LIVE: Balkan Bashavel - Když Pražáci tančí v kostele

Vydáno 01.04.2017 | autor: redakce



S příchodem jara odstartovala v Žilině balkánská taneční pouť Balkan Bashavel. Svou první českou zastávku měla v pátek 31. března v pražském SacreCoeur a náhlá změna místa konání přidala večírku na jeho šílenosti. 




LIVE: Balkan Bashavel - Když Pražáci tančí v kostele Balkan Bashavel - Když Pražáci tančí v kostele. Foto: Jakub Macháček

 

BALKAN BASHAVEL
SACRE COEUR, PRAHA
31. 3. 2017

Bylo zvykem, že se Balkan Bashavel odehrával ve sportovně Radlická. Ani tentokrát tomu nemělo být jinak. Radlická se však před týdnem ze statických důvodů uzavřela a všechny nastávající zdejší události byly zrušeny. Řešení kritické situace sami DJové představili pár dní před akcí. Větší bizarnost nikdo nečekal. Svou show přenesli do odsvěceného gotického kostela, klubu SacreCoeur, a rozhodně neudělali chybu. "Oslovili jsme 15 klubů, volné byli pouze dva. Nakonec jsme se po dlouhé diskuzi shodli na SacreCoeur, který je netypický party prostor. Nechtěli jsme to rušit. Chtěli jsme zkusit, jestli se lidé budou bavit." dodal k situaci Roman Lalík, spoluorganizátor a jeden z DJského dua MALALATA. 



Filip Flusser (Mr. Loco) interview: Na albu Balkan Trip jsem vložil důvěru do rukou ostatních lidí a bylo to přínosem

Na pódiu se vystřídali čeští i slovenští hosté. Svou energií tanečníky nabíjeli Dr. Tesla nebo mezinárodní kapela s pražskou adresou Mr. Loco. Nejočekávanější však byli samotní MALALATA. Pod jejich taktovkou pulzovaly nejen kluby po celé Evropě, ale i vzdálené Japonsko a Mexiko. Na jednom pódiu stáli například s Goranem Bregovićem či ParovStelar bandem.



V pátek společně se saxofonistou Tomášem El Checo Průchou předvedli stejně neuvěřitelně energickou show. Těžko říct, jestli dav strhli právně svým charismatem, ale jedno je jisté: balkánská muzika nenechá nikoho klidným. Její beat nám nedá prostor odpočívat. Dohromady s atmosférou v kostele, světly a impulzivní hudbou se pozitivní náladě nedalo uniknout.

BUDOUCNOST ZA PADESÁT



Návštěvníkům nabídli organizátoři ale mnohem víc. Před kostelem, který byl zajímavě nasvícený, byla připravená improvizovaná šatna ve stanech, občerstvení a malá stage, o kterou se staral PeeniWalli se svým reggea/dancehall soundem. 
Uvnitř čekala kartářka, odhodlaná všem za pět pětek vyvěštit budoucnost.
 "V každém městě máme trošku jiný program, někde bude živá kapela, jinde bude pouze DJ. Záleží na prostoru. Všude ale budou naše dekorace a plastové kozy. Někde dokonce naše vlastní projekce." okomentoval Roman. 



Jedinou výtkou, se kterou se však muselo počítat, byla akustika. Je pochopitelné, že se kostely nestavěly pro taneční večírky, ale zvuk v sále byl opravdu nešťastný. Bil se a u zadních barů nebylo slyšet nic jiného než zmatený hluk. Pořadatele však omlouvá náhlá změna místa, která nebyla rozhodně příjemná a v Praze takřka neřešitelná. S tímto vědomím k akci přistupovali i návštěvníci. Náladu to lidem rozhodně nepokazilo.

Kdy přijede balkánská pouť BalkanBashavel i k vám, se dozvíte na facebookové stránce MALALATA. Rozhodně si ji nenechte ujít.



text: Lucie Šimůnková, foto: Jakub Macháček 
(zdroj fotek: oficiální Facebook)

Témata: Balkan Bashavel, SacreCoeur, balkánská hudba, koncerty, party

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít