Queens Of The Stone Age

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Queens Of The Stone Age Queens Of The Stone Age

Queens of the Stone Age je americká rocková kapela založená v roce 1996 v Palm Desert v Kalifornii. Členy uskupení jsou Josh Homme (zpěv, kytara, klavír, baskytara), Troy Van Leeuwen (kytara, lap steelová kytara, syntezátory, perkuse, back vokály), Michael Shuman (baskytara, syntezátory, back vokály), Dean Fertita (klávesy, syntezátory, kytara, perkuse, back vokály) a Jon Theodore (bicí, perkuse, samply). Styl kapely je velmi variabilní, dá se však zahrnout do škatulek alternativního rocku, stoner rocku, alternativního metalu a hard rocku, s důrazem na výrazné kytarové riffy. QOTSA získali šest nominací na Grammy (v roce 2014 dokonce v kategorii "Nejlepší rockové album"), žádnou z nich však neproměnili.

Homme původně působil v kapelách Kyuss a Screaming Trees, poté se rozhodl založit vlastní kapelu Gamma Ray, jejíž debutové eponymní album vyšlo v roce 1996. O rok později formace změnila své jméno (stejně se jmenovala i power metalová kapela z Německa) na Queens of the Stone Age, což byla přezdívka, kterou kapele Kyuss dal její producent. Eponymní debut se dostal do prodeje roku 1998, ovšem na nějaké to uznání si QOTSA museli počkat až do další řadovky Rated R (2000), díky ní například dostali příležitost předkskovat takovým interpretům jako The Smashing Pumpkins, Foo Fighters nebo Hole. Výborně se dařilo i třetí desce Songs for the Deaf se singly No One Knows and Go with the Flow, nahrávání se také zúčastnilo několik členů kapely A Perfect Circle.

Velké množství hostů je pro desky Queens vůbec charakteristické - nejinak tomu bylo i na Era Vulgaris, tam si zazpívali třřeba Julian Casablancas (The Strokes) nebo Trent Reznor z Nine Inch Nails. V roce 2010 trpěl Homme problémy s kolenem, kvůli kterým začal mít i problémy s dýcháním a vyústilo to v zástavu srdce. Lékaři ho museli resuscitovat. Zpěváka zachránili, on však upadl do hluboké deprese a chtěl se své hudební kariéry vzdát. Ze svých pocitů se vypsal na desce ... Like Clockwork (2013), která se dostala jako jediná až na samotný vrchol americké hitparády. Deska byla mimojiné nominována i na Grammy v kategorii Nejlepší rockové album, cenu si však Homme & spol. neodnesli. V roce 2017 vydali desku Villains, o které jsme psali tady

Diskografie:
Queens of the Stone Age (1998)
Rated R (2000)
Songs for the Deaf (2002)
Lullabies to Paralyze (2005)
Era Vulgaris (2007)
...Like Clockwork (2013)
Villains (2017)

Další články interpreta

zavřít