TOP 3 tipy na české elektropopové umělce, o kterých jste možná ještě neslyšeli

Vydáno 13.07.2023 | autor: Barbora Kubalová

Občas už člověka nebaví poslouchat stejné interprety pořád dokola. V tomto výběru proto nenarazíte na umělce, které slýcháte každý den v mainstreamových rádiích - vybíráme pro vás ta nejzajímavější jména z alternativní scény, často i interprety (zatím) prakticky úplně neznámé. Konkrétně se v následujících odstavcích zaměříme na české elektropopové umělce, mezi nimi hned tři výborné zpěvačky s nezaměnitelnými hlasy.

TOP 3 tipy na české elektropopové umělce, o kterých jste možná ještě neslyšeli TOP 3 tipy na české elektropopové umělce, o kterých jste možná ještě neslyšeli


Waterbased

Ač jsou oba členové dreampopového dua Julls Mihalyiová a Ľubo Krajňák ze Slovenska, jejich cesty se potkaly až v Praze. Svůj styl sami charakterizují jako “avant-pop, dark pop a noisy”. Něžný hlas Julls zajímavě kontrastuje s někdy až zlověstným elektronickým podkresem. Jako své hlavní zdroje inspirací uvádějí projekty Thoma Yorka nebo dánskou hudebnici Lydmor. Přestože společně fungují teprve dva roky, byli nominováni na slovenskou cenu Radio_Head Award 2020 (ještě jako sólový projekt zpěvačky Julls Mihalyiové), zahráli si na festivalech jako je Beseda u Bigbítu, Sharpe, TAKT, letos se chystají na Pohodu i Grape. Na konci března jim také vyšla očekávaná debutová deska Silent Regions v produkci Aid Kida a Jonatána Pastirčáka. V dubnu odjeli turné společně s legendární Khoibou, kde už se představili v rozšířené koncertní sestavě spolu s bubeníkem Johnem Clardym.

Lishkee

Druhé duo našeho výběru je tentokrát československé. Radim Kocourek a Viktória Šmídová se potkali v Brně a tam také začali před šesti lety společně tvořit muziku, tehdy ještě pod názvem Stereofox, který později změnili na Lishkee. Sami svůj styl popsali velmi jednoduše jako “electronic indie psych jazz pop”. Ačkoli jsou jejich skladby plné syntezátorů, na živých vystoupeních si s jejich podobami často hrají a písně fungují stejně dobře i v kytarovějších nebo rovnou akustických verzích. Kromě Viktoriina silného jazzového vokálu je pro jejich tvorbu charakteristický i DIY přístup - nejen že si své skladby sami nahrávají, ale sami si k nim tvoří i psychedelické klipy. V roce 2018 se se svou skladbou Distortions umístili na druhém místě v soutěži Startér Radia Wave, díky čemuž si zahráli i na festivalu Pohoda. Ani v letošním roce Lishkee nezahálí: vydávají jeden singl za druhým - v nejbližší době se chystají vypustit novou skladbu Waves - a na jejich youtube kanále můžete sledovat i pravidelně nepravidelné Home Live Sessions. A pokud si je nechcete nechat ujít naživo, vyražte třeba na audiovizuální festival Luft do Ostravy, který se koná ve dnech 26. srpna - 4. září.

Anna Vaverková

Anna Vaverková od svých devatenácti let žije v Berlíně, kde také působí v kapele The Flavians, se kterou vydala debutové album v roce 2020. Jelikož kvůli covidu nemohli vyrazit na turné, pustila se do psaní sólových věcí, tentokrát v češtině. Nejprve je světu představila na EP Roztomilá holka, se kterým získala nominaci na cenu Vinyla za Objev roku a také na cenu Apollo za skladbu roku. Minulý měsíc vypustila do světa své debutové dlouhohrající album Pozdravy z polepšovny, ze kterého jsou na světě dva singly Já tě mám a Polepšovna. Ačkoli ji zde uvádíme jako sólovou umělkyni, jedná se vlastně taky tak trochu o duo - na nahrávání, produkci i při živém provedení skladeb totiž spolupracuje se svým partnerem Liamem Blomqvistem. Jako své inspirace pro produkci skladeb zmiňuje třeba kapelu Wet Leg, ale i Blink-182.

Text: Barbora Kubalová, foto: archiv interpretů
Témata: Anna Vaverková, Lishkee, Waterbased

zavřít