Bon Jovi

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Bon Jovi Bon Jovi

 

Bon Jovi je americká rocková skupina založená roku 1983 v New Jersey. Jejími členy jsou Jon Bon Jovi (zpěv), Hugh McDonald (baskytara), Tico Torres (bicí, perkuse, příležitostné vokály), Phil X (sólová a doprovodá kytara, zpěv) a David Bryan (klávesy, klavír, lap steel kytara, zpěv). 

Kapelu založil sám Jon Bon Jovi (vlastním jménem John Fracis Bongiovi) a už od začátku měl obrovské štěstí - song Runaway, který nahrál díky svému bratranci Tonymu v profesionálním nahrávacím studiu, se dostal na 39. místo hitparády Billboard a to bylo opravdu něco nevídaného. Johna to inspirovalo k co nejrychlejšímu založení kapely (která se původně jmenovala Johnny Electric, ale na doporučení manažerky labelu se přejmenovali na Bon Jovi, tedy ve stylu Van Halen) a po několika vystoupeních se jim podařilo podepsat smlouvu s Mercury Records (Polygram). 

Debutové eponymní album vyšlo roku 1984, a bylo vcelku úspěšné, zaujal pak především již zmíněný song Runaway. Ten se ujal i v Japonsku. Se slabými finančními výsledky se kapela potýkala při vydání druhé řadovky 7800° Fahrenheit  (1985), proto většinu nákladů pokryla až aktivním koncertováním. Mnohem lepší už to bylo s třetím počinem Slippery When Wet, albem, které bylo natočeno ve Vancouveru za pomocí producentů Brucea Faribairna a Boba Rocka. Obsahovalo také první velké hity jako You Give Love a Bad Name a především pak Livin' on a Prayer, které obsadily první příčku Billboardu. Dodnes oblíbeným songem je také Wanted Dead or Alive. Díky této desce se z Bon Jovi staly hvězdy první velikosti, které miloval celý svět.
 
Komerčně úspěšné bylo i album New Jersey (1988) s hity Bad Medicine, I'll Be There for You, Born to Be My Baby, Lay Your Hands on Me či Living in Sin - všechny se umístily v první desítce hitparády MTV. Zajímavostí je, že bylo toto album vydáno i v tehdejším Sovětském svazu, ovšem pod dohledem vlády. Jednalo se o prvního západního umělce, který v této zemi takto vydal album. Jon Bon Jovi se také vrhl na sólovou kariéru a složil soundtrack k filmu Mladé pušky 2 a song Blaze of Glory, za který získal Zlatý glóbus a nominaci na Oscara a Grammy.

Následující desky Keep the Faith a These Days také nebyly vůbec špatné a kritici je vesměs chválili; Bon Jovi se dařilo udržovat status velkých rockových hvězd. Mezi jednotlivými alby si kapela často dávala přestávky, aby se členové mohli věnovat i svým vlastním projektům. Roku 2000 se tedy znovu sešli ve studiu a výsledkem byla pop rocková řadovka Crush s velehitem It's My Life. Postupem času se ale formaci spíše nedařilo přijít s albem, které by bylo celé na stejné kvalitativní úrovni - v posledních letech trpí hudba Bon Jovi tím, že se povedou singly, ale zbytek alba poněkud zaostává. I přesto jsou koncerty skupiny jedny z nejnavštěvovanějších a desky se stále prodávají.

Diskografie:
Bon Jovi (1984)
7800° Fahrenheit (1985)
Slippery When Wet (1986)
New Jersey (1988)
Keep the Faith (1992)
These Days (1995)
Crush (2000)
Bounce (2002)
Have a Nice Day (2005)
Lost Highway (2007)
The Circle (2009)
What About Now (2013)
Burning Bridges (2015)
This House Is Not for Sale (2016)

 

Další články interpreta

zavřít