Mika

Vydáno 06.02.2014 | autor: Marta Šindlauerová

Mika Mika

 

Mika je anglický zpěvák a skladatel. Narodil se 18. srpna 1983 v libanonském Beirutu. Celé jeho občanské jméno zní Michael Holbrook Penniman Jr. Vyrůstal v rodině diplomata a proto se také narodil v tak exotické zemi. Když byl Michaelovi jeden rok, rodina se kvůli válečným konfliktům v Libanonu přestěhovat do Paříže.

Tam se také poprvé dotkl klavírá a v sedmi letech napsal svůj první song. O dva roky později se rodina opět přestěhovala, tentokrát do Londýna, kde navštěvoval francouzské lycemu. Tam zažíval horké chvilky - jednak kvůli své dyslexii a také kvůli šikaně. Z tohoto důvodu se Mikova maminka rozhodla, že ho bude vyučovat doma nějakou dobu sama. Nakonec se ocitl v prestižních Westminster School a Royal College of Music, kde byla jeho hlasovou poradkyní ruská operní pěvkyně Alla Ardakov. I díky tomu se proslýchá, že má zpěvák rozsah pěti oktáv.

V roce 2007 vyšel digitálně jeho debutový singl Relax, Take It Easy, díky kterému se také stal vítězem prestižního žebříčku BBC Sound of... Jeho další singl Grace Kelly dosáhl na první příčku anglické hitparády a následně také vyšlo jeho debutové album Life in Cartoon Motion, které se zaměřovalo na téma přechodu z dětství do dospělosti. Nevyhýbal se ani jiným tématům - na desce probíral témata jako homosexualita či obezita.

Další album The Boy Who Knew Too Much vyšlo roku 2009 a bylo nahrané v Los Angeles s producentem Gregem Wellsem, který ostatně produkoval i debut. Pochází z něj například singly We Are Golden, Blame It on the Girls či Rain.

Třetí řadovka The Origin Of Love vyšla v roce 2012 a obsahovala několik tracků v cizím jazyce. Nahrávání se zúčastnilo četné množství producentských es z celého světa. V tomto období se také stal poradcem v italském X Factoru.

Zatím poslední položkou v diskografii je album No Place In Heaven (2015).

Mika hovoří plynně francouzsky, španělsky, italsky a pochopitelně anglicky. Jeho sestra Yasmine je ilustrátorkou a módní návrhářkou, nakreslila pro něj výtvarný koncept pro několik desek. Nerad hovoří o své sexuální orientaci, ale je veřejným tajemství, že ho přitahují muž.

Diskografie:
Life in Cartoon Motion (2007)
The Boy Who Knew Too Much (2009)
The Origin of Love (2012)
No Place in Heaven (2015)

 

 

 

Další články interpreta

zavřít