TOP 10 lákadel festivalu Mighty Sounds: H2O, Dog Eat Dog nebo While She Sleeps

Vydáno 11.07.2019 | autor: Dominik Pavliš

Festival Mighty Sounds je žánrově zaměřen na punkrock, rock'n'roll, ska, reggae a styly jim příbuzné. Letos se ve dnech 12. - 14. července uskuteční na táborském letišti Čápův Dvůr již jeho patnáctý ročník. Line-up bude opravdu nabitý. O to těžší bylo vybrat pouze deset kapel, na které se vyplatí zajít. 

TOP 10 lákadel festivalu Mighty Sounds: H2O, Dog Eat Dog nebo While She Sleeps H2O


Donny Benét

Rodák ze Sydney s knírkem a image východoněmeckého pornoherce minulého století. Kdo neuvidí, neuvěří. Na Mighty Sounds bude headlinerem v divadelním stanu, kde svým chytrým osmdesátkovým post-discem nenechá v klidu jedinou fanynku. Benétova hudba sestává ze syntezátorů, elektronických bicích, saxofonu a baskytary, přičemž všechno kromě saxofonu míchá přes Ableton software. Má na kontě čtyři studiová alba, která svou originalitou stojí přinejmenším za poslech. Dámy a pánové, flitry s sebou a nástup v pátek lehce před půl desátou večerní v divadelním stanu!

LIVE: Mighty Sounds - Čápův dvůr v Táboře opanovali Royal Republic, Anti-Flag nebo The Rumjacks

 


H2O

Pravý newyorský hardcore, který vzešel ze straight edge a skateové komunity. Dnes již legendární úderka, jejíž vznik se datuje k roku 1993, přijede na táborské letiště udělit fanouškům lekci moshpitu. Kdo se bojí, nesmí do lesa! H2O jsou jednoduše srdcaři. V písni Skate!, ke které natočili i videoklip, jim na kytaru hostuje legendární "skejtr" Steve Caballero. Poteče krev, potečou slzy a zaplesá srdíčko nejednoho fanouška newyorského hardcoreu.

 


Dog Eat Dog

Jedna z kapel, která je v České republice jako doma. Kombinace tvrdých kytar s rapem není v dnešní době již nic nového. Dog Eat Dog jsou ale skupinou, které se s ní podařilo zaujmout již na začátku devadesátých let. Navíc do svého crossoveru přidali také saxofon. A když koncertují na našem území, právě saxofonové party jim při koncertech obstarávají čeští hudebníci například z kapel Jet8, Discoballs nebo The Chancers.

Závěr Mighty Sounds se nesl ve znamení The Mahones, Pipes And Pints nebo jamajských The Hepnotes

 


While She Sleeps

Zkráceně WSS se momentálně řadí k tomu nejlepšímu, co lze ve vodách metalcoru slyšet. Nedávno tito angličtí miláčci vydali výborné album So What?, které na Mighty Sounds představí se vší parádou. Naživo funguje kapela nejlépe, a to zejména díky frontmanovi Lawrenci Tylorovi, který je schopný skočit téměř ze všeho, co se nachází na pódiu i mimo něj. Nechme se překvapit, co se v sobotní večer na festivalu semele.

 


The Original Wailers

Mighty Sounds, to je také reggae a ska festival. A je skvělé, že headlinerem žánru reggae nebude nikdo menší než kapela The Original Wailers feat. Al Anderson. Že nevíte, o koho jde? Právě tento pán má na svědomí kytarové party v písních jako No Woman No Cry nebo Three O’clock Road Block. Al Anderson je z této formace sice jediným členem z původní sestavy Bob Marley & The Wailers, ale kdo by si rád nepřipomněl několik dobře známých hitů z nejvýznamnější reggae éry?

 


Turbonegro

Vřelé pozdravy z Norska. Turbonegro - parta chlápků, která na první pohled působí trochu komicky, v sobě ukrývá nehasnoucí energii. Ve své tvorbě míchá starý dobrý rock'n'roll s punkem, to celé je okořeněné o glam rock. Tomuto elixíru sami říkají death punk. Mezi své hlavní zdroje inspirace řadí kapely jako Black Flag, The Rolling Stones, Kiss či Alice Coopera. Svou poslední desku nazvanou Rock'n'roll Machine vydali minulý rok.

 


Looptroop Rockers

Na severu ještě chvíli zůstaneme. Pořadatelé Mighty Sounds čím dál tím častěji nezapomínají ani na rap, a to je jedině dobře. Fanoušky tento rok potěší legendárními Looptroop Rockers. Velice živelné shows podtrhují skvělé texty, které se zabývají různorodými sociálně kritickými tématy, ekologií, veganstvím a tak dále. Parta okolo frontmana Promoeho vydala pod názvem Looptroop Rockers celkem čtyři studiová alba, z nichž poslední pochází z roku 2014 a nese název Naked Swedens. Všichni "ruky hore" a kývat hlavami hezky do rytmu!

 


Moscow Death Brigade

Neklidná muzika do neklidné doby. Tak by mohl znít slogan pro sebranku říkající si Moscow Death Brigade. Jak je již z názvu jasné, pocházejí z Ruska. Svůj hudební styl označují jako circle pit hip hop. Mix elektronické hudby, hardcoreu, punku a rapu s notnou dávkou agresivity nenechá ani nejznavenějšího návštěvníka v klidu. Skupina vychází ze streetové a graffiti scény. Ve svých textech se vyjadřuje sociálním poselstvím proti rasismu, diskriminaci a válkám. 

 


The Picturebooks

Není tomu tak dávno, co The Picturebooks odehráli výborný koncert ve vyprodaném pražském Café V lese. Z Německa to mají co by kamenem dohodil. Buďme  rádi, že dorazí právě do Tábora. Duo se poprvé setkalo ve skateparku. Od té doby se z nich stali přátelé, kteří spolu založili kapelu. Krom lásky ke skateboardingu také oba milují The Smiths, The Cure nebor Minor Threat. Zajímavostí je, že jejich na míru vytvořené modely motocyklů se dostaly do několika motorkářských magazínů a jsou známy po celém světě.

 


Donots

Na Mighty Sounds už se němečtí Donots podívali a nyní je po celých devíti letech publikum přivítá znovu. V minulosti se jednalo o čistě punkovou kapelu, nyní se však její směřování posunulo více do rocku, což bude mezi vším tím punkem jistě příjemné zpestření. Od svého založení v roce 1993 ušli obrovský kus cesty, hráli s kapelami Blink-182 a za svou kariéru vydali devět studiových alb.

text: Dominik Pavliš

Témata: Mighty Sounds, Donny Benét, H20, Dog Eat Dog, While She Sleeps, The Original Wailers, Turbonegro, Looptroop Rockers, Moscow Death Brigade, The Picturebooks, Donots

zavřít