrétní den, týden či měsíc. Stejně tak je možné zde specifikovat místo, datum i způsob provedení úkonu, ke kterému je zmocněnec zmocněn.

A poslední důležitá věc na závěr: podpisy obou stran. Ty je třeba doplnit datem a místem, kdy a kde k podpisu této listiny došlo. Jednoduchý podpis ale nestačí, je třeba jej nechat úředně ověřit. To lze provést u jakéhokoliv notáře nebo na pracovišti Czech POINT.


Kde najdu vzor plné moci?

Že se vám ze všech těch náležitostí zatočila hlava a už hledáte telefonní číslo na právníka, který vám takovou listinu sepíše? Nemusíte. Na internetu naštěstí najdete celou řadu vzorů, které stačí vyplnit podle konkrétní situace. Pomůže vám webový vyhledávač, nebo ještě lépe zkuste vzor najít na stránkách vašeho oblíbeného srovnávače pojištění. Tak si můžete být jistí, že vzor plné moci obsahuje vše, co je třeba.

zavřít