TOP 5 černých koní osmadvacátého ročníku Rock for People

Vydáno 27.04.2024 | autor: Jakub Gerlich

Rock for People 2024 startuje za necelé dva měsíce! Jste ready? My jo, a proto jsme vám připravili několik tipů, které vás naladí na každoroční highlight festivalové sezóny. Začínáme s pěti interprety, které jsi možná neznal, ale stojí za to. Příště mrkneme na pětku muzikantů, které v žádném případě nesmíš na "Rokáči" zmeškat.

TOP 5 černých koní osmadvacátého ročníku Rock for People TOP 5 černých koní osmadvacátého ročníku Rock for People

Gutalax (1. den)

Hodí se Gutalax na Rokáč? A nepřivedou nepřipravené přítomné k návštěvě zdravotníka? Možná. Ale bude to určitě stát za to, jako vždy. Fekální dobrodružství pro posluchače trpící ušní zácpou a mezinárodní grindcoreová legenda z jihočeské Křemže. Nečekáme, že na RfP bude crowdsurfovat toitoika, ale divočina to rozhodně bude. Čekej bandu v bílých úborech, všudypřítomné toaleťáky a hajzlštětky (na wecko si radši skočte před vystoupením, vyzkoušeno za vás) a hity jako „Polykání semena z postaršího jelena“ či „Nosím místo ponožky kousek svojí předkožky“.

PŘEHLED | Na české festivaly zavítají Judas Priest, Lenny Kravitz, Offspring, Avril Lavigne i David Guetta

Underøath (2. den)

Tady nejde o žádnou novinku (za chvíli 30 let na scéně), ale headliner to není a ani tuhle show bys neměl prospat nebo prosedět u škopka. Divoké hudební kombinace, spojení harmonie a chaosu. Na kontě zlatá alba, nominace na Grammy nebo tour třeba s BMTH. Čekej hluk, agresi, tíživou atmosféru a typický americký zvuk, který balancuje kolem metalcoru a post-HC. 

Wargasm (2. den)

Anglicko-irské smíšené duo Milkie a Sam přináší na každej fesťák naprosto nevídaný zážitek, který se dost blbě popisuje. Trochu thrashe, trochu elektroniky, hodně křiku a divočiny. Ať už posloucháš cokoli a pojedeš do Hradce na jakoukoli kapelu, Wargasm dej určitě šanci, litovat nebudeš. Dva roky zpět jsme kolem nich na jednom z hradeckých pódií jen procházeli, a za dvě minuty jsme byli v moshi s čelistí u kolen. 

Ithaca (4. den)

Ať už podle fotek a vizáže vypadají na jakýkoli žánr, hardcore s přesahy do metalu byste od nich nejspíš nečekali. O to příjemnější překvapení to pak ale je! Charismatická bohyně Djamila a parta kolem ní šikovně míchá do hardcoru či metalcoru prvky blackgazu, metalu i popíku. Další věc, která v tobě po zhlédnutí zaručeně nechá dojem. Tohle je budoucnost a nová vlna kytar a screamů. 

La Dispute (2. den)

Jasně, ani tohle není žádný nováček na hudební scéně, ale cítil jsem, že bych je na konec měl zařadit. Stejně jako dalších asi 30 jmen, které se bohužel nevlezou (třeba dáme druhej díl, napiš si o něj). Takže co k La Dispute? Naprosto nezaměnitelný zvuk a těžká témata, která jejich žánru skvěle sedí. Spousta mluveného slova, screamů, ale třeba i míň tradičních jazzových prvků. Tohle si taky dej, chytne tě to za srdíčko, slibuju. 

Bonusový 6. černý kůň - Doprovodný program

Co dělat, když ti na Rokáči zrovna nebude nic hrát? Neboj, tady se nebudeš nudit ani chvilku. Miliarda doprovodných aktivit jako diskuze, divadlo, tanec, filmy, stand-up comedy… Ze svých nejoblíbenějších budu jmenovat napříkld legendární AZ Kvíz s Alešem Zbořilem nebo Underground Comedy Club. A velká očekávání mám od letošní novinky Prague Fear House.

Text: Jakub Gerlich, Pavla Dolanská, foto: Linda Trnková (Gutalax), archiv Underøath, Wargasm, Ithacy a La Dispute
Témata: Rock for People, Gutalax, Underøath, Wargasm, Ithaca, La Dispute

zavřít