Zaz

Vydáno 20.05.2013 | autor: Marta Šindlauerová

Zaz (vlastním jménem Isabelle Geffroy) je francouzská zpěvačka a skladatelka. Narodila se 1. května 1980 v Tours ve Francii. Její hudba je příznačná svou originální kombinací jazzu, soulu, akustiky a "typické" francouzské muziky. Celosvětově prodala kolem tří a půl milionů desek a jejím nejslavnějším hitem dosud zůstává song Je veux

Její matka byla učitelkou španělštiny a otec pracovat v společnosti, která se zabývala elekřinou. Už v útlém věku začala studovat hudbu a její pravidla, také se učila na několik nástrojů (house, klavír, kytara) a zpívala. V roce 1994 se přestěhovala do Bordeaux, kde mimo rozvíjejí svých muzikálních talentů pronikala do tajů kung fu. V Bordeaux také studovala školu moderní hudby (Centre for Musical Activities and Information). Největší inspirací pro ni tehdy byly jazzoví hudebníci, Ella Fitzgerald, Bobby McFerrin, Enrico Macias a také Čtyři roční období od Vivaldiho. Zajímala se i o latinskou, africkou a kubánskou hudbu. V roce 2006 se přestěhovala do Paříže. 

Tam se její hudební kariéra začala rozjíždět naplno. Začala zpívat v bluesové kapele Fifty Fingers, účinkovala i v jazzovém kvintetu. Pracovala i jako studiová back-vokalistka různých, převážně úspěšnějších umělců. V roce 2011, po dlouhých letech rozvjíní své kariéry, získala hudebnice ocenění EBBA (European Border Breakers Awards) - a nebylo to jen tak. O rok dříve se jí totiž konečně podařilo prorazit, a to s písní Je veux, která se objevila na debutovém eponymním albu ZAZ (2010). Ze Zaz se stala světová senzace, Je veux znělo odevšad a celé to ještě nabralo na obrátkách díky zpěvaččiným skvělým živým vystoupením, na kterých předváděla svůj neskutečný talent. Po ZAZ vydala ještě dvě úspěšné desky: Recto Verso (2013), kterou jsme v naší recenzi pochválili, a Paris (2014).

Diskografie:
ZAZ (2010)
Recto Verso (2013)
Paris (2014)

Další články interpreta

ZAZ

Interpreti

vydáno 06.02.2014

zavřít